Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dve berbe
  • 25.06.2020. 18:00

Mogu li boranija, krastavci i krompir da se seju i leti?

Povrtari početnici, znajte da u jednoj sezoni možete da imate više berbi boranije, ali i graška, krastavaca pa čak i krompira.

Foto: Depositphotos/IndyEdge
  • 948
  • 66
  • 0

Nakon vrlo kišovitog juna, što je uobičajeno jer je u kontinentalnim predelima taj mesec sa najviše padavina u godini, čekaju nas letni meseci koji bi i ove godine mogli da donesu sušu, a toplo vreme bi moglo da potraje do kasne jeseni.

Zato, povrtari koji ste možda ove godine prvi put odlučili da imati baštu, računajte na to da ćete pojedine povrtarske kulture koje se inače seju u proleće, moći da posejete i u julu i avgustu. 

Na primer, prošle godine sam boraniju sejala u avgustu i brala još početkom novembra, a ima onih koji ovo povrće kroz čitavu sezonu seju svakih nekoliko sedmica uz, naravno, obilno navodnjavanje i(li) malčiranje tokom sušnih dana. Zato već sada planirajte mesto na kom ćete ih uzgajati. Pripazite, nikako nemojte da ih sejete na gredici gde su već bile posejane, a takođe, izbegavajte ono mesto gde je ove godine rastao luk. 

Šta sejati na mesto luka, krompira i graška?

I grašak je povrće koje možete da posejete u kasno leto ili ranu jesen da bi dospeo do prvih mrazeva. Njemu ne odgovaraju visoke temperature pa izbegavajte da ga sejete u julu i prvoj polovini avgusta.

Postoje i dve berbe krompira kroz godinu, a onaj jesenji se sadi u julu i avgustu. Svakako pratite dugoročne prognoze pa ako imate mesta u bašti, odvojite deo za krompir. Koristite ranu sortu koja ima kraći period dozrevanja. 

Krastavci su još jedno povrće koje možete da sejete krajem leta, a da dospe do prvih mrazeva. Naravno, uz obilno zalivanje i malčiranje zemlje u slučaju nedostatka padavina. 

Kakvo đubrivo je potrebno za plodonosno povrće?

Osim nabrojanog povrća, odlična iskustva imam sa setvom mirođije koja trpi hladno jesenje vreme. Ipak, usled prvog jačeg mraza će uvenuti. 

Takođe, nemojte prerano počupati povrće koje plodove može da daje još u kasnu jesen, kao što su paradajz, paprika, tikvice, patlidžan.

Ako imate zemlje i vremena, eksperimentišite i javite se sa svojim iskustvima i fotografijama na našem KLUB-u


Tagovi

Setva leti Sadnja leti Uzgoj boranije Uzgoj graška Uzgoj krompira Saveti Hobi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.