Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće i povrće
  • 02.01.2023. 15:00

Narodna medicina: 10 saveta kako sniziti telesnu temperaturu

Kupus, cvekla, citrusi, beli luk i druge vrste nam mogu pomoći u regulisanju temperature.

Foto: Depositphotos/chirapbogdan
  • 218
  • 23
  • 0

Zima je vreme kada haraju virusi i bakterije koji izazivaju različita oboljenja čiji je pratilac povišena telesna temperatura. To je normalna zaštitna rekcija koja se javlja kao dogovor organizma na delovanje patogenih uzročnika. Podizanjem telesne temperature smanjuje se brzina njihovog razmnožavanja, kao i otpornost na lekova. Povećava se cirkulacija krvi i tako se eliminišu toksini i patogeni.

Međutim, ako je povećanje temperature naglo iznad dva do tri stepena od normalne vrednosti i kada je dugotrajno mogu nastati oštećenja organa i celi naš organizam.

Kako bi olakšali delovanje lekova i snizili temperaturu možemo konzumirati voće i povrće koje će pomoći u borbi sa infekcijom. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom. Što je temperatura viša telo se više znoji i raste potreba za tečnošću, vitaminima, mineralima i energijom.

Zeleni čaj sa narandžom jača imunitet (Foto: Depositphotos/r Syda_Productions)

Razne vrste voća i povrća sadrže veliku količinu vitamina i minerala koji su neophodni za optimalno funkcionisanje imunog sistema.

1. Okrepljujuća pileća supa napravljena od piletine iz organskog uzgoja s mnogo povrća, poput crvenog i belog luka, šargarepe, celera, đumbira i začinskog bilja (lovorovog lista, peršuna, bosiljka, timijana). Ovakve supe nisu teške za organizam, ne troše energiju na varenje, a daju vitamine, elektrolite, minerale, proteine i druge materije koje jačaju naš imuni sistem i pomažu u izbacivanju otrova.

2. Kiseli kupus je kralj fermentisane hrane koji hladi i unosi vitamin C. Sličnu ulogu ima i fermentisana šargarepa.

3. Citrusi su nezaobilazni kod zimskih infekcija. Jedan limun ili jedna narandža sadrže polovinu potrebne dnevne količine vitamina C, zatim vitamine iz B grupe i brojne minerale. Sok od narandže rastvara sluz.

4. Đumbir sadrži materiju koja deluje na upale uzrokovane infektivnim patogenima i smanjuje telesnu temperaturu i pomaže kod groznice. Najbolje će delovati kada se konzumira kao čaj za čiju pripremu će vam trebati komad đumbira dug 2,5 cm i 200 do 250 mililitara vode. Đumbir se opere ili oguli i nareže na kriškice, prelije vrelom vodom i ostavi poklopljen pet do 10 minuta. U proceđen i topao čaj po ukusu možemo dodati med ili sok od limuna.

5. Cvekla je veoma cenjena u narodnoj medicini kao povrće koje je broj jedan u slučaju da želimo da smanjimo telesnu temperaturu. Koren se opere, oguli i sitno narenda. Prelije se vodom da prekrije usitnjenu cveklu. Možemo dodati med, cimet i sve se dobro promeša.

6. Šipak je bogat vitaminom C, ali i vitamina A, B kompleksa, minerala cinka i bakra. Najbolje ga je konzumirati u obliku čaja.

7. Zeleni čaj sa narandžom obnavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i jača imunitet. Čaj se skuva na klasičan način, možemo dodati đumbir, i u njega dodajemo sok od narandže, med, cimet.

8. Banane su naročito dobre kod upale grla s groznicom. Bogate su kalijumom, manganom, magnezijumom, vitaminima B kompleksa i C. Lako se gutaju, jačaju imunitet i ubrzavaju oporavak.

9. Beli luk sadrži alicin koji ima antimikrobno, antifungalno i antiinflamatorno delovanje. Najbolje ga je žvakati ili jesti sirovog.

10. Kurkuma ima izraženo antiinflamatorno dejstvo, prirodni je antibiotik i antioksidans. Od nje se priprema Zlatno mleko koje pomaže kod viroza i prehlada, ali i kod drugih oboljenja.

Potrebno je 250 kravljeg ili biljnog mleka, jedna do dve kašičice kurkume u prahu, po želji dve kašičice gheej-ja, cimet ili biber, a možemo dodati po ukusu malo soli, karanfilić, zvezdasti anis, kardamom po jedan komad. Pre nego što mleko prokuva dodaju se kurkuma, ghee i začini, a kada prokuva sklonimo sa šporeta i dodajemo med.


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Tagovi

Telesna temperatura Groznica Snižava temperaturu Cvekla Kiseli kupus


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.