Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko pečenje
  • 24.11.2022. 10:00
  • Šumadijski okrug, Zagorica, Topola

Pečenje slatko kao med - doslovno se lepi za prste

Pečeno prase na ražnju premazano prirodnim medom mislim da za sada ne radi niko, kaže Dragan Jovanović iz Topole - prvi u mnogim eksperimentima na selu.

Foto: Dragan Jovanović
  • 519
  • 123
  • 0

Sezona slava je već u punom jeku, a nezaobilazan delikates na svakoj trpezi je pečenje. Neko ga priprema na klasičan i dobro poznat način neko poruči pa dobije gotovo, a Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole otišao je korak dalje i za svoje kupce priprema nešto nesvakidašnje. Kako kaže, voli da eksperimentiše, prvo je za svoje potrebe pripremao razne kombinacije ukusa, a onda je i sve ljubitelje slatko-slanih kombinacija otišao korak dalje i praseće pečenje premazao medom, piše Toppress.

"Pečeno prase na ražnju premazano prirodnim medom mislim da za sada ne radi niko. Sasvim slučajno sam došao na ideju da to probam. Volim da eksperimentišem kad je priprema hrane u pitanju, često mešam ukuse, kombinujem ono što nije baš uobičajeno. Prvo sam kombinovao so i šećer ali premazivanje medom je definitivno nešto najbolje, o tome mogu posvedočiti oni koji su probali", kaže za ovaj medij Jovanović.

Prase punjeno kajmakom, kačkavaljem, roštiljskom kobasicom...

Ovaj domaćin ističe da je praseće pečenje premazano medom pravi delikates i da mu sve više kupaca poručuje upravo ovako pripremljeno pečenje. 

"Ukus i miris pečenja je malo drugačiji, jako prijatan. Med je zadužen za tu sočnu i hrskavu kožicu koja se u ovom slučaju doslovce 'lepi za prste' tako da je ovako pripremljeno pečenje nešto novo i izuzetno zanimljiva kombinacija. Inače, osim premazivanje medom imam još par zanimljivih eksperimenata poput praseta punjenog kajmakom, punjenog kačkavaljem i roštiljskom kobasicom, dimljenog pa pečenog praseta a najzastupljenije je ipak ono standardno ispečeno."

Jovanović se inače godinama bavi uslužno pripremom pečenja, sušenjem mesa, a u svojim oborima uzgaja svinje i to različite rase. One autohtone koje se samo još po negde uzgajaju kod njega su dominantne i meso od tih rasa je izuzetno zdravo.


Tagovi

Svinjsko pečenje Pečenje sa medom Dragan Jovanović Eksperiment


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]