Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šišanje i nega pasa
  • 04.02.2020. 19:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Šišanje i nega pasa draži od kancelarijskog posla

Mirjana Doroslovački i Vanja Subakov iz Bečeja svedoci su da hobi može postati posao. Njih dve su pre nekoliko meseci rešile da dugogodišnje kancelarijske poslove zamene za negu i šišanje pasa.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 496
  • 29
  • 0

Vanja i Mirjana su krajem prošle godine otvorile salon za negu i šišanje pasa i danas sa ponosom kažu da rade ono što vole i u tome neizmerno uživaju.

Pre skoro dve godine Vanja i ja smo iz hobija krenule da šišamo naše pse. Onda smo rešile da hobi i ljubav pretvorimo u posao. Pre otvaranja salona obe smo radile kancelarijske poslove u privatnim firmama. Rešile smo da nam ovo bude prioritet, jedini i osnovni posao kojim se bavimo”, objašnjava Mirjana Doroslovački.

Naša sagovornica kaže da je u početku malo ko verovao da će njih dve razraditi posao od kojeg danas žive. Ipak, nimalo se nisu pokajale zbog odluke da u otvaranje salona i stručne obuke ulože sopstvena sredstva. Naprotiv.

"Šetajući kroz grad uvidele smo koliko ima kućnih ljubimaca i koliko njihovi vlasnici vode računa o njima. Kada smo otvorile salon nismo imale predstavu da će biti tolika navala. Nama je super, jer nemamo osećaj da idemo na posao, kao što je to ranije bio slučaj. Spojile smo lepo i korisno. Uživamo da vreme provodimo sa psima, a pritom od toga i zarađujemo. Nekada je gužva prevelika i bučno je, ali sve se izdrži ako čovek voli ono što radi i ako želi time da se bavi," kaže Mirjana.

Higijena na prvom mestu

Iako neki smatraju da je reč o pomodarstvu, Mirjana i Vanja veruju da sve kuce treba da budu uredne i čiste, bez obzira da li imaju dugu ili kratku dlaku. Svojim četvoronogim mušterijama nude različite usluge - kupanje, šišanje, feniranje, sečenje noktiju, čupanje dlake iz ušiju i skidanje podlake.

Najčešće nam dolaze maltezeri, bišoni, pudle, patuljasti šnauceri. Dolaze i veći psi poput nemačkih ovčara, bernskog planinskog psa, zlatni retriveri. Takođe, naš salon posećuju i kratkodlaki psi poput džek rasel terijera, francuskih buldoga, dobermana”, kaže naša sagovornica.

Mirjana i Vanja veruju da sve kuce treba da budu uredne i čiste

U proseku dnevno imaju pet pasa, a subotom i više. Tretmani traju između sat vremena i dva sata, u zavisnosti od vrste usluge, veličine psa i njegove saradljivosti. Preporuka je da dugodlaki psi na tretman nege odlaze jednom mesečno ili na svake dve nedelje, kako bi se održavao kontinuitet higijene.

"U tom slučaju i vlasnicima je lakše da održavaju svoje pse. Dlaka kod bišona i maltezera bi trebalo da se iščešljava svaki dan, u suprotnom može doći do ućebavanja. Imale smo i slučajeve kada je trebalo da rašćebavamo kuce, a to je kompleksan posao. Pas je nervozan i cvili, to jako boli jer prilikom rašćebavanja koristimo nožiće koji bukvalno čupaju dlaku”, objašnjava Mirjana.

"Grumeri" moraju poznavati psihologiju pasa

Redovnim održavanjem i negom pasa sprečavaju se brojne bolesti i produžava životni vek kućnog ljubimca. Ovaj posao fizički nije lak i zahteva od "grumera" da budu smireni jer pas oseti svaku emociju.

Imale smo i agresivne pse. Zato radimo nas dve. Jedna drži kucu, druga radi, pa se onda naizmenično menjamo. Ne koristimo nikakva sredstva za uspavljivanje i smirenje”, ističe naša sagovornica.

Preporuka je da dugodlaki psi na tretman nege odlaze jednom mesečno ili na svake dve nedelje

Nega pasa za manje od 20 evra

U ovom salonu neguju se kuce iz Bečeja, Bačkog Gradišta, Novog Bečeja, Turije, Nadalja, Srbobrana, Kumana, Čuruga.

Naši klijenti dolaze iz okolnih mesta. Mnogo ljudi je nosilo svoje pse u Novi Sad kod tamošnjih “grumera”. To ih je koštalo oko pedeset evra, jer su pored tretmana morali da plate gorivo, parking, da nešto popiju i pojedu. Sada to mogu da urade za manje od dvadeset evra i da pritom uštede dobar deo vremena”, objašnjava Mirjana.

Naše sagovornice planiraju da do kraja ove godine svojim mušterijama ponude odevne predmete, kozmetiku i alate za održavanje higijene. Iako neki tvrde da ovaj posao može raditi svako, najvažniji preduslovi su ljubav i poštovanje prema životinjama, kao i poznavanje psihologije pasa.


Foto prilog


Tagovi

Nega i šišanje pasa Grumeri Bečej Salon za negu i šišanje pasa Mirjana Doroslovački Vanja Subakov


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]