Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pod motiku
  • 04.04.2019. 16:30

Što se sije pod motiku, a što uzgaja presađivanjem?

Danas sve češće vidim kako, posebno hobi vrtlari, većinu vrsta povrća uzgaja iz presadnica. Pa čak i grašak. No, mnoge vrste povrća ne vole presađivanje pa bi takav način trebalo izbjegavati.

Foto: Depositphotos/RodimovPavel
  • 3.268
  • 276
  • 0

Kada sam bila dijete, rajčicu smo uvijek sijali pod motiku, dakle direktno u zemlju. Povremeno bismo nabavili nešto rasade koju bismo presadili u zemlju, da prije dođe. No, rajčica je uvijek išla direktno u zemlju. Pod motiku. I tikvice, krastavci i većina drugog povrća. 

Danas sve češće vidim kako, posebno hobi vrtlari, većinu vrsta povrća uzgaja iz presadnica. Pa čak i grašak. No, mnoge vrste povrća ne vole presađivanje pa bi takav način trebalo izbjegavati. 

Presađivanje ne vole...

Biljke koje ne vole presađivanje su mahunarke (grah, grašak, mahune), repa, cikla, rotkvica, mrkva, peršin, špinat, blitva. 

Travanj – mjesec intenzivnih radova u vrtu

Povrće kao što je repa, cikla, mrkva, peršin i blitva, možete kod raščupavanja koje se radi da biste prorijedili pregusto posađeno povrće, nakon što ste ga iščupali s korijenom, posaditi na drugo mjesto. Takve će biljke trebati puno vode i pažnje na početku i ne očekujte od njih da će napredovati kao ono koje je raslo na mjestu na kojem ste ga posijali. 

Možete ih presaditi, ali... 

Povrće kao što su krastavci, tikvice, bundeve, dinja, lubenice mogu se presaditi, ali će im trebati vrijeme da se prilagode na novonastale uvjete. S ovim je biljkama posebno problem u slučaju da ih presadite u vrijeme kada su temperature već visoke (što bi se moglo dogoditi ovoga proljeća) pa zahtijevaju više pažnje, zalijevanja, zaštite. Zato je bolje posijati ih direktno u zemlju. 

Kombinacije povrća koje bi trebali saditi u vrtu

U jednu kućicu posijte više sjemena ovih biljaka, a nakon što izrastu, maknite one koje su se slabije razvile ili ih presadite na drugo mjesto. U jednoj kućici ostavite dvije, najviše tri stabljike ovoga povrća/voća. 

Rajčica je posebna priča

Rajčica je vrlo izdržljiva pa je možete posijati i pikirati. Ili je ne morate ni pikirati nego kada dovoljno naraste, presaditi u zemlju. Ili je možete posijati direktno u zemlju, po 4-5 sjemenki po kućici i onda slabije biljke maknuti ili ih presaditi na drugo mjesto. Također, možete je posijati u jedan manji red u vrtu i iz njega rasađivati dalje. 

Kako proizvesti kvalitetne presadnice rajčice

Povrće koje se najčešće uzgaja za presađivanje (bilo da je riječ u zaštićenom prostoru ili na otvorenom) su celer, patlidžan, raštika, kelj, brokula, koraba, poriluk i paprika. No, i njih možete na jedno mjesto u vrtu posijati, a nakon što dovoljno naraste, presaditi na predviđeno mjesto. 


Tagovi

Pod motiku Direktno sijanje Presađivanje Presadnice Prorjeđivanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P