Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Engleski veliki gušan
  • 27.02.2017. 09:00

Neodoljivi golubovi gušaneri izazov za uzgajivače

Golubovi pasmine Engleski veliki gušan zanimljivi su i zbog atraktivnosti i ljepote, ali i zbog zahtjevnog uzgoja i teškoće iznošenja mladunaca!

  • 2.373
  • 213
  • 0

Nekada ipak uspiju izleći mlade, a onda ih nekako pogaze i ispadnu iz gnijezda. No, najčešće razbiju jaja. I onda sam im u pravilu uzimao jaja i stavljao pod pismonoše koje sam imao u susjednom golubinjaku.

A gušanerima sam ostavljao njihova koja sam prije toga dobro protresao. I to u pravilu kada se radilo o leglu golubova koje nisam želio. A znao sam staviti i plastična jaja. No, u svakom slučaju kada ste naparili dobar par, odnosno kada ste ih uspjeli spariti, onda je borba da se dobije njihovo leglo.

Veliki izazov za uzgoj

I nema druge nego koristiti golubove podmetače. A jaja se stavljaju pod njih da im ostane taj roditeljski osjećaj. Zanimljiva priča, nema što. Radi se golubovima pasmine Engleski veliki gušan. No, oni koji su ih imali znali su da se u njima može jako uživati i da su veliki izazov za uzgoj. Meni je najveći izazov bio kako da izbacim leglo, ali ii da uspijem upariti bijelog mužjaka s bijelom ženkom.

To je u Hrvatskoj vrlo popularna pasmina golubova i oduvijek je imala dosta pobornika. Na našim fotkama snimili smo jedno malo jato bijelih gušana u igri u društvu s jatom svojih podmetača na imanju Stjepana i Dalibora Pavlaka u Hrastovcu kod Garešnice

Glava mala, snažan kljun

Posebna zanimljivost ove pasmine je glava i vrat, te noge. Glava je u odnosu na veličinu tijela jako mala, glatka, zaobljena, a čelo umjereno visoko. Oči su kod bijelih primjeraka tamne. No, kod ostalih boja narančaste. Kljun je kod ovih gušana dugačak i snažan. Kod crnih i plavo srcastih je tamne, a kod ostalih svjetlije boje. Nosnice su male, kratke i bijele.

Lete s krova na krov

Ali vrat treba biti što duži, a napuhana guša ima kuglast oblik. Od zatiljka do pleća je jednakomjerno zaokružena, a kod prsa i ramena izrazito izbočena. To je i osnovna karakteristika pasmine. A prsa su dugačka, izbočena i okrugla. Prsna kost treba biti izbočena i dobro pokrivena perjem. Trbuh je razmjerno dug i uzak. Izuzetno je loš i nezgrapan letač. Letjet će najviše s krova na krov i to je sve. Ta krila su duga, uska i položena na repu,bez križanja. Dok je rep uzak, jednolično širok i uzdignut pod kutom od 15 stupnjeva. Noge su posebna priča. Kao da su odvojene od tijela. Sama za sebe. U standardu pasmine ovako stoji.

Gušani

Noge su posebna priča

Noge: ravne, duge i neznatno savijene u koljenom zglobu. U svojem gornjem dijelu od prsiju do pete trebaju biti tijesno postavljene jedna uz drugu. Od pete do prsiju trebaju biti razmaknute toliko da se nutarnji prsti međusobno ne križaju. Bedra su nešto izbočena i zajedno sa nogama glatko operjana s relativno dugim perjem koje treba lijepo prilijegati uz kožu.U donjem dijelu nogu oko prstiju perje smije biti dugo do 5cm. Svi prsti i nokti trebaju biti prekriveni s perjem.

Nalazimo ih u raznim bojama. Kao jednobojne bijele te srcaste u plavoj, crvenoj, žutoj, crnoj, blijedoplavoj, blijedocrvenoj i blijedožutoj boji. Poželjno je da boje budu čiste.

Kod srcastih su donji dio tijela (prsa, trbuh, noge) i duga letna pera na krilima bijele boje, pri čemu su prsa i trbuh od osnovne boje odvojeni ravnom linijom. Standard propisuje i da se preko sredine vrata nalazi bijela linija u obliku polumjeseca, a pruža se od oka do oka i ne prelazi preko ušiju i vrata. Kod golubova svih boja na krilima ispod ramena nalazi se bijela šara, a sastoji se od približno sedam bijelih pera i predstavlja tzv. krilne ružice. Kod crnih, plavih i blijedoplavih srcastih je rep obojen, a kod ostalih obojenosti je svijetle ili bijele boje.


Fotoprilog


Tagovi

Engleski veliki gušan Pavlak Podmetači Golubovi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]