Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalni desert
  • 22.12.2022. 07:30

Slatki ćevap od suvih šljiva, oraha i pirinča - prava zimska poslastica

Nekada su se slatkim ćevapom dočekivali gosti, a danas predstavlja zdravi zimski desert koji možete da jedete za doručak ili međuobrok.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.090
  • 81
  • 0

Slatki ćevap tradicionalno se priprema od suvih šljiva, oraha, pirinča, tečnog pekmeza od slatkih jabuka, šećera ili meda. Postoje razni recepti za ovaj starinski desert, u zavisnosti od područja, a kojim su se dočekivali gosti. Možete ga poslužiti i za doručak ili kao međuobrok. 

Šljive ne treba da budu presušene i čvrste, već elastične. Kada se koriste sa košpicama, mogu se na kratko potopiti u vodi, najviše do 10 minuta, kako bi omekšale. Zatim se izvade košpice. Najbolje je za kuvanje upotrebiti širu šerpu kako bi formirali jedan sloj. Tako neće doći do gnječenja.

Poredajte ih jednu do druge 

Za ovaj recept biće potrebno oko 0,5 kilograma suvih šljiva, manja šolja pirinča (oko 100 gr, ali ne pretjerujte jer ona nabubri), šolja i po ili oko 150 gr oraha, dve kašike meda koje možete da zamenite sa dve kašike tečnog jabukovog pekmeza ili napravite kombinaciju meda i pekmeza, a možete koristiti i šećer. 

Deset prednosti suvih šljiva - kako ih konzumirati?

Pirinač se opere. Jednu trećinu oraha sameljite, ostatak isecite na krupnije komadiće. Ostavite nekoliko polovina jezgra.

Pomešaju se oprani pirinač, isečeni i samljeveni orasi. Tim filom punimo šljive i na kraju pritisnemo otvor kako pirinač ne bi ispao tokom kuvanja. Napunjene plodove ređamo u šerpu. Na vrhu dodajte polovine jezgra. Prelijte medom ili tečnim pekmezom i vodom. Potrebno je da sve bude prekriveno tečnošću.

Desert treba da upije svu tečnost

Kuva se kratko, dok se ne skuva pirinač, na umerenoj temperaturi.

Desert treba da upije svu tečnost, ali ne sme da nestane tokom kuvanja. Ako je potrebno, dolijte vrelom vodom.

Pre posluživanja možemo ih posuti mlevenim orasima, kokosom, bademima, kiselom ili slatkom pavlakom i ukrasiti po želji.


Foto prilog


Tagovi

Slatki ćevap Orasi Tradicionalni desert Bosanska kuhinja Desert od šljiva Suve šljive


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.