Nedavno me je prijateljica naučila drukčiji način spremanja pečene paprike i odmah sam ga isprobala jer je za to potrebno manje truda i vremena.
Volim jesen zbog boja kojom ju je priroda obdarila, ali i zbog obilja plodova koje mogu ubrati nakon više mjeseci rada u vrtu. Rujan je kao stvoren za pripremu zimnice. Temperature više nisu tako visoke pa se lakše podnosi stojanje uz štednjak.
Pečena paprika ajvarica sa češnjakom najdraža mi je salata zimi.
Kad sam nedavno ubrala prvu količinu ajvarice, odabrala sam lijepe debele i ravne plodove, dobro ih oprala, obrisala ubrusom, uključila veliku ploču na štednjaku, preko nje stavila alu-foliju i pekla paprike.
To je prilično mukotrpan posao jer zahtijeva stalno stojanje uz štednjak, okretanje paprike da ne izgori, a da se ipak ravnomjerno ispeče kako bi se lako ogulila kožica. Postoji i mogućnost da opečete prste. Sve je prošlo u redu, prsti kao novi, a ispečene paprike u pokrivenoj zdjeli čekaju guljenje.
I taj posao je uspješno priveden kraju, a ohlađene paprike sam stavila u male posude i zamrzla. Zimi izvadim posudu iz zamrzivača, pa kad se paprike odmrznu, začinim ih solju, octom, uljem i sa popriličnom količinom usitnjenog češnjaka.
Zamrzivače odavno koristim. Prvo smo kupili škrinju, ali s njom je bio problem jer nismo imali dovoljan pregled i događalo se da neka hrana predugo stoji pa smo ponekad nešto morali baciti. Poslije smo kupili ladičar i to je mnogo bolja opcija, ali i u njemu ne bude uvijek mjesta za sve što želim spremiti. Zbog toga dio povrća nastojim spremiti u tegle.
Nedavno me je prijateljica naučila drukčiji način spremanja pečene paprike i odmah sam ga isprobala jer je za to potrebno manje truda i vremena. Zimus ćemo isprobati koji je način bolji.
Paprike sam oprala, očistila od sjemenki, stavila peći tek toliko da se kožica malo namreška tj. da paprike malo omekšaju. Dok su se paprike pekle, očistila sam i zgnječila češnjak, pripremila ocat, ulje i sol. U čistu teglu stavljala sam red još vrućih pečenih paprika, posula češnjakom, solju, žličicom octa i ulja i tako redom dok je nisam napunila. Zatvorene tegle sam stavila u posudu s vodom i sterilizirala oko 1 sat. Ostavila sam ih tako dok se nisu sasvim ohladile.
Od kvrgavih paprika i ostataka onih koje sam pekla, skuhala sam sataraš i također ga spremila u tegle. Ali o tome slijedeći put.
Povezana biljna vrsta
Fotoprilog
Tagovi
Autorica