Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba krumpira
  • 11.02.2023. 15:00

Može li se jesti sirovi krumpir? Za što sve služi?

Može li se jesti sirov krumpir i kako nam pomaže sok iz svježih gomolja? Znate li da služi i kao biostimulator za sjeme?

Foto: Depositphotos/Williamedwards
  • 3.391
  • 166
  • 0

Krumpir se smatra skromnim povrćem, ali ima raznoliku primjenu. Koristi se u gastronomiji, narodnoj medicini, kozmetici.

Uobičajeno je da se prije konzumacije termički obrađuje. Sirov ne bi trebalo jesti, posebno onaj iz trgovine jer je tretiran pesticidima i drugim tvarima. Pojedini tvrde da diže tjelesnu temperaturu što su navodno koristili mnogi školarci kako bi izbjegli nastavu. 

Krumpir zelene boje nikada ne jesti

Svježi gomolji sadrže solanin i lektine, vrstu proteina koji mogu izazvati želučane tegobe i dovesti do ozbiljnih problema, čak i alergija. Zatim sadrži škrob koji se teško probavlja. Ako probate sirovi moguće je da će imati gorak okus, što je znak da je u njemu veći sadržaj solanina te nije za jelo. Siguran znak da ga ne treba konzumirati je pojava zelene boje na pokožici i mesu gomolja, što u svakom slučaju, čak i kod termičke obrade, treba ukloniti iz svog jelovnika.

U 100 g sirovog krumpira nalazi se 77 kalorija. Pretjerana upotreba može izazvati nadimanje, plinove, dijareju i bolove u trbuhu.

No, Američka udruga za bolesti srca (AHA) navodi da hrana koja ima visok sadržaj topivih vlakana, kao što je sirovi krumpir, može pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola LDL.

Dr Katherine A. Beals sa Sveučilišta u Utahu u svom izvješću navodi da se jedan veliki sirovi krumpir s ljuskom sastoji od skoro 58 g ugljikohidrata te ima malo masti i kalorija. To, naravno, nije slučaj kada su u pitanju prženi ili kuhani koji imaju veći sadržaj škroba, ali i masnoća, posebno u pomfritu i pireu.

Tako običan, a tako vrijedan (Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar)

Cijenjen u narodnoj medicini i kozmetici

Posebno je cijenjena konzumacija soka sirovog krumpira koji je bogat vitaminima C, kompleks B, posebno B6, E, PP, mineralima kao što su kalij, kalcij, željezo, bakar, fosfor, magnezij, ali i glukozom, škrobom, aminokiselinama i biološki aktivnim tvarima.

Priprema se rendanjem na sitno. Usitnjena masa se stavi u gazu i istisne sok koji prema narodnoj medicini ima izuzetno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Ipak, koristite ga uz savjetovanje sa svojim liječnikom, jer se smatra da ne djeluje kada su već prisutne određene bolesti organizma. Naime, on djeluje bazno - jača imunološki sistem, poboljšava rad srca, probavnog trakta, bubrega, zdravlja kože, ublažava gastritis, smanjuje refluks kiseline i želučane probleme. Ima protuupalno djelovanje.

Uzima se 20 do 30 minuta prije jela, a tretman traje 20 dana. Prvo se uzima četvrt šalice, a zatim svaki dan povećavate količinu, povećavajući je na jednu čašu. Kada se koristi za liječenje čira na želucu, uzima se jedan sat prije jela po pola šalice dva do tri puta dnevno.

U kozmetici se koristi za uklanjanje akni, osipa i crvenila. Za to će vam biti potrebno pomiješati 100 ml soka i žličicu meda. Od te otopine naprave se oblozi koji se na koži lica drže 20 minuta, a zatim se ispere toplom vodom. Tretman se provodi tijekom dva tjedna.

Za uklanjanje staračkih pjega, izbjeljivanje i omekšavanje grube kože bit će odlična maska od zobenih pahuljica koje se umiješaju u krumpirov sok. Kada pahuljice nabubre i stvori se kaša, nanese se na lice i ostavi da djeluje do 20 minuta. Izbjegava se područje oko očiju. Isperite toplom vodom.

Biostimulator za sjeme

Ako želite ubrzati klijanje i nicanje sjemena onda sok je odličan i za tu namjenu. Narendajte krumpir na sitno, iscijedite sok i razrijedite s toplom vodom u odnosu 1:1. Sjeme u platnenoj vrećici ili gazi namočite najmanje 1 h. Možete ga sijati odmah ili osušiti i upotrijebiti kada vama odgovora.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Solanin Kalorije Krumpir Sirovi krumpir Krumpir u kozmetici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.