Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 25.03.2020. 14:00

Ojačajte imunitet na potpuno zdrav način - pomoću koprive

Kopriva je zeljasta biljka višestrukog delovanja. Efikasnija je kod lečenja mnogih bolesti, a odlična je i za pravljanje kupki, te kao insekticid i prirodno đubrivo. U tekstu smo vam pripremili nekoliko recepata kako je iskoristiti u kuhinji i na taj način popraviti krvnu sliku i imunitet organizma.

Foto: Bigstockphoto/OlyaSolodenko
  • 7.349
  • 184
  • 0

Proleće je vreme alergija, prehlada i sezonskog gripa. Ove godine se uz to nadovezao i korona virus koji hara celim svetom pa je stigao i na Balkan. Jedan od načina da popravite svoj imunitet i krvnu sliku je konzumiranje mlade koprive, koju u ovo doba možete naći skoro na svakom ćošku. Naravno, puno je zdravija ona na obroncima šuma, u selima i dalje od grada i industrijskih postrojenja.

Višestruko delovanje

Malo koja biljka ima tako opsežan popis proverenog lekovitog delovanja na ljudsko zdravlje kao što to ima kopriva. Dobra je kod alergija, prehlada, gihta, reuma, išijasa, bolesti jetre, žuči i slezine, loše probave, čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, dijabetesa, bubrežnog kamenca, upale mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, uvećanja prostate, kao i za zdravlje kose. Ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprečava upale i zaustavlja krvarenje. Podstiče obnovu stanica pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva. Pozitivno deluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi.

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Čaj od koprive odličan je za čišćenje organizma. Daje sjaj koži, rešava problem s aknama i kožnim oboljenjima. U biljnoj medicini čaj od ove biljke se koristi za bolesti jetre i žuči, za poremećaje sna, grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća. Osvežava kod umora i iscrpljenosti. Njeno mlado lišće sadrži 20 puta više vitamina C nego zelena salata, a u 10 grama spanaća ima 10 miligrama kalcijuma i osam miligrama magnezijuma dok ista količina koprive sadrži čak 290 miligrama kalcijuma i 86 miligrama magnezijuma.

Brati je pre cvetanja

Najbolje je brati pre cvetanja - do maja meseca jer listovi nakon cvetanja mogu biti štetni za bubrege. Mogu se brati vrhovi mlade biljke, koji se koriste za spremanje obroka (supa, varivo, pita, sok, sirup, čaj, itd) kao i cela biljka sa korenom od kojeg se mogu praviti razni preparati.

Seme se skuplja u augustu ili septembru dok se koren skuplja u rano proleće ili u kasnu jesen zato što je to vreme kada ga ne iscrpljuje vegetacija biljke.

Iako je kopriva veoma zdrava, na konzumaciju njenih preparata treba da pripaze osobe koje koriste lekove koji razređuju krv, lekove protiv visokog pritiska i diuretike, a uopšte se ne preporučuju dijabetičarima, trudnicama niti dojiljama.

Čaj od koprive

Recept za čaj od lista stabljike je jednostavan: dve čajne kašike osušenog i usitnjenog lista koprive stavimo u dva decilitra uzavrele vode, sklonimo s vatre, poklopimo i ostavimo da odstoji 20 minuta.

Čaj možemo pripremiti i od sveže biljke. Optimalna mera je 30-ak grama mladih gornjih delova stabljike s listovima i kuvamo pet, šest minuta u šest decilitra vode. Ostavimo da odstoji dok se ohladi. Ocedimo i količinu koju ćemo popiti podgrejemo da bude topla, ugodna za piće. Količina je dovoljna za jednodnevnu upotrebu kod lečenja - tri puta po šoljica dnevno.

Tinktura od koprive

Koren koprive se skupi i očisti četkom, nikako ga ne treba prati vodom. Nareže se na sitno i stavi u teglu, uzmemo jaku neutralnu rakiju (40 posto alkohola) ili 80 odsto alkohol koji razblažimo sa destilovanom vodom u razmeri 50:50, napunimo korenom teglu tri prsta ispod vrha. Nalijemo rakiju da prekrije koren, te zatvorimo poklopcem. Ostavimo da stoji dve sedmice na tamnom i toplom mestu, uz povremeno okretanje. Dobijenu tinkturu procedimo i skladištimo u tamnim bočicama.

Uzgojite koprivu za sebe i svoju biljnu proizvodnju!

Koristi se tri puta dnevno po 20 kapi u pola decilitra po mogućnosti izvorske vode i popijemo odjednom poput aperitiva pre jela. Tinktura od koprive koristi se: protiv opadanja kose, za jačanje krvi (kod anemije), imuniteta, otpuštanje vode iz organizma (prirodni diuretik), lečenje reumatizma, bolesti probavnih organa, ateroskleroze, migrena, bubrežnih bolesti, urinarnih infekcija i ublažavanje alergijskih reakcija, te ekcema na koži.

Sirup od koprive i mente

Menta je lekovita biljka koja je česta kod nas, a koristi se kod probavnih tegoba. Sadrži: vitamine A i C, mentol, preteču serotonina, hormona dobrog raspoloženja i ruzmarinsku kiselinu.

Sastojci koje će vam trebati su:

  • otprilike 60 većih listova koprive;
  • oko 30 listova mente;
  • 3 litra vode;
  • sok od 4 limuna;
  • 80 grama limunske kiseline ili limuntusa;
  • 1.5 kilogram šećera.

Vodu zagrejte do ključanja i njom prelijte sve očišćene listove mente i koprive. Lonac poklopite i ostavite preko noći. Sutradan procedite tečnost i stavite je kuvati s šećerom, limunovim sokom i limuntusom. Kad se na vrhu pojavi pena, uklonite je kašikom i kuvajte dok se sav šećer ne otopi. Prokuvani sirup ulijte u staklene posude, dobro ih zatvorite i spremite na tamno i suvo mesto.

Pripremljeni sirup od koprive možete piti u sezoni alergija ili ako imate problema s anemijom. U hladnim zimskim mesecima dobro dođe za poboljšavanje imuniteta. Ovako pripremljen sirup traje oko šest meseci.

Sirup od koprive s medom

Ako ne želite pravite sirup s puno belog šećera, možete koristiti veću količinu meda i malo smeđeg šećera. Biće potrebno:

  • pola kilograma svežih listova koprive;
  • 1 litar vode;
  • 150 grama meda;
  • 5 kašika smeđeg šećera;
  • sok od 4 limuna.

U loncu zagrejte vodu i kad proključa njom prelijte listove. Lonac poklopite i ostavite preko noći. Sutradan rastvor procedite i stavite da kuva uz dodatak smeđeg šećera. Kad se rastvor prokuva, sklonite ga sa vatre i umešajte limunov sok i med. 

Sirup od kopriva i meda spremite u staklene posude koje trebate dobro zatvoriti i čuvati na suvom mestu.

Dajemo vam samo neke dobre recepte sa ovom veoma zdravom biljkom, a na internetu ih možete pronaći još pregršt, kako za unutrašnju tako i za spoljnu upotrebu. Kopriva je odlična i za pravljanje kupki za telo i kosu, te kao insekticid i prirodno đubrivo.


Tagovi

Uzgoj koprive Sirup od koprive Tinktura od koprive Čaj od koprive Jača imunitet Mlada kopriva Seme koprive Listovi koprive Diuretik Koren koprive Prirodno đubrivo Lekovita biljka


Autorka

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje dece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!