Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Golubarstvo
  • 31.01.2020. 18:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Porodica Čolić se golubarstvom bavi više od pet decenija

Porodica Čolić golubarstvom se bavi više od pet decenija i ovu plemenitu delatnost prenose sa kolena na koleno.

Foto: Depositphotos/jareso
  • 248
  • 17
  • 0

Ako pitate golubara šta je to golubarstvo, svaki će vam reći: ljubav, hobi način života i više od toga. Tako je i u Bariču, gde ih ima više od sedamdeset učlanjenih u nekoliko društava, jedno od njih i Kolonija 859 koja okuplja petnaestak uspešnih odgajivača ovih lepih ptica.

Hobi koji traje decenijama 

Na čelu društva je Milan Čolić, golubar sa stažom dužim od tri decenije. U taj čarobni svet je zakoračio uz strica i oca.

"Moj otac je držao golubove od pedeset i pete do sedamdesetih godina, gde je preuzeo stric koji je i dan danas aktivan golubar i uz koga sam ja počeo da se bavim golubarstvom 1986. godine," započinje priču golubar Milan Čolić.

Golubarsku tradiciju Čolića nastavio je njegov sin Filip, mlad i uspešan golubar, a za samo sedam godina ostvario je trinaest rezultata.

"Bavim se golubarstvom od 2012. godine do sada imam trinaest rezultata i ove godine sam jedan od najuspešnijih u opštini Obrenovac, u juniorskom prevenstvu ostvario sam tri rezultata od čega je jedan - treće mesto seniori Kup Obrenovca," kaže Filip Čolić.

Nagrade porodice Čolić 

Prevazišao oca

Filipovi rezultati potvrđuju da je imao dobrog učitelja i da je već nadmašio svog oca. "Vremenom i iskustvom došli smo do toga da nam je najbitnije imati kvalitet u golubarniku, a ti rezultati i sami po sebi će doći," kaže Milan.

Kuća Čolića je puna pehara, ali i diploma i to je satisfakcija za sve što su do sada Milan i Filip ostvarili u golubarstvu, a njihov recept za uspeh je jednostavan, ljubav, trud i vreme.

"Za svaki dobar uspeh treba dosta truda, vremena, ali i novca kako bi se sam trud isplatio. Najbitnije je ne lutati u tom golubarstvu nego se posvetiti svom golubarniku i raditi sa onim što imaš. Najpre ćes doći do tog uspeha uz mnogo ljubavi, vremena i rada," kaže Milan Čolić.

Najviše golubova pismonoša u svilajnačkom kraju uzgajaju Stepanovići

Selekcija primarna

Do uspeha se ne stiže ni brzo ni lako, selekcija je jedan od primarnih činilaca, pa se ovde akcenat stavlja na kvalitet.

"Moje letačko jato broji negde oko četrdeset golubova koji su prebrojani po svojim kvalitetima tako i daju dobre rezultate," kaže Filip.

Rezultati i rekordi su svakako motivacija i podstrek za dalji i uspešniji rad, a prijateljstva sa golubarima širom zemlje nemerljivo bogatstvo.

"Uz golubarstvo smo stekli mnogo prijatelja i oni nisu samo tu kada je potrebna podrška i saveti u ovoj našoj delatnosti, već i za sve ostalo," kaže Milan Čolić.

Ambiciozni planovi 

Golubarska priča Čolića je spoj mladosti i iskustava, Filip je već dokazao da je imao od koga da nauči, zato ima ambiciozne planove.

"Radimo na tome da napravimo veći i bolji kavez i da golubovi imaju bolje uslove. Jato će se širiti tome se nadamo i nadamo se i dobrim rezultatima," kažu članovi porodice Ćolić, uspešni golubari.

Čolići se bavi i stočarstvom, imaju živinu i papagaja koji u njihovoj porodici zauzima posebno mesto.


Tagovi

Golubarstvo Golubovi Ptice Hobi Golubar Takmičenje Kolonija 859 Milan Čolić Filip Čolić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.