Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovna sezona
  • 30.09.2013. 13:01

Povratak inozemnih lovaca

Uspješna lovna sezona Upravi šuma Osijek donijet će i visoke financijske prihode

Foto: www.newforestimages.com
  • 642
  • 55
  • 0

U otvorenoj ovogodišnjoj sezoni lova u vrijeme rike jelena u Podunavsko-podravskom lovištu - kojim gospodari Uprava šuma Osijek, najvrjednije rogovlje starog jelena kapitalca, koje je ocijenjeno sa čak 232 točke, pripalo je lovcu iz Slovačke. On je, uz svoje lovačke sposobnosti, za to svoje zadovoljstvo platio čak 150.000 kuna. I tako, vrijedan trofej rogovlja otputovao je u Slovačku, dok je meso jelena zadržano u hladnjači Hrvatskih šuma - Uprave šuma Osijek u Tikvešu te prodano zainteresiranom kupcu.

U dosadašnjem tijeku lovne sezone na jelensku divljač u baranjskom i Lovištu Breznica, odstrijeljena su 54 srednjodobna i zrela grla jelena, a najviše njih na području Šumarije Tikveš. Inače, lovno-gospodarstvena osnova predviđa održavanje matičnog fonda od 1.600 komada jelenske divljači. Zbog nestabilnih klimatskih uvjeta, ekstremno niskih temperatura u zimi, visokih vodostaja Dunava i Drave u lipnju i dijelu srpnja te velike ljetne suše, došlo je do nešto slabijeg razvoja rogovlja divljači. Ipak, uz provedenu prihranu i povećanu brigu o njoj, moguće štete su smanjene.

Najveći broj lovaca, u lov je stiglo posredovanjem dviju domaćih i nekoliko inozemnih turističkih agencija specijaliziranih za područje lovstva, pa je čak 80 posto njih bilo iz inozemstva, najviše iz Slovačke, Njemačke, Austrije, Italije i Češke Republike.

"Zanimljivost ovogodišnje lovne sezone, također zbog klimatskih promjena, je nešto izmijenjeno ponašanje odraslih jelena u vrijeme rike. Rika je više sporadična u odnosu na orkestriranu prijašnjih godina i, predviđa se, trajat će umjesto do kraja rujna, još i u studenome. Zbog toga se očekuje, nakon osam mjeseci nošenja mladunčadi, da će košute umjesto uglavnom početkom svibnja, imati teljenja u produljenom proljetnom periodu", ističe Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Osijek, za Glas Slavonije. Ove godine su nepravilnosti primijećene i kod divljih svinja, koje su zbog istih razloga, imale i po tri prasenja, čime je njihov fond osjetno povećan.

Sezona lova na košute i divlje svinje

Sezona lova na košute krenut će 1. listopada i trajat će do 15. siječnja, u lovištima Hrvatskih šuma u Baranji i kod Đakova, a sezona lova na jelensku telad završit će tek krajem veljače 2014.

1. listopada počinje i lovna sezona na divlje svinje, za što u lovištima Uprave šuma Osijek, kako onima u lovištu Podunavlje-Podravlje, tako i lovištu Breznica kod Đakova, vlada iznimno veliko zanimanje kako inozemnih tako i domaćih lovaca, a termini za skupne lovove, kao i oni za korištenje smještajnih kapaciteta u lovačkim kućama Hrvatskih šuma zauzeti su, sve do kraja lovne sezone. U skupnim lovovima na divlje svinje, koji će trajati sve do kraja veljače, planiran je odstrjel čak tisuću tih životinja.

Uspješna lovna sezona Upravi šuma Osijek donijet će i visok financijski prihod, veći od četiri milijuna kuna. "Prihodi bi bili i osjetno veći", kaže Ljubojević, "da zbog tržišnih oscilacija nije došlo do osjetnog pada cijene mesa divljači. Naime, ove godine Uprava šuma iz turističkog, uzgojnog i selektivnog lova očekuje proizvodnju oko 50 tona mesa. Cijena otkoženog mesa jelena pala je na 16,70 kuna, plus PDV, a divlje svinje na 18 kuna, plus PDV, za kilogram."

Najveći dio mesa divljači odlazi u izvoz

Unatoč teško ostvarivoj želji da se najveća količina mesa divljači, zbog svojih odličnih nutritivnih svojstava, proda na domaćem tržištu, dio od ukupnih raspoloživih količina otpremit će se u zemlje EU. Domaći kupci meso divljači mogu naručiti, odnosno kupiti radnim danom od 7 do 15 sati, predbilježiti se u Šumariji Tikveš (031/ 750-082) i Šumariji Đakovo, odakle će ubrzo dobiti poziv da po njega dođu kada tražene količine budu na raspolaganju, uz napomenu da se može kupiti samo mesa divljači u otkoženom čitavom truplu, dakle ne i na kilograme.

Foto: www.newforestimages.com


Tagovi

Lovna sezona Podunavsko-podravsko lovište Rogovlje Breznica Baranja Jeleni Srne Inozemstvo Košute Izvoz Meso divljači Jelenska telad Boris Ljubojević

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.