Nekada su se slatkim ćevapom dočekivali gosti, a danas predstavlja zdravi zimski desert koji možete da jedete za doručak ili međuobrok.
Slatki ćevap tradicionalno se priprema od suvih šljiva, oraha, pirinča, tečnog pekmeza od slatkih jabuka, šećera ili meda. Postoje razni recepti za ovaj starinski desert, u zavisnosti od područja, a kojim su se dočekivali gosti. Možete ga poslužiti i za doručak ili kao međuobrok.
Šljive ne treba da budu presušene i čvrste, već elastične. Kada se koriste sa košpicama, mogu se na kratko potopiti u vodi, najviše do 10 minuta, kako bi omekšale. Zatim se izvade košpice. Najbolje je za kuvanje upotrebiti širu šerpu kako bi formirali jedan sloj. Tako neće doći do gnječenja.
Za ovaj recept biće potrebno oko 0,5 kilograma suvih šljiva, manja šolja pirinča (oko 100 gr, ali ne pretjerujte jer ona nabubri), šolja i po ili oko 150 gr oraha, dve kašike meda koje možete da zamenite sa dve kašike tečnog jabukovog pekmeza ili napravite kombinaciju meda i pekmeza, a možete koristiti i šećer.
Pirinač se opere. Jednu trećinu oraha sameljite, ostatak isecite na krupnije komadiće. Ostavite nekoliko polovina jezgra.
Pomešaju se oprani pirinač, isečeni i samljeveni orasi. Tim filom punimo šljive i na kraju pritisnemo otvor kako pirinač ne bi ispao tokom kuvanja. Napunjene plodove ređamo u šerpu. Na vrhu dodajte polovine jezgra. Prelijte medom ili tečnim pekmezom i vodom. Potrebno je da sve bude prekriveno tečnošću.
Kuva se kratko, dok se ne skuva pirinač, na umerenoj temperaturi.
Desert treba da upije svu tečnost, ali ne sme da nestane tokom kuvanja. Ako je potrebno, dolijte vrelom vodom.
Pre posluživanja možemo ih posuti mlevenim orasima, kokosom, bademima, kiselom ili slatkom pavlakom i ukrasiti po želji.
Foto prilog
Tagovi
Autorka