Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazalište u Štaglju
  • 09.07.2019. 13:00
  • Zagrebačka, Kostanj

Nekadašnji sjenik pretvorila u jedinstveno Kazalište u Štaglju

Umirovljenica i pjesnikinja Mirjana Sačer Bobanac sa suprugom Davorom Supekom iznjedrila je Kazalište u Štaglju. Od nekadašnjeg prostora gdje se držalo sijeno, rodilo se jedinstveno seosko kazalište u kojem se upriličuju umjetnički susreti pisaca, pjesnika, slikara, glumaca, glazbenika...

Foto: Arhiva Mirjane Sačer Bobanac
  • 986
  • 672
  • 0

Za sebe kaže da je dijete prirode koje voli miris zemlje, cvijeća, pjev ptica, a poštuje svako živo biće na zemlji. Čak je i žabi činila ugodu mazeći je travkom po leđima. Čini se svidjelo joj se, jer žaba pobjegla nije, a kako i bi kada ljubav nema granice i ne poznaje vrste, jer ona je univerzalna. Tako razmišlja umirovljenica i pjesnikinja Mirjana Sačer Bobanac čije se imanje nalazi u općini Dubrava, selu Kostanju nedaleko Vrbovca.

Na seoskom gospodarstvu glumačke i lutkarske predstave, likovni susreti

Ne bi to bilo čudno, da se na tom seoskom gospodarstvu od 3.500 četvornih metara ne upriličuju mnoge kulturne manifestacije od pjesničkih i plesnih večeri, glumačkih i lutkarskih predstava, likovnih susreta, promatranja zvijezda, obilježavanja počet(a)ka proljeća, ljeta, svečanost Božića... Nadjenula je pjesnikinja neobičnom izvorištu kulture ime Kazalište u Štaglju jer u današnjem umjetničkom, ali autohtonom i suvremenom vremenu prilagođenom prostoru, nekada se držalo sijeno. Svjedoče svemu i tragovi kopita konja.

Seosko kazalište Mirjane i Davora 

"Saznali smo da se na ovom imanju nekada itekako družilo i veselilo, sastajali su se tu i lovci, a suprug Davor i ja željeli smo održati taj duh”, kaže nam nekadašnja djelatnica Hrvatskog narodnog kazališta. Namjera im je dodaje, da mladim ljudima i svima koji su kazalište pohodili, štagalj ostane kao mjesto lijepih sjećanja. To više jer oplemenjuju ga sjenice, kosovi, djetlići, slavuji, grlice, dolaze i vjeverice, a i srne "navrate”. Dva su psa čuvara na gospodarstvu, mladi mješanac Tintin pronađen odbačen u obližnjoj šumi i već vremešna Gala koji se nerijetko "zagube” u bojama mnoštva cvijeća uključujući i oleandre, magnolije, bugenvilije....

Sve kod Mirjane živi svojim životom uključujući i stare sorte voćaka kojih obilato ima. Ponajprije su to šljive, orasi, višnje, trešnje, dud, jabuke i to božićnice, a posadila je, kaže, i dvije smokve. Kako sav njen biljni i životinjski svijet opstoji u skladu i suživotu, tako se i mnogi oblici umjetnosti isprepliću s njima. Oplemenili su njenu jedinstvenu kulturnu ponudu, kako kaže, i autohtoni Indijanci, Rusi, Čileanci, a razlijegali su se imanjem zvuci arapske lutnje, sevdalinke, kazivali su se i stihovi mnogih pjesnika koji su prošli kroz štagalj.

Bilo je tu i starijih i mladih, glumaca, glazbenika, liječnika, agronoma, komičara, slikara, odvjetnika, ambasadora, djece i jednom rječju prijatelja koji su to postali pohodeći susrete. Jedinstvena se događanja uvijek mogu vidjeti i na facebok stranici Mirjane Bobanac, koja je nakon što su otpozdravili proljeće dočekali i ljeto. Uz dobru kapljicu vina, ali i kuhani grah ili pak lovački gulaš, čiji se miris nerijetko širi gospodarstvom začine se susreti umjetnika u seoskom kazalištu.

Domaći kruh i kolači oplemenjuju ponudu Kazališta u štaglju

Susjedi doprinesu jedinstvenom druženju tako što ispeku kruh, kolače i donesu sličnu ponudu kojom oplemenjuju Kazalište u Štaglju. Bio je taj posjed nekad u trošnom stanju, ali su supružnici štalu od pečene opeke netom uz štagalj preuredili i stvorili ugodan dom za sebe i drage im goste. Umjetnost je u njima kažu nam, jer Mirjanin suprug Davor Supek je nekadašnji umirovljeni snimatelj HRT-a, a ona je svoj radni vijek odradila kao recepcionerka u Hrvatskom narodnom kazalištu. Baš je to kazalište gotovo na svakom koraku gospodarstva, jer gospođa Mirjana brižno je neke stvari kojih bi se iz HNK-a odlučili riješiti, (sa)čuvala pa su joj danas scenografija imanja u Kostanju.

Posjed koji je bio u lošem stanju, pretvorili su u bajkovito zdanje 

Naša je sugovornica život sljubila s prirodom i zemljom, a naglašava i sa šumom jer Dubrava zapravo označava šumu. Okruženo joj je imanje stablima bukve, graba i hrasta, a nekada je ondje bilo i kestena (kostanja). Ne čudi stoga da jedinstvenu umjetnicu i njeno imanje okružuju i brojne ptice nemalo dupljarice, ali i sove, a kako je u blizini omanji ribnjak, ponuda je prirode bogata i izdašna za tamošnji biljni i životinjski svijet. Izdašno je, u šali nam kaže gospođa Mirjana, i trava narasla pa će se morati uhvatiti i košnje, a kako joj radove uvijek glazbenom podlogom poprate njene sjenice, kosovi i mnoge ptice pjevice, raditi joj neće biti teško. To više jer pripremiti treba događanja u rujnu kada će se Kazalište u Štaglju pripremati za jesensko ruho.


Fotoprilog


Tagovi

Kazalište u Štaglju Mirjana Sačer Bobanac Umjetnost


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]