Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Permakultura
  • 08.05.2022. 10:30

Permakulturni vrt Andreja Macka – i bez zalijevanja vlaga je prisutna

Njegov vrt je dizajniran tako da ima kanale ili staze te dio vrta po kojemu se ne hoda, ne kopa i taj dio se samo pljevi rukom

Foto: Youtube/Printscreen
  • 3.008
  • 255
  • 0

U šumovitom predjelu brodskog vinogorja sa svojom djecom i majkom živi Andrej Macko. Njegov način života i sadnje vrta mnogima je neobičan. Naime, on iskorištava sve resurse koje mu priroda daje, ali i konzumira gotovo sve što u prirodi raste.

"Ovo je moja didovina. To je kupio moj pradjed, djed nastavio živjeti i onda su moji roditelji ovdje napravili kuću. Rođen sam na ovom imanju", ispričao je ekipi Poljoprivredne televizije.

Ondje izrađuje namještaj od korijenja i panjeva te se bavi permakulturom. "To je korištenje svih resursa koje ti priroda pruža. Nisam dovoljno stručan da pričam o tome jer nisam završio tečaj, ali u tome sam 30 godina", dodao je rekavši da prije nije ni znao da se to tako zove.

Vrt koji čuva vlagu

Njegov vrt je dizajniran tako da ima kanale ili staze te dio vrta po kojemu se ne hoda, ne kopa i taj dio se samo pljevi rukom. "To je sveti dio vrta", ističe Macko. Kako kaže u kanale se ubacuje organski materijal koji trune i kanali su u vaser vagi pa kada kiša padne voda u njima stoji. "Ne odlazi, i par dana nakon što je padala kod mene su kanali mokri, sve je vlažno i to bez ikakvog zalijevanja", istaknuo je.

Dodao je da uzgaja puno toga. "Imam oko 50 vrsta rajčice, 20 paprika, krastavaca i slično", kaže.

Jede isključivo sirovu hranu

Otkriva i to da je posljednje četiri godine na posebnom načinu prehrane koji podrazumijeva konzumaciju isključivo sirove termički neobrađene hrane. "Moja djeca jedu i kuhano, ali ja ne. Izgubio sam 50-ak kilograma i osjećam se mlađe", pojasnio je rekavši da jede sve jestivo što nađe oko sebe.

Napominje da je sirova prehrana najprilagođenija ljudima jer se termičkom obradom gube nutritivna svojstva. Tako se na njegovom meniju često nađu svježe koprive, maslačak i brojne druge šumske biljke.

Njegov sin je pojasnio na koji način jesti sirovu koprivu: "Okrenete ju na drugu stranu i dlačice provučete par puta prstima prema dolje. Na kraju protrljate među dlanovima i spremna je za konzumaciju".

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Permakultura Andrej Macko Vrt Sirova prehrana


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner