Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt i voćnjak
  • 07.03.2020. 18:00

Mjesec ožujak donosi radove u vrtu i voćnjaku

Iskusni poljoprivrednici znaju, no za amatere i hobi vrtlare donosimo kratke upute o radovima u vrtu tijekom ožujka.

Foto: Depositphotos/Parshko
  • 4.889
  • 538
  • 0

Ako gledamo prema meteorološkom kalendaru, proljeće je već počelo. Mjesec ožujak prvi je proljetni mjesec i osim lijepih sunčanih dana, donosi nam pregršt poslova u vrtu i voćnjaku. 

Prvo pripremite zemljište

Osim dobre volje i zasukanih rukava, potrebna vam je oštra motika ili štijača (ovisno kakvu zemljište imate) kako bi dobro pripremili tlo za sadnju. Za veće površine, trebat će vam motokultivator, u krajnjem slučaju zemljište možete i preorati. Na preorano zemljište najbolje je rasporediti tanak sloj zrelog stajnjaka i nakon toga dobro prekopati, a zatim dodati mineralnog gnojiva prema potrebi zemljišta. 

Zašto je važna analiza tla? Koji laboratoriji i po kojoj cijeni rade taj posao?

Glinovitim i zbijenim zemljištima potrebno je dodati organsko gnojivo, ali i određenu količinu pijeska. S druge strane, rastresitom tlu treba sloj humusa, treseta ili zrelog stajnjaka kako bi se popravila njegova struktura i kako bi se obogatilo mineralnim tvarima. Zemljišta brdsko - planinskih predjela koja sadrže komade kamenja trebalo bi obogatiti organskim gnojivom, zrelim stajnjakom, tresetom, a komade kamenja izvaditi i dodati humusa.

Što se sije u ožujku?

U prvom dijelu ožujka siju se: mrkva, špinat, blitva, grašak, luk, celer (može i sredinom mjeseca, ovisno o vremenskim prilikama), salata i čičoka. Polovina mjeseca idealna je za rotkvice, kopar, peršin, pastrnjak, dok je kraj mjeseca najbolji za sadnju kupusa, korabe i kelja.

Rana sjetva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Ožujak je idealan i za zasnivanje presadnica sezonskog povrća poput brokule, prokulice, cvjetače, kupusa, rajčice, krastavaca, patlidžana, lubenica i dinja.

Sjeme ovih kultura možete pronaći u poljoprivrednim ljekarnama ili ga možete potražiti kod iskusnijih povrćara. Sandučići ili gajbice s mješavinom pijeska i zemlje idealne su za presadnice, a postupak je sljedeći: u gajbice raspodijelite sjeme i blago ga gurnite u zemlju, zalijte ga i ostavite na sunčanom i toplom mjestu dok biljka ne proklija. Možete ih ostaviti i u stakleniku ili plasteniku koji se grije ili ih možete prekriti prozirnom folijom, celofanom ili plastičnim i staklenim zvonom.

Sjeme za presadnice posijte na vrijeme

Navedeni postupak je potreban kako biste osigurali što veću vlažnost i toplinu. Ako se odlučite za alternativu, što češće provjetravajte jer upravo ovakvi uvjeti pogoduju razvoju patogenih organizama. 

Sadnja ukrasnog i začinskog bilja

Kako bi vaša dvorišta bila ljepša, možete posaditi i neke vrste ukrasnog bilja poput ruža. Nije na odmet niti sadnja ljekovitog i začinskog bilja, naročito za gurmane.

Mjesec ožujak rezerviran je i za rezidbu voća i grmolikog bilja koje cvjeta tijekom ljeta (ruže, perena, živa ograda, hortezije). A svi ljubitelji voćnjaka trebali bi zasukati rukave i posaditi ih ako su uvjeti u zemlji odgovarajući. Oko stabala starih voćaka možete staviti kompost ili stajnjak i tako održati veću rodnost zemlje, suzbiti korove i održati vlagu u tlu. 

Što je važno u rezidbi voćnjaka: Pravila za početnike

Još jedna korisna stvar koju možete napraviti je kompostiranje, odnosno recikliranje biljnog otpada i otpada iz kuće. Kao finalni proizvod dobit ćete idealno prirodno gnojivo.


Tagovi

Ožujak Vrt Voćnjak Mineralno gnojivo Organsko gnojivo Kompost Sjetva Presadnice


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]