Dodana u tlo može trajati i po par godina, a kroz razgradnju pH se zadržava na 3,4 do 4,8. Ima jedinstvenu sposobnost rada kao spužva koja apsorbira vodu i hranjive tvari.
Sfagnum (sphagnum moss, sphagnum) ili kako ju još neki nazivaju tresetna mahovina pripada porodici Sphagnaceae i njezina je najnovije otkrivena vrsta. Raste na vlažnim mjestima kao što su močvare i potoci uz biljke poput divljeg ružmarina, brusnica i borovnica te šaši.
Stabljika ove mahovine ima tri grane. Grančice rastu u horizontalnom smjeru i isprepliću se sa susjednim izdancima što omogućuje mahovini da raste okomito. Opuštene grančice upijaju vodu i nose ju do samog vrha, a zanimljivo je i to da akumulirana vlaga može biti 20 do 25 puta veća od mase same biljke. Mali listovi mahovine su jednoslojni i sadrže dvije vrste stanica, klorofil (živa stanica) i hijaline (mrtve stanice).
Opuštene grančice upijaju vodu i nose ju do samog vrha, a zanimljivo je i to da akumulirana vlaga može biti 20 do 25 puta veća od mase same biljke.
Ova vrsta mahovine nema korijen jer za razliku od ostalih, apsorbira vodu cijelom svojom površinom. Zbog nedovoljne količine kisika u močvarama i prisutnosti u tijelu, tvari kao što je karbolna kiselina, koja je prirodni antiseptik, biljka praktički ne trune, osim podvodnog dijela. Njegov gornji dio raste za oko 1-3 cm godišnje, dok se niži (podvodni) dio nakon truljenja pretvara u treset odakle je i dobila svoj naziv.
U današnje vrijeme mahovina se najviše koristi u cvjećarstvu, i to u uzgoju orhideja, a vrtlari je sve više koriste i u gnojidbi tla zbog sposobnosti povećanja vlažnosti, poroznosti i kiselosti. Tresetne mahovine dobre su i u borbi protiv erozije, a pravilno isušena tresetišta korisna su poljoprivredna zemljišta.
Suši se europsko zemljište: Umjesto da upija ugljični dioksid, oslobađat će ga?
Tresetna mahovina dodana u tlo može trajati i po par godina, a kroz razgradnju, pH se zadržava na 3,4 do 4,8. Ima jedinstvenu sposobnost rada kao spužva koja apsorbira vodu i hranjive tvari, a brza apsorpcija i polagano oslobađanje spriječavaju hranjive tvari da se lako ispuštaju tijekom navodnjavanja ili kiše.
Ljubitelji sobnih biljaka koriste ju sve više jer zemlja u posudi obogaćena tresetnom mahovinom ostaje mokra duži period, a u slučaju da odlazite od kuće na duže vrijeme ova metoda očuvanja vlage je odlična.
Isto tako, neki vrtlari koriste ovu biljku za spremanje gomolja različitih vrtnih kultura. Mahovinu omotaju oko gomolja, stave u kartonsku kutiju i ostave na hladnom i mračnom mjestu. Na taj se način održi svježina do sljedeće sezone. Koristi se i kod sjetve presadnica, odnosno miješa sa zemljom za sjetvu.
Kakvu zemlju za sjetvu izabrati, a da osiguramo dobar rast budućih presadnica
Pčelari ju često koriste i kao prirodni grijač. Mahovina se stavlja ispod košnice, a pomaže u smanjenju vlage i dezinfekciji zraka, što spašava pčele od razvoja neželjenih bolesti. I stočari su otkrili prednosti ovog materijala te ga koriste kao stelju u štali.
Dodavanje tresetne mahovine u tlo ne predstavlja opasnost od dodavanja neželjenih sjemenki korova u vrt jer ne sadrži sjeme biljke. Također nema ni gljivice koje mogu biti štetne za mlade sadnice, a ne sadrži kemikalije, kukce ili soli tako da ju se slobodno može primjenjivati bez štetnih utjecaja na tlo, biljke i ostali okoliš.
Zbog svojih bakterioznih svojstava koristi se još i kod oboljevanja biljaka.
Tagovi
Autorica