Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik
  • 21.09.2019. 07:30

Plastenik nije garaža - očistite ga i pripremite za zimu

Najvažnija aktivnost nakon završetka sezone je čišćenje plastenika. Česta slika je da po završetku sezone vrtlari amateri ostave sve biljne ostatke u plasteniku i da u tako neočišćen plastenik odlože kante, alat, ogrjev za zimu, ambalažu od pesticida. Nekima plastenik tijekom zime služi i kao garažni prostor.

Foto: Pixabay/JamesDeMers
  • 1.557
  • 76
  • 0

Dani postaju sve kraći i hladniji. No, lijepe jesenske dane možemo iskoristiti za pripremanje plastenika za zimu. Bez obzira hoćete li uzgajati zimsko povrće ili ćete u potpunosti prestati s radovima u plasteniku potrebno je odraditi pripremu plastenika za zimu. To će vam olakšati radove oko sjetve, odnosno sadnje zimskog povrća, sjetvu i sadnju tijekom proljeća, smanjiti pojavu biljnih oboljenja, napad štetnika, ali i umanjiti štete na plasteniku tijekom zime.

Očistite plastenik

Najvažnija aktivnost nakon završetka sezone je čišćenje plastenika. Česta je slika da po završetku sezone vrtlari amateri ostave sve biljne ostatke u plasteniku i da u tako neočišćen plastenik odlože kante, alat, ogrjev za zimu, ambalažu od pesticida. Nekima plastenik tijekom zime služi i kao garažni prostor.

Sve to je neodgovorno ponašanje i takvi vlasnici vrlo brzo odustaju od uzgajanja povrća u plastenicima. Razlog tome je što njihov plastenik zbog neadekvatne brige postaje izvor uzročnika biljnih bolesti, štetnika, zemljište postaje zatrovano raznim tvarima, zbijeno. Često zapušteni plastenici tijekom zime propadaju, urušavaju se.

Poslije završetka vegetacije iz plastenika uklonite sve biljne ostatke, špage za zatezanje, folije za prekrivanje. Biljni ostaci se uklanjaju po završetku vegetacije, što duže ostaju u plasteniku više će se nakupiti štetnika i pojavit će se biljna oboljenja koja mogu uzrokovati štetu na sljedećim usjevima. Sakupljeni biljni materijal se može kompostirati.

Kako najbolje pripremiti kompost

Većina vrtlara amatera će iskoristiti kompost za gnojidbu zemljišta u plasteniku. Uobičajeno je da dodaju jednu kantu zrelog komposta i jednu šalicu, manju posudicu, pepela po m².

Pregledajte sve dijelove plastenika

Bez obzira što ste tijekom proljeća isključili sustav zagrijavanja plastenika i mislite da je sve u odličnom stanju, potrebno je još jednom sve pregledati. Obavite "probni rad", provjerite i promijenite sve neispravne dijelove.

Pregledajte foliju plastenika i sve dodatne folije da nisu poderane. Pripremite materijal za izolaciju plastenika. Ovo je posebno važno za one kod kojih je plastenik izložen hladnim vjetrovima. Provjerite u kakvom su stanju vrata i sustavi za ventilaciju plastenika.

Ako plastenik nećete koristiti tijekom zime, a imate sustav za zalijevanje ispustite vodu iz svih cijevi. To će spriječiti smrzavanje zaostale vode i pucanje cijevi i ventila.

Provjerite stanje armature plastenika, zategnutost vijaka i zategnutost folije. Zbog opterećenja snijega može doći do krivljenja i lomljenja armature plastenika ako armatura nije čvrsta. Kod plastenika koji se ne koriste tijekom zime najbolje je ukloniti foliju. Time produžujete dugovječnost plastenika. Ako je potrebno armatura se može ojačati postavljanjem raznih potpornih stubova, jer će to spasiti plastenik od urušavanja zbog težine snijega ili zbog udara vjetra.

Ako plastenik nećete koristiti tijekom zime, a imate sustav za zalijevanje ispustite vodu iz svih cijevi. To će spriječiti smrzavanje zaostale vode i pucanje cijevi i ventila.

Posebno je potrebno ojačati središnji dio krova plastenika jer se na tom mjestu armatura najbrže iskrivi ili slomi zbog opterećenja. Tijekom zime je potrebno čistiti snijeg koji se zadrži na plasteniku.

Ovisno od stanja u plasteniku pristupa se dezinfekciji plastenika, zemljišta u plasteniku. 

Dezinfekcija plastenika - uspješna proizvodnja

Kako bi poboljšali strukturu zemljišta u plasteniku prilikom oranja ili štijanja u malim plastenicima možemo dodati pijeska koji će poboljšati rahlost zemljišta.

Zemljište se može i malčirati. Tako će zemljište u plastenicima sačuvati vlagu i ostati rastresito do proljeća. Zemljište u plasteniku se isušuje tijekom zime, posebno kada je okolno tlo prekriveno snijegom, a dan je sunčan.


Tagovi

Plastenik Čišćenje Deiznfekcija Kompostiranje Priprema


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]