Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski gaćan
  • 15.12.2020. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Privlaka

Slavonski gaćani ponovno se šepure po dvorištima istoka Hrvatske

Kao pasmina je nastao na području Slavonije, Baranje i Srijema na seoskim domaćinstvima, ističe Mladen Radovanović dodajući da su se nekad uzgajali zbog mesa. Umalo su nestali iz seoskih dvorišta, a danas su izložbeni golubovi.

Foto: arhiva Mladena Radovanovića
  • 1.167
  • 89
  • 0

Slavonski gaćan, nekada ponosni ukras dvorišta istočne Hrvatske, danas je izložbeni golub koji je posljednjih godina gotovo iščezao s ovog područja. 

"Kao pasmina je nastao na području Slavonije, Baranje i Srijema na seoskim domaćinstvima", ističe Mladen Radovanović iz sela Privlaka kod Vinkovaca. Gaćane su, podsjeća, držali zbog mesa, odnosno prvotno koristili za klanje jer se golubja supa tradicionalno pripremala u našim selima. Najviše iz razloga što je bila zdrava za malu djecu, a služila je i za oporavak teških bolesnika te dijabetičara.

Uzgajali ih za meso, danas su izložbeni golubovi

"Znali su naši stari da meso tih naših gaćana sadrži minerale, bjelančevine, vitamine", dodaje uzgajivač i otkriva da se nalazi u raznim bojama i šarama pri čemu se biraju grla sa što većim perjem na nogama, odnosno gaćama po kojima i nosi naziv. Poželjno je da su jednobojni ili šareni sa skladnim šarama, kaže Mladen koji je istaknuo i su vrlo jednostavni za uzgoj i otporni na bolesti.

"Kad im se osigura suh i prostran te siguran golubinjak koji je zaštićen od raznih predatora, jedan par kroz godinu izleže 6-8 parova mladih pri čemu su jako dobri roditelji pa ih zato dosta golubara koristi kao dadilje za neke osjetljive pasmine", napominje i dodaje da su jako veselog karaktera i lijepo izgledaju dok lete po dvorištima.

Poznato je bilo kako je ovaj golub gotovo iščezao iz naših dvorišta i nije bilo uzgajivača. Sredinom prošlog stoljeća golubari počinju odabirati najljepše primjerke i on postaje izložbeni te možemo reći da je ova pasmina sačuvana. Značajka je da je to golub krupnog i snažnog tijela, uzdignutog i elegantnog držanja, izraženog temperamenta i dobrog zdravlja, s, kako smo naveli - bogatim gaćama.

Što veće gaće, to bolja ocjena 

Prodaju se po 50 kuna za komad tako da za 100 kuna možete imati lijepi par golubova koji će davati i potomstvo i svojim gugutanjem vas umirivati. Prema standardu, Slavonskom gaćanu je glava sukladna tijelu, izdužena, zaobljena, s jasno izraženim čelom, glatka, a oči narančaste do crvene kod obojenih i obojenoglavih, tamne kod bijelih. Obočnice uske i jedva primjetne, boje sukladne boji perja, kljun jak, dugačak, svijetao do crn, u skladu s obojenošću perja, a nosne bradavice srednje razvijene i blago uočljive.

Između ostalog i vrat im je širok, srednje dugačak, bez guše, krila dugačka, snažna, nošena na repu, bez križanja, a noge srednje visine, jake, dobro postavljene i jako gaćaste s razvijenim orlovskim perjem, (10 i više cm. dužina gaća ).

Postoje jednobojni: bijeli, plavi s crnim prugama, crni, crveni, žuti, smeđi, srebrni, blijedoplavi s tamnim prugama, plavokovani te šareni kod kojih je temeljna boja bijela s ravnomjernim obojenim dijelovima u svim naprijed navedenim bojama.

Kod ocjenjivanja se gleda ukupni dojam: oblik i držanje tijela - gaće - glava i kljun - oči i obočnice - boja i crte.


Tagovi

Slavonski gaćan Golub Slavonija Mladen Radovanović Privlaka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]