Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasmine pasa
  • 09.05.2019. 07:30

Schapendoes - nizozemski kovrčavi ovčar

Nizozemski kovrčavi ovčar čuvao je stada zahvaljujući svom neumornom elanu i izrazitoj inteligenciji. Riječ je o pasmini koja spada u kategoriju dugodlakih pastirskih pasa, s dlakavom glavom.

Foto: WikimediaCommons/Steffen Heinz (Caronna)
  • 1.536
  • 94
  • 0

Nizozemski kovrčavi ovčar ili schapendoes skladno je građen pastirski pas, vrlo živahan, ali s opreznim i odvažnim karakterom. Riječ je o vrlo inteligentnoj pasmini, koja je stalno budna. Povjerljiv je prema ljudima, a prema vlasnicima razvija veliku naklonost i odanost.

Povijest pasmine

Činjenica je da se ova pasmina pasa krajem 19. i početkom 20. stoljeća, nalazila diljem Nizozemske, a namjena joj je bila čuvanje stada ovaca.

"Nizozemski kovrčavi ovčar čuvao je stada zahvaljujući svom neumornom elanu i izrazitoj inteligenciji. Riječ je o pasmini koja spada u kategoriju dugodlakih pastirskih pasa, s dlakavom glavom. Ova pasmina pasa u srodstvu je s border kolijem, pulijem, poljskim nizinskim ovčarom, bobtejlom, briješkim ovčarom, bergamskom i njemačkom pudlicom", objašnjavaju u Kinološkom savezu. Riječ je o psima koji su imali različite dužine dlake, kao i njihovi srodnici, koji su potjecali iz Hessena, Odenwalda i Nedereindse. Svi ovi psi imali su genetsko naslijeđe kao i planinski psi.

Inače, poznati kinolog P.M.C. Toepoel utemeljitelj je pasmine, a ona je usavršena tijekom Drugog svjetskog rata, kada je počelo zanimanje za nju. 

Između 1940. i 1945., ovaj kinolog uzgojio je primjerke gotovo nestalog schapendoesa. Nakon toga, 1945. godine počeo se baviti ozbiljnim rekonstruktivnim uzgojem pasa. 

"Nakon uspješnog povratka pasmine, klub nizozemskog schapendoesa osnovan je 1947., a pasmina je privremeno priznata od nacionalnog saveza. Inače, uvođenje i vođenje rodoslovlja počelo je 1954. kada je i napravljen standard za ovu pasminu pasa ", navode u savezu. 

10 najpametnijih pasmina pasa

Konačno priznavanje, uslijedilo je 1971. godine, a daljnji uzgoj bio je samo s upisanim psima. Što znači da se ova pasmina pasa vodi kao pastirski pas koji je upotrebljavan za zaštitu stada ovaca i još uvijek se za to koristi. 

Ovaj pas rođen je za stada 

Livade za napasanje ovaca nalazile su se prvenstveno u mirnim, izoliranim predjelima pa je shodno tome pasmina schapendoesa morala imati veliku izdržljivost, spretnost za upravljanjem i brzinom. "Pri tome ovom psu potrebna je i velika snaga da bi visoko skočio, ali i inteligencija i samostalnost. Ovaj pas rođen je za biti pas za stada po karakteru, tijelu i duši", kažu kinolozi.

Pri čuvanju ovaca, više je u galopu nego u kasu, a njegovo kretanje mora biti lakonogo i elastično, bez pretjerane potrošnje energije. Karakterističan je po tome što mora znati dobro i visoko skakati.

Karakter dugodlakog schapendoesa

Nizozemski schapendoes spada u kategoriju dugodlakih pasa, visina grebena mu je 40 - 50 cm. Kretanje mu je vrlo elastično i lakonogo. Riječ je o skakaču vrijednog spomena.

Ovi pastirski psi vrlo su raspoloženi, umiljati, živahni i prijateljski nastrojeni prema poznatima, a iznad svega vrlo su temperamentni. 

Bujna dlaka čini da ovaj pas ima veću glavu, također i veoma široku dok lubanja izgleda mnogo dublja nego što je. Lubanja kod ove pasmine skoro pa je ravna, sa središnjim udubljenjem i izraženim jagodičnim lukovima. 

Glava im je prilično široka u odnosu na dužinu dok je širina nešto veća od razmaka između stopala i potiljačne kosti. 

Ovo su idealne pasmine pasa za početnike

Kod ove pasmine pasa, njuška je kraća od razmaka između stopala i potiljka. Ona je smještena nešto niže od linije lubanje. Pasmina ima istaknute jagodične kosti. Njuška im se blago sužava, ali ostaje široka.

Širok pogled nizozemskog ovčara

Nizozemski kovrčavi ovčar ima velike oči koje su postavljene normalno u očnoj duplji. One su postavljene više naprijed na glavi nego sa strane. Ovi psi imaju oči smeđe boje. Oči su širom otvorene. Stoje prilično visoko, nisu velike i debele. Imaju slobodan pad, ali nisu usko priljubljene uz glavu. Prekrivene su dugom dlakom i ne bi trebale prelaziti liniju lubanje.

Schapendoes je nešto duži od svoje visine, kostur mu je lagan, lak, vitak i elastičan. Grudi su duboke dok linija trbuha nije.

Riječ je o psima koji imaju gustu dlaku s dovoljno poddlake. Njena dužina je oko sedam centimetara ili više, u predjelu zadnjih nogu. Dlaka je blago valovita, a kod pravih predstavnika pasmine, ne dozvoljava se izrazito kovrčava dlaka. 

Boja: Dozvoljene su sve boje. Najcjenjenija je plavosiva do crna.
Visina: Za ženke je od 40 do 47 centimetara, a za mužjake od 43 do 50 centimetara.


Tagovi

Schapendoes Nizozemski kovrčavi ovčar Pasmine pasa P.M.C. Toepoel


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo