Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 04.05.2021. 12:00
  • Šumadijski okrug, Natalinci

Rasađujete paradajz? Na banku uz kanap?

Ukoliko ste sami proizveli paradajz i imate svoje parče zemlje, uzgoj na ovaj način vas neće mnogo (ili nimalo) koštati.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 12.602
  • 1.007
  • 0

Konačno smo dočekali i te tople dane karakteristične za proleće i vreme je da rasadite paradajz na otvorenom. U želji da upotrebim što manje materijala (kupovnog), a da na što efikasniji način zaštitim zemljište oko biljke od korova i trave i očuvam vlagu, rešila sam da kombinujem dva načina uzgoja ove kulture. Prvi je plastenički, koji umesto kolja ili pritki podrazumeva živu i kanape i drugi onaj više organski sa malčom.

Pošto je paradajz kultura koja voli rastresito zemljište, napravila sam bankove ili humke na visini od otprilike 25 cm. Lagano lopatom pritisla sam vrh i strane, kako se zemlja ne bi rasipala mnogo. Podigla sam dva banka dužine od po 10 metara, a razmak između njih je upravo širina jednog banka.

Na ovu dužinu možete postaviti po četiri tanja stabla nekog drveta, stubove od drugog materijala ili možda pak pritke ili kolje koje vam je ostalo od prošlih godina. Cilj je da maljem dobro "zakucate" te stubove ili kolje u zemlju kako bi bili što stabilniji. Na te ravnomerno raspoređene stubove, potrebno je rastegnuti žicu, ne pretanku, a nema potrebe ni za predebelom.

Zbog opterećenja, o kom će biti kasnije reči, dobro bi bilo da tu žicu produžite još nekih metar i po izvan dužine banka i savijete pod uglom od 45 stepeni prema zemlji i uz pomoć neke vrste kuke pričvrstite za tlo.

Rasaditi u cik-cak

Sada sledi onaj najbolji deo, a zbog čega sve ovo i radite - rasađivanje strukova. Moja preporuka je, zarad uštede prostora da strukove ređate u cik-cak, ali opet dovoljno daleko jedan od drugog, jer je biljci potrebno provetravanja, naročito u toplijim danima koji slede.

Kada rasadite sav paradajz koji želite, možete da pripremite kanape dužine malo više od razmaka između vrha banka i žice, onda jedan kraj kanapa zavežete za donji deo stabljike paradajza, ali ostavite "prst" prostora, jer "računajte" da će biljka rasti, stablo debljati i da će mu biti potrebno prostora. Kanap obmotajte nekoliko puta oko struka i zavežite drugi kraj za žicu. Ovo je vrlo jednostavan način uzgoja ovog povrća u plastenicima, ali primenjiv i za otvoren prostor. Kako biljka bude rasla, tako njen gornji kraj obmotavajte oko kanapa i ona će pratiti putanju. Takođe, prilikom razvića opterećivaće kanap, a kanap žicu, pa je zato važno da istu jako dobro zategnete.

Ostavite "prst" prostora kad vezujete kanap za stabljiku

Svaki struk sam zalila organskom prihranom na bazi aminokiselina ruskog proizvođača. Kako sam imala nedavno štetu od mraza, shvatila sam da pre svega treba raditi na imunitetu biljke.

Malčiranje prirodnim materijalima

Kad ste sve povezali i zalili, vreme je da humke pokrijete malčom. S obzirom da živim na tipičnom seoskom domaćinstvu, koje gaji stoku za svoje potrebe, uvek ima bala sena i slame. Ja sam za malč lopatom sakupila sa poda tavana onih isitnjenih i izlomljenih vlati sena koje ostanu posle pomeranja bala. Taj prirodni malč posula sam preko bankova i ravnomerno rasporedila količinu. Takođe, i u narednim danima, planiram da dopunim neke delove, pošto je bilo vetrovito u ovom periodu.

Na ovaj način prirodnim metodama zamenili ste kupovnu malč foliju i creva sistema "kap po kap" - naravno, ukoliko ne želite da zalivate svaki dan ručno, taj sistem se i naknadno može instalirati.

Prekrijte bankove senom ili slamom

Dobro bi bilo kad se "smrkne" da zaštite paradajz plavim kamenom. Zalivajte ga svaki dan i proveravajte vlažnost zemljišta. Inače, ja zalivam skoro sve biljke koje imam kišnicom (kad ima), pre nego vodom sa česme, kako se ispostavilo da nije baš najboljeg kvaliteta.

Moj plan je da u narednim toplim danima, iznad biljaka, razvučem mrežu za zasenu i time ih dodatno zaštitim od prejakog sunca.

Ukoliko ste sami proizveli paradajz i imate svoje parče zemlje, uzgoj na ovaj način vas neće mnogo (ili nimalo) koštati, a sa zadovoljstvom ćete gledati kako vaše povrće napreduje i plodonosi, a kasnije uživati u jelu.


Foto prilog


Tagovi

Rasađivanje paradajza Bank Malčiranje senom Prihrana za paradajz Zalivanje kišnicom Kolje za paradajz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]