Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni dud
  • 20.06.2022. 09:00

Što pripremiti od crnog duda, lista smokve i latica ruže?

Moja šestogodišnja kći i ja danima imamo ljubičaste ruke, ali imamo i divan džem, kaže Vesna Hinić i otkriva kako iskoristiti ono što nam priroda daje.

Foto: Depositphotos/HappyCity
  • 2.268
  • 147
  • 0

Posljednjih godina evidentan je povratak prirodi koja suvremenom čovjeku nudi najvrijednije darove. Proljeće je doba kada priroda nudi obilje tako da kad malo bolje pogledamo oko sebe možemo zaključiti da imamo sve što nam je potrebno, samoniklo, ljekovito bilje, voće, povrće, šumske plodove.

Između ostalog, tu je bagrem, maslačak, bazga, zatim menta, kamilica, kopriva i još bezbroj biljaka koje rastu oko nas. Zdrave, a u krajnjem slučaju "besplatne".

Gnječenje rukama i pasterizacija

Biljaka je bezbroj kao i mogućnosti na koji način ih iskoristiti i obogatiti prehranu, kaže Vesna Hinić, mlada žena koja je odavno shvatila da biljke koje rastu oko nas nisu tu slučajno te od njih pravi domaće sokove i džemove.

Kako nam je rekla dud je pomalo zaboravljen, nitko ne obraća pažnju na njegove divne, zrele plodove, jedinstvenog okusa. A starije generacije će potvrditi da je drvo duda od davnina ogromnom krošnjom pravilo dobru hladovinu na salašima i po sokacima, djeca su ga obožavala, jela, prljala ruke i majice, ali nisu znali za drugo voće iz dalekih zemalja.

Ljubičaste ruke od branja crnog duda (foto: V. Hinić)

"Djeca sad ne znaju koliko je ukusan plod duda i kakve su mu hranjive vrijednosti. Jednostavno pada s grane i nitko ga neće. Ja ga volim i jedem i došla sam na ideju da to blago prirode iskoristim na najbolji mogući način, da napravim sok odnosno sirup", priča Hinić objašnjavajući da se plod ne bere nego trese i tako na zemlju padaju samo zreli, slatki plodovi.

Kupi ih, pere, a kad se dobro ocijede od vode rukama ih dugo gnječi. Dodaje vodu i limun i ostavi da odstoji. Nakon toga masu procijedi tako da ostane malo pulpe, da se osjete sitni komadići, dodaje šećer i povremeno miješa. Nakon sipanja u boce sok pasterizira tako što boce poređa u veliki lonac, usipa vodu koja se lagano zagrijava i ne smije proključati.

"Od ovog voća može se praviti i džem, jednostavno se kuha sa malo šećera, ali se prethodno moraju male peteljke ukloniti i za to treba dosta vremena, ali je to posao koji se radi jednom godišnje i vrijedan je truda. Nakon toga moja šestogodišnja kći koja mi pomaže i ja danima imamo ljubičaste ruke, ali imamo divan džem", kaže naša sugovornica i dodaje da rado priprema i sirup od listova smokve, nešto sasvim neobično, aromatično i ukusno. 

Dok kuha mlade listove smokve kuća miriše na more, što su potvrdili svi koji su popili čašu ovog jedinstvenog napitka.

Teglice sa laticama ruža

Nekada su u ovo doba godine kraj prozora stajale velike teglice sa laticama ruža. Pripremao se sirup i slatko što je u obitelji naše sugovornice bila tradicija. To je pripremala njena baka i mama, a slatko je bilo je namijenjeno samo za posebne goste. Vesna i danas pamti taj okus te ga i ona priprema.

"Sirup se priprema tako što se latice preliju vodom i kratko kuhaju, doda se limun te se dobije divna ružičasta boja, nakon 24 sata se procijedi dodaje se šećer, povremeno miješa i kratko pasterizira."

Naša sugovornica kaže da sirup kao i slatko imaju dozu nostalgije, rijetko tko ga pravi tako da nemaju često priliku probati ga. Za slatko je potrebno dosta latica kako bi se nakon kuhanja vidjele u tegli i osjetile u ustima tijekom jela.

Nešto novo i neobično

Budući da radi kao kuharica u jednom restoranu, svaki slobodan trenutak koristi da na obroncima bere bagrem, koprivu, maslačak, bazgu, mentu i svaki put je oduševljena mirisima, svježinom i ljepotom ovog bilja pa tako nastaju mirisni, aromatični sokovi.

Sirup i slatko od latica ruža

Tijekom zime pravi sirupe uglavnom od južnog voća, miks limun, đumbir, naranča, kao i zanimljivu kombinaciju ananasa, celera, limuna. Sve priprema za svoje potrebe, a višak proda i tako dopuni kućni budžet, ali kaže da ukoliko bi imala više vremena ovaj posao bi bio daleko isplativiji jer ljudi vole nešto novo, i neobično, a sve što joj treba tu je oko nje, kao što je i bijeli dud koji ovih dana dozrijeva.


Povezana biljna vrsta

Dud

Dud

Sinonim: Murva | Engleski naziv: Mulberry | Latinski naziv: Morus sp.

Dud je listopadna drvenasta kultura, koja se u ovim prostorima još naziva i murva. Pripada porodici dudovki (Moraceae), a izvorno potječe iz zapadne Azije. Prvenstveno je njegova... Više [+]

Tagovi

Dud Sirup od listova smokve Džem od duda Sirup od latica ruže Vesna Hinić


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić