Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva rasada
  • 12.03.2021. 07:30

Proizvodnja rasada: Izbegnite najčešće greške

Za uzgoj kvalitetnog rasada važno je pridržavati se određenih pravila. Važan je rok setve, osvetljenje, temperatura, zalivanje i kaljenje.

Foto: Martina Popić
  • 2.163
  • 254
  • 0

Uzgoj rasada iz semena zahteva veliku pažnju i brigu i jedan je od uslova za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji. Kako bi izrasle u zdrave biljke, treba se pridržavati određenih smernica jer pravilno odnegovan rasad polovina je uspeha - i to ona bitna.

Kako piše agroxxi, uobičajno uputstvo je da se krene sa setvom šest nedelja pre nego što se očekuje zadnji prolećni mraz.

Međutim, ne zahtevaju sve kulture iste uslove. Na primer, neke više vole toplotu u odnosu na druge i stoga je važno poznavati razliku među njima kako bi se tome prilagodio i rok setve. Na primer, ako povrće koje nameravamo da sejemo više voli visoke temperature, a u našim uslovima je još uvek hladno, onda je bolje malo pričekati. Međutim, ne treba sejati ni prekasno jer će u tom slučaju sezona rasta trajati duže, a berba kraće.

Za kvalitetan paradajz važan je rok setve, snabdevenost vlagom i osunčanost

S druge strane, postoje i vrste koje nisu zahtevne. To su na primer šargarepa i rotkvica koje se seju direktnom setvom i to dosta rano. Svakako treba obratiti pažnju na pakovanje semena jer upravo u tome mnogi greše. Tu su navedene bitne informacije poput optimalnog vremena setve, dubine, preporučene udaljenosti između biljaka i slično. Navedena je i stopa klijanja pa na primer, ako je taj postotak ispod 75, onda treba posejati nekoliko dodatnih semenki, pojašnjava homesteadandchill. U slučaju da vam je ostalo semena od lani, klijavost možete proveriti sami.

Čak i ako mislite da dobro poznajete kulturu koju sejete, ipak pogledajte pakovanje jer se možda ne radi o istoj sorti sa kojom ste se ranije susretali.

Važna temperatura supstrata

Što se tiče zemljišta i supstrata, treba odabrati mešavinu lagane teksture koja će omogućiti lako stvaranje tankih korenčića i neće ometati klijanje. Za većinu povrtnih kultura optimalne temperature su oko 25°C tokom dana i oko 15°C noću. Svakako treba pripaziti da ona nikada ne pada ispod 10°C jer to izaziva stres kod biljaka.

Na pravoj temperaturi seme brzo klija, a supstrat bi trebalo da bude topao. Zato pre nego što posejete seme, ostavite supstrat 24 sata na sobnoj temperaturi kako bi se po potrebi ugrejao. Treba spomenuti da neke povrtnice preferiraju hladnije zemljište za klijanje poput luka kada se uzgaja iz semena, a paše im 10 do 15°C. Važno je da bi se, nakon što iznikne, temperatura trebalo malo spustiti. 

Biljke koje vole toplotu treba postaviti na mesto gde nema provetrenosti. Nedovoljno osvetljenje je jedna od čestih grešaka, a zbog takvih uslova su izdužene, slabe i lomljive. Presadnice zahtevaju 12-ak sati direktnog svetla i najmanje osam tame. Ako nemate dovoljno prirodnog svetla, mogu poslužiti i fluorescentne svetiljke.

Kako ih zalivati?

Bitna stavka je i zalivanje, a to da višak vode dovodi do truljenja i propadanja rasada većini je poznato. Osim toga, kada se biljke zalivaju nepravilno, one su pod stresom i osetljive na gljivične bolesti. Stoga se savetuje zemlju navlažiti pre setve, a nakon toga ne zalivati odmah. Važno je održavati konzistenciju supstrata koji bi trebalo biti poput sunđera kada se iz nje istine voda.

Tokom klijanja se preporučuje biljke lagano prskati pomoću bočice s raspršivačem. Takođe, posude s rasadom se mogu staviti na dublji poslužavnik u koji će se nasuti voda. Tako će je zemlja crpiti po potrebi, a ova tehnika pomaže rastu korena prema dole.

Setva rasada u kutije za jaja - dodajte im talog kafe

Dalje, u fazi klijanja dodatna hraniva nisu potrebna. Stoga se prihrana preporučuje tek kad se pojave prvi pravi listovi. Osim toga, kada biljke krenu da rastu treba paziti da međusobno jedna drugoj ne smetaju zbog zasenjivanja što može da prouzrokuje i pojavu bolesti.

Pre sadnje na otvoreno treba ih polako navikavati na spoljne uslove kao što su direktno osvetljenje, vetar, intenzitet osvetljenja i kolebanje temperature. Taj postupak se naziva kaljenje, a s njim treba početi 10 do 15 dana pre sadnje na stalno mesto.


Tagovi

Setva Povrće Rasad Kako Supstrat


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.