Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pisanice
  • 26.03.2016. 10:30

Obojite pisanice maštom i bojama iz vrta!

Samo od provjerenih načina bojanja pisanica prirodnim bojama iz naših vrtova i okućnica, ako se pusti mašti na volju, mogu se napraviti nebrojeni broj unikatnih, zdravih i prelijepih uskrsnih jaja!

  • 1.149
  • 79
  • 0

Barbara Kramer svake, pa tako i ove godine pred Uskrs izrađuje pisanice od prirodnih boja, onih koje može pronaći u vrtu ili okućnici. "Važno mi je da te šarene pisanice budu jestive jer ih poklanjamo djeci, a ona ne mogu odoljeti da ih ne pojedu", kaže Barbara koja ih radi sigurnim starinskim načinima. Ove godine napravila je zelene i crvene pisanice od kopriva i cikle.

Recept za bojanje jestivim bojama

"Uberu se mladi zeleni vrhovi kopriva, operu i stave u lonac s vodom, zajedno s jajima. Kad se voda zagrije, koprive se malo promiješaju, a kuha se najviše desetak minuta, dok jaja budu kuhana. Nakon toga ostavim ih u toj tekućini sve dok se ne ohladi, a kao i sve druge pisanice i ove zatim, kako bi se sjajile, namažem slaninom ili domaćom mašću", opisala nam je svoj recept za tamno zelene pisanice gospođa Kramer.

Bojanje jaja ciklom

Svjetlije zelene dobiju se na isti način, samo se umjesto kopriva u lonac stavi špinat. Za jedne i druge vrijedi pravilo da mogu imati po sebi šarenila od svih nijansi zelene boje, a to se može postići dužinom držanja u vodi ili miješanjem ili nemiješanjem jaja u prirodnoj boji.

Šareno crvena jaja

Žarko crvene pisanice dobiju se od cikle. Pri tome nije važno uzme li se oguljena cikla i kuha u vodi ili kako kaže gospođa Barbara, cikla za zimnicu. S ciklom koja se nareže i kuha postupak je isti kao i kod kopriva i špinata. "No, meni je nadraže uzeti sok od cikle spremljene za zimnicu jer ciklu pojedemo, a sok iskoristimo za bojanje", šali se gospođa Barbara.

Prava istina je zapravo da se taj sok od cikle može kuhati s jajima ili se kuhana vruća jaja jednostavno mogu umočiti u sok od cikle za zimnicu. Ovisno o tome koliko će jaja dugo biti u toj otopini, bit će i jačina boje pa se mogu napraviti sve moguće nijanse crvene kako na pojedinom jajetu tako i na samo jednom - šareno crvenom.

Mogu se zalijepiti razni ukrasi

Na svaku od spomenutih pisanica može prije stavljanja u boju zalijepiti djetelina s četiri lista, kakav cvijet ili bilo koji ukras koji želimo. Pisanica će na tom mjestu ostati svjetlija ili bez boje s prekrasnim ukrasima.

Barbara Kramer jaja je bojala koprivama

Najstari način u ljuskama crvenog luka

Najstariji način izrade pisanica gospođa Barbara naučila je od svojih djedova i baka. Na svježa jaja voskom se pisalo i crtalo. Obično se napisalo ime onoga kome je bila namijenjena, Sretan Uskrs, a uz to se nacrtao križić, cvijet ili bilo što drugo iz mašte. Tako ispisane pisanice voskom stavljale su se u otopinu lukovine odnosno ljuske najčešće crvenog luka.

Cikla kao prirodna boja

Preporuka je da se ta lukovina dan, dva prije stavi u vodu kako bi se iz nje izvuklo što više boje. Jaja se također u tu otopinu stavljaju kuhati svježa i sve se kuha desetak minuta, ali se ostavi u tekućini. Dok tako stoji vosak se otopi, a na mjestu gdje je bio vosak ostala su slova i crteži svjetlije boje. Pisanice napravljene u lukovini ciglaste su boje.

Išarane pisanice

Ukoliko netko želi pisanice išarane crtama na sve strane, na jaja će zavezati tanku travu u svim smjerovima koje želi. Bijelo jaje tako neće biti bijelo već kad se skuha i makne trava po sebi će imati puno zelenih trakica u svim smjerovima.

Treba paziti s aromatičnijim biljkama

Barbara Kramer zaključuje da se pisanice mogu raditi baš od svake vrste biljaka koje nađemo u vrtu, no spomenute su najsigurnije. Naime, od nekih biljaka koje su aromatičnije, aroma može prodrijeti do jajeta pa je okus drugačiji. Ako su pisanice samo za ukras mogu se obojati i primjerice sokom nekog voća ili listovima maslačka, kupusa pa čak i mljevenom crvenom paprikom.

Mašta radi svašta

Samo od ovih provjerenih načina bojanja pisanica prirodnim bojama iz naših vrtova i okućnica, ako se pusti mašti na volju, mogu se napraviti nebrojeni broj unikatnih, zdravih i prelijepih uskrsnih jaja od kojih ni jedno nije isto.


Tagovi

Pisanice Priodne boje iz vrtova Recept za bojanje Barbara Kramer


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]