Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oslikavanje ambalaže
  • 16.08.2017. 18:00

Težački posao i umjetnost itekako idu zajedno

Pakiranja eko vina, maslinova ulja i drugih proizvoda doista drugačije i snažnije izgledaju nakon što ih dizajnira Angelika iz Jelse

Foto: Damir Rukovanjski
  • 722
  • 77
  • 0

Lavanda, ulje od lavande, kreme, masti, vino, bijelo i crno, maslinovo ulje, kantarionovo ulje proizvodi su koji sami po sebi privlače pažnju. No, sasvim je drugačije nakon što sve to upakira Angelika Gurdulić u Jelsi na otoku Hvaru.

Inspiracija je u otoku

Svaki dan ju možemo sresti u obiteljskom restoranu i imanju. Obitelj Gurdulić, Angelika, njezin suprug i dva sina sve to proizvedu na na svojim površinama u okolici Jelse. Zimski mir na otoku donosi inspiraciju Angeliki koja boce oslikava motivima otoka te u njih pakiraju svoja bijela i crna vina. Svaka boca je zasebno umjetničko djelo. Svaka za sebe ima svoju priču i inspiraciju.

A u boci ekovino "Murvica", crno i rose. Dobiva se od sorte Plavac mali sa šljunkovitih terena u okolici sela Vrsnika. Sorta, pozicija i klima pridonose da su ta vina rubinske boje, lagano trpkog okusa, vrlo harmoničnih sastojaka, dobrog bukea i sortne arome. Isto je tako i kada je u pitanju bijelo vino koje se dobiva od autohtonih sorata Bogdanuše, Parča i Tartinke koje rastu na zemlji crvenici. Upravo sastav te zemlje i sorte daje specifičan okus grožđu iz kojeg se dobiva vino intenzivna mirisa, svijetložute boje s nijansom zelenkaste.

Umjetnička crta na težačkim proizvodima

Na fotografijama možete vidjeti niz detalja za koje je upravo zaslužna Angelika. Ona je Njemica koja je svojim dolaskom u Jelsu i udajom za Đordana u ovo mjesto donijela drugačiji, noviji pristup proizvodima nastalim teškim težačkim poslom. Isto kao i kod vina, svoj umjetnički dar podarila je i džemovima, njihovim likerima, vinskim i od višnje, proizvodima od lavande, kantarionovu ulju, a posebna priča je maslinovo ulje.

Maslinovo ulje ima posebno mjesto

Obitelj Gurdulić za maslinovo ulje pobrala je veliki broj nagrada na raznim ocjenjivanjima. Njihovo maslinovo ulje i u restoranu i na prodajnom mjestu unutar restorana zauzima posebno mjesto. Dodatna vrijednost ovih proizvoda je to što su upakirana Angelikina umjetnička djela te što nose oznaku Hrvatski otočni proizvod.

Tu su oslikani i crijepovi, salvete, svijeće i druge zanimljive podloge. Angelika rado priča o svemu što njezina obitelj proizvede. Sada im dolazi jematva, berba grožđa, a nakon toga odmah i berba maslina. I tako redom. A Angelika priča i kako sjeda za svoje rekvizite i oslikava pakiranja. Priča malo, ali zato svojevrsna izložba proizvoda u obiteljskom restoranu govori umjesto nje.

Foto: Damir Rukovanjski


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Angelika Jelsa Gurdulić Ulje Vino Prošek Lavanda


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]