Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjarstvo
  • 27.05.2022. 14:00

Takmičenje u fijakerima - preciznost kočijaša i elegancija konja

Svi takmičari su pokazali izuzetnu preciznost uz minimalne greške na opšte zadovoljstvo publike i sudija.

Foto: Lidija Pribelja
  • 213
  • 56
  • 0

Na 89. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, za neke možda i najlepše što ova manifestacija ima da ponudi bilo je takmičenje fijakera gde su svoje veštine pokazali seniori, ali i juniori.

Nekoliko kategorija učesnika takmičilo se u više disciplina, a stručni žiri ocenjivao je brzinu i preciznost kočija, vreme proslaska kroz kapije kao i broj oborenih čunjeva. Takođe velika pažnja bila je posvećena eleganciji konja, stilu kočijaša kao i izgledu samih zaprega.

Svi takmičari su pokazali izuzetnu preciznost uz minimalne greške na opšte zadovoljstvo publike i sudija.

Na manifestacijama širom Srbije - nagrađivani

Danijel Ivošević iz Grgurevaca kod Sremske Mitrovice je jedan od učesnika koji je svoje veštine i ljubav prema konjima pokazao u revijalnom delu programa gde se ocenjivao celokupan izgled fijakera kao i graciznost njegovih ata.

Svi takmičari su pokazali izuzetnu preciznost uz minimalne greške

"Nedavno smo u gazdinstvu Ivošević otvorili školu jahanja i počeli da praktikujemo terensko jahanje na Fruškoj gori. Interesovanje je dosta veliko. Takođe imamo i pansion za konje i njihovu obuku, kako mlađih tako i starijih grla. Trenutno posedujemo 12 grla, a jedan njih je šampion ovogodišnjeg sajma u kategoriji tri do šest godina starosti", ponosno pokazuje Ivošević na levog sivkastog 25 Siglavi Capriola, u zapregama starog tri godine.

"Fijakerima sam počeo da se bavim pre pet ili šest godina, a same konje izlažem na sajmu već dugi niz godina. Takođe učestvujem na manifestacijama na kojima ume da bude daleko više učesnika nego sada, i preko 50 u većini slučajeva. Sada se ovim zapregama predstavljaju samo ovogodišnji izlagači konja na sajmu", napominje naš sagovornik i dodaje da nam ostalim takmičenjima, poput Fijakerijade u Crepaji 2017. godine, gde je osvojio treće mesto, uglavnom bude dobro ocenjen.

Sve više dama među fijakeristima

Interesovanje za ovaj hobi raste i sve je veći broj fijakerista kako na poljoprivrednom sajmu tako i na sajmovima, venčanjima, proslavama i ostalim manifestacijama, njegov je zaključak.

Sve je veći broj fijakerista, a među njima i dame

"Među omladinom sve je više zainteresovanih, kako momaka tako devojaka, a obzirom na to da je nekoliko mladih dama predstavilo svoje veštine u zapregama sa dva konja, siguran sam da će se fijakeri vratiti na velika vrata kao što je to nekada bilo", uz osmeh zaključuje Ivošević.

Jedna od zanimljivih činjenica je da se fijakeri i takmičenje u istima nalazi na listi predloga UNESCO-a kao prepoznatljivo kulturno obeležije Vojvodine.


Povezana stočna vrsta

Konjarstvo

Konjarstvo

Konj predstavlja životinju od koje je u prošlosti najviše zavisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznovrsniju upotrebu. Ljudi su domestikacijom konja... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Konjarstvo Fijakeri Sajam poljoprivrede Takmičenje Danijel Ivošević Elegancija konja Šampioni


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.


Partner