Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sam svoj majstor
  • 04.04.2017. 13:30

Svaki dan uz Stodjel, traktor od stotinu dijelova

Zoran Čergić iz susjedne BiH napravio je od otpadnih dijelova neobičan traktor koji radi već desetljećima kroz cijelu godinu, a najpopularniji je traktor u tom kraju pa i šire.

Foto: Boško Grgić
  • 14.220
  • 714
  • 0

U susjednoj BiH, pored moćnih Zetora, Ursusa, njemačkih ili američkih traktora, uz neobičan zvuk svakodnevno radi traktor bez službenog imena. Njegov vlasnik i autor, Zoran Čergić nazvao ga je iz milja "Stodjel". Tako je nazvan jer je baš tako i sklopljen, od stotina dijelova nabavljenih diljem zemlje sa raznih otpada.

Danima i mjesecima je Zoran sakupljao dijelove sa nekoliko bačenih različitih strojeva i napravio traktor, najneobičniji ne samo u njegovom kraju, već i šire.

Zoran kaže da je ovaj poljoprivredni stroj najstariji u cijelom kraju i ne vjeruje da bilo koji drugi traktor ima toliko radnih sati kao ovaj. Glavnina dijelova koje je Zoran ugradio izrađena je prije gotovo stotinu godina u njemačkim, austrijskim, talijanskim i poljskim radionicama. Elektroinstalacije je sam napravio, mjenjač je sastavljao praktično dio po dio.

Stodjel u radu

"Ukućani, susjedi i prijatelji su mi se smijali kada sam hrpu starog željeza dovezao kući. Moj brat mi je preporučio da svu tu skalameriju odvezem u otkupnu stanicu starog metala, ali se nisam dao pokolebati’", priča Zoran Čergić upravljajući svojim traktorom i sijačicom krumpira.

Montaža trajala jednu zimu

Nakon premjeravanja, prepravljanja, prilagođavanja i sastavljanja nastao je "Stodjel". Zoran ga je sklopio za jednu zimu, kada je ponestalo posla u poljoprivredi. Okupljali su se ljudi i sa nevjericom komentirali u Zoranovoj radionici. Posebno je čuđenje nastalo kada je "Stodjel" upalio i kada se Zoran uvjerio da je uz neobičan motor postavio još neobičniji mijenjač. Sve je funkcioniralo.

"Stodjel" se iz radionice zaputio u polje i počeo svakodnevno raditi bez kvara i odmora. Dnevno u sezoni poljoprivrednih poslova radi najmanje 10 sati, u jesen i zimu služi za rezanje i prijevoz drva. Zoran je po zanimanju tokar, ali kaže da mu i mehanika ide od ruke, što je dokazao sklapajući i prerađujući traktor od stotinu dijelova.

Odličan je i u sjetvi krumpira

"Blok od tri klipa sveo sam na jednoklipni motor, prilagodio jedno drugome, podesio svaki dio, ucentrirao i u svemu pogodio. Prepravio sam i pumpu, a posebna priča bili su kvačilo i mjenjač. Ni kap ulja niti goriva ne pušta, sve dihta kao na avionu", hvali se Čergić svojim majstorijama.

"Stodjel" pali bez greške, ima sporohodne i brzohodne brzine, prilagođen je svim poslovima na selu. "Ovim traktorom sijem, orem, kosim, režem drvo, prevozim terete, vršim žito. Usudio bih se i na utrke, brz je, a u sporohodnoj je najsporiji. Jedino na cestu ne smijem, jer nije registriran od 1951. godine", kaže s ponosom Zoran Čergić, tvorac i vlasnik "Stodjela", najstarijeg i najpopularnijeg traktora u cijelom Lijevče polju, pa čak i šire.

Foto: Boško Grgić


Tagovi

Stodjel Zoran Čergić Traktor


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.