Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirup od kadulje
  • 03.07.2017. 09:00

Spasite se i osvježite uz kaduljin sok

Kadulja smiruje živce opuštajući mišiće, poboljšava pamćenje, ali ujedno i cirkulaciju te pomaže kod mršavljenja, reumatičnih oboljenja te artitisa.

Foto: Pixabay/petrafaltermaier
  • 17.243
  • 297
  • 0

Kadulja je jedna od najljekovitijih biljaka, a u narodnoj medicini poznata je i kao jedna od onih koja se najdulje koristi, već 4.000 godina!

Smiruje živce i opušta mišiće

Njezin latinski naziv salvia (otud i naziv žalfija) znači "spasiti" što dovoljno govori o njezinoj ljekovitosti. Kadulja smiruje živce opuštajući mišiće, poboljšava pamćenje, ali ujedno i cirkulaciju te pomaže kod mršavljenja, reumatičnih oboljenja te artitisa.

U vrijeme virusnih i bakterijskih prehlada ju je najbolje korisiti kao čaj ili za grgljanje jer ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje. Mast ili ulje od kadulje blagotvorno djeluje na kožna oboljenja.

Smiruje i utrobu

Osim toga, smiruje probavu, odnsno želudac, crijeva, žuč, ali i mjehur te mokraćne kanale. Isto tako, dobra je kod bilo kakve hormonalne neravnoteže.

Odlično se slaže s mesnim jelima, a pranje kose u jakom čaju od kadulje može prekriti sijede vlasi.

Osvježavajući napitak

No, u ovo ljetno doba odličan je osvježavajući napitak. Možete ju napraviti u većoj količini kao čaj, ohladiti, dodati meda i sok limuna te ju piti cijeli dan. Kod pripreme čaja kadulju uvijek prokuhajte 3 do 5 minuta što će smanjiti količinu tujona, sastojka eteričnog ulja kadulje.

Sirup od kadulje možete pripremiti od listova kadulje koji će poslužiti i kao osvježenje, ali i kao sirup protiv kašlja, bronhitisa i astme.

No, isto tako, sirup možete narpraviti i od cvjetova kadulje. Ovaj je sirup blaži od onoga od lista te ima prekrasnu ružičastu boju.

Sirup od listova kadulje

Potrebno:

  • 30 dkg listova kadulje
  • 2 kg šećera (najbolje smeđeg)
  • 2 l vode
  • 5 dkg limunske kiseline

Priprema:
Listovi moraju biti zdravi, bez grančica i cvjetova. U dublji lonac poredajte red kadulje pa pospite limunskom kiselinom. Slažite dok ne potrošite sve sastojke.
U drugoj posudi rastopite 30 dkg šećera dok ne dobijete gustu smjesu. Zalijte šećer s 2 litre vode, polako kuhajte, a onda dodajte i ostatak šećera. Kuhajte 20 minuta, a kada je gotovo, prelijte sve preko kadulje i limunske kiseline, zatvorite poklopac i ostavite da miruje 24 sata. Drugi dan procijedite i prelijte u boce. Čuvajte na što hladnijem i tamnom prostoru. Koristite ga kao sirup za razrjeđivanje ili sirup za kašalj kojega ćete konzumirati nerazrjeđenog, po potrebi.

Sirup od cvjetova kadulje

Potrebno:

  • 300 g cvjetova kadulje
  • 50 g limunske kiseline
  • 3 l vode
  • 2,5 kg šećera

Priprema:
Cvjetove odvojite od njihove čaščke te izvažite. Prokuhajte šećer, vodu i limuntus, dodajte cvjetiće kadulje te ostavite poklopljeno najmanje 24 sata. Nakon toga ocijedite, ponovno zakuhajte te vrući sirup izlijte u boce i dobro zatvorite.

Foto: Pixabay/petrafaltermaier


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?