Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštovanski radovi
  • 05.10.2020. 18:00

Radovi u oktobru: Jesen je vreme berbe, obrade zemlje, setve i kompostiranja

Pre mraza dobro je obaviti sve berbe koje su preostale kako ne bi uništio plodove. Ako na bankovima i ostane povrća, možete ga zaštititi agrotekstilom. Mraz će dobro doći bundevama i rotkvicama jer nakon što ih "zakači", postanu slatkastije i ukusnije. 

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 427
  • 192
  • 0

Dok prikupljamo poslednje plodove tikvica, paradajza ili paprike koji još nekako uspevaju da sazru na oktobarskom suncu i uživamo u pogledu na jesenje cveće, svesni smo da se bliži kraj sezone. Međutim, to ne znači da je i kraj radovima u bašti, voćnjaku i okućnici, ali oni uveliko zavise od vremenskih prilika. 

U oktobru su temperaturne oscilacije velike. Po danu nas greje i više od 25°C dok su noći i jutra hladna, a postoji i opasnost od mraza. Važno je pratiti vremensku prognozu pa ako je najavljen, svakako unesite balkonsko i cveće na otvorenom, na neko toplije mesto kako bi preživelo zimu. 

Takođe, pre smrzavanja iz tla treba izvaditi i osetljive lukovice cveća kao što su frezije i dalije pa ih u proleće opet posadite. Nakon vađenja ih očistite od zemlje, par dana prosušite na senovitom mestu. Uvijte ih u papirnu vrećicu i odložite na hladnom i tamnom mestu bez mogućnosti smrzavanja, a najbolje u podrum. Na šta obratiti pažnju prilikom njihove sadnje pročitajte ovde

U jesen možete i saditi lukovice određenog cveća, kao što su ljiljani

Povrće zaštitite agrotekstilom

Pre mraza dobro je obaviti sve berbe koje su preostale kako ne bi uništio plodove. Ako na gredicama i ostane povrća, možete ga zaštititi agrotekstilom. Mraz će pak, dobro doći bundevama i rotkvicama jer nakon što ih "zakači", postanu slatkastije i ukusnije. 

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Važno je pobrati mahunarke, tikvice, paprike i paradajz. U slučaju da vam je ostalo nedozrelog paradajza, od nje možete napraviti slatka ili slana jela

Pre mraza bere se i kupus, a od njega pravi tradicionalna zimnica. Ukiselite ga za izvor vitamina tokom hladnijih dana koji su pred nama. Za to vam nije potrebno bure niti puno prostora. Nekoliko tegli i polica u podrumu ili špajzu biće dovoljni. 

Ne zaboravite da povadite kolce koji su služili kao potpora paradajzu, grašku i drugom. Očistite ih od zemlje žičanom četkom i ostavite da se prosuše. Najbolje ih je spremiti na hladno mesto gde će niske temperature preko zime uništiti sve patogene. 

Kompostirajte

Ako još nemate kompostište, pravo je vreme da ga napravite. Postavite ga u manji deo vrta, a dovoljne će vam biti i obične daske. Jesen je prava fabrika kada je u pitanju dobar materijal za kompost, pa u njega stavite biljne ostatke nakon čišćenja bašte, otpalo lišće, trulo voće (koje nije bolesno), organski otpad iz kuhinje i slično. 

Šta sve 'ide' u kompost, a šta ne?

To će biti odlična hrana za vaše biljke u proleće. Jedino što treba je da ga povremeno promešate.

Postoji li alternativa riljanju?

Biljke postupno iscrpljuju tlo, stoga je nakon njihove vegetacije idealno vreme za prihranu. Ali, pre toga je potrebno obraditi zemlju riljanjem zato što je kiša i sneg tokom jeseni i zime dodatno nabijaju. Tvrda zemlja neprikladna je za sadnju, a preriljanu nije potrebno posebno usitnjavati jer će se smrzavanjem razmrviti. Ali, isto tako zemlju možete malčirati i tada nije potrebna obrada. 

Kada je reč o obogaćivanju tla, kompostiranje je jedan od glavnih načina. Humus dobijen na ovaj način se stavlja na vrtne bankove koje se potom malčiraju, odnosno prekrivaju slamom ili senom koje će zimi štititi tlo, a na proleće će zemlja biti spremna sa setvu.

Naravno, pre obrade tla možete da nađubrite i stajskim ili kakvim drugim đubrivom. 

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Zemljište koje nije malčirano u proleće biće potrebno još jednom lagano prekopati i poravnati.

Stignete još i da posejete i posadite

Vreme je sadnje jesenjeg belog i crnog luka. Početak oktobra idealan je i za setvu i sadnju kupusnjača, raznih salata, šargarepe, korijandra i repe. Glavice kasnog kupusa dugo mogu da ostanu na njivi bez smrzavanja. Kelj i rotkvica mogu da se beru tokom cele zime.

Šta i kako sejati i saditi u jesen?

Zima je nezamisliva bez salate, pa nemojte propustiti da uzgajite rukolu, matovilac, sorte zimske zelene salate, endiviju i slično. Takođe, može se sejati spanać i blitva, ali pri odabiru sorte pazite da ne posejete onu letnu.

Jesen je idealna i za sadnju grmlja, drveća i višegodišnjeg bilja. Ako ste planirali da posadite bobičasto voće, pravi je trenutak za to. Vegetacija je pri kraju, a još je dovoljno toplo i zemlja je natopljena.


Tagovi

Okrobar Bašta Radovi u bašti Kalendar radova Setva Priprema zemljišta Kompostiranje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u