Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kurkuma
  • 05.04.2020. 18:00

Prah kurkume ima višestruke koristi u vrtlarstvu

Konzumiranje kurkume ima brojne koristi za naše zdravlje, a koristi se i u vrtlarstvu. Saznajte za što se sve upotrebljava i na koji se način primjenjuje.

Foto: Flickr/Strato Photography
  • 4.071
  • 356
  • 0

Kurkuma (Curcuma longa) je jedan od neophodnih sastojaka u kuhinjama Južne Azije, a neizostavni je sastojak mješavine začina poznate kao curry. Hrani daje egzotičan okus, a ima mnoga ljekovita svojstva te se koristi u alternativnim načinima lječenja.

Ovaj začin pun je antioksidansa i antiseptičkih svojstava zbog kurkumina, a sadrži i spojeve koji pomažu u borbi protiv raka, poboljšavaju zdravlje mozga, probavu i drugo. A kako piše balconygardenweb, od ove zanimljive biljke korist bi mogli imati i brojni vrtlari.

6 začina koje možete uzgajati u dvorištu i u kući

Pasta od praha kurkume koristi se za tretiranje porezotina i manjih krvarenja rana uslijed ozljeda. Isto vrijedi i za biljke, pogotovo ako se radi o premazivanju rana na drveću i grmlju koje su nastale rezidbom. Pasta od kurkume će spriječiti bakterijske i gljivične bolesti te će ubrzati procese zacjelivanja rane.

Može se koristiti u zaštiti od mrava. Oni ju izbjegavaju, a kako biste zaštitili biljke, oko nje posipajte kurkumu, ali i na listove te bilo koje mjesto u vrtu na kojemu se želite riješiti tih napasnika. Treba napomenuti da je kod primjene ovakvih prirodnih metoda ključna upornost pa ne odustajte lako.

Suzbijte mrave u vrtu prirodnim pripravcima

Ukoliko na biljkama uočite praškastu plijesan, također im može pomoći ovaj začin. Pomiješajte kurkumu i drveni pepeo u omjeru 1:2 i tom mješavinom pospite zaražene biljke. Posipanje se preporučuje rano ujutro jer će rosa na lišću duže zadržati prah.

Također se kurkumom mogu lječiti uzgrizi od kukaca. Ako vas u vrtu 'bocne' pauk, komarac, mrav, osa ili kakav drugi insekt, u 2 žličice praha kurkume dodajte malo vode kako bi dobili pastu te nanesite direktno na ugriz. Kurkuma se brzo upija u kožu i smanjuje svrbež.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Kurkuma Prah kurkume Korištenje kurkume Curcuma longa Zaštita od mrava Rane nastale rezidbom Praškasta plijesan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]