Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtograd
  • 25.02.2019. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Mihael (8): U vrtu je stoput zabavnije nego igrati igrice, ne znam što mi je bilo dosad

Put od ideje do realizacije Vrtograda nije bio lak, sve je krenulo od seminara na Islandu, preko dozvole za korištenje travnjaka i prve zasađene dunje, a završilo je urbanim školskog vrtom, usred metropole. U Vrtogradu, uz učitelje i učenike, rade i roditelji, djedovi i bake, a od plodova prve berbe, mališani su izradili zdrave kolače od butternut bundeva te sirup od maslačka.

Foto: Osnovna škola Zapruđe
  • 3.166
  • 1.550
  • 0

Usred betona i gradske vreve, među neboderima i bučnim prometnicama metropole, u jednom od najstarijih novozagrebačkih naselja, niknula je bajkovita, zelena oaza - Vrtograd. Urbani školski vrt, u kojem trenutno "stanuje“ 20-ak vrsta biljaka, plod je zajedničke ideje i rada učenika i nastavnika Osnovne škole Zapruđe, a u brigu oko različitih vrsta voća, povrća, začinskog bilja, mente, melise, vlasca i bosiljka te ukrasnog cvijeća, uključili su se i roditelji, bake i djedovi učenika, pa čak i susjedi škole, a nerijetko i slučajni prolaznici.

Vrt im je zabavniji od igrica na računalu

"Meni je u vrtu sto puta zabavnije nego igrati igrice. Ja ne znam što je meni bilo do sada!“ kaže osmogodišnji Mihael. Na pitanje zašto voli biti u školskom vrtu, malena, sedmogodišnja Nina spremno odgovara "Volim naš vrt zato što je sve šareno i miriši i puno je leptira. Ja sam tada najsretnija!“ Dvanaestogodišnji Marko već razmišlja i o tome da bi bavljenje poljoprivredom moglo biti zanimljiv životni odabir "Mogu ja ovak' živjeti. Malo kopam po vrtu, malo vozim zemlju i onda se najedem napolitanki. A za 2 mjeseca i paradajza iz vrta“, kaže Marko, jedan od, kako se nazivaju učenici iz njegove generacije, veterana Vrtograda.

Osim što pruža mnogobrojne mogućnosti za rad u vrtu, stjecanje korisnih znanja o uzgoju voća i povrća, Vrtograd približava učenike prirodi. Posebnu volju i entuzijazam za rad u školskom vrtu pokazali su učenici koji imaju slabiji uspjeh u tradicionalnoj razrednoj nastavi i poteškoće u ponašanju.

Šarena oaza usred metropole

Kako je, usred "džungle na asfaltu“, uopće nastao šareni Vrtograd, koja je biljka prva u njega "uselila“, kakva je bila prva berba te koje sve prednosti za djecu velegrada, koja odrastaju daleko od voćnjaka, vrtova, plodnih oranica i netaknute prirode, ima ovaj maleni, ali raskošni vrt, pitali smo ravnateljicu OŠ Zapruđe, Ružicu Vitman Sović, te učiteljice razredne nastave, Katarinu Šarić i Dušku Marcić Svilar.

Zelana oaza usred Zagreba 

"U proljeće, 2014. sudjelovala sam na Commeniusovu seminaru Outdoor activities na Islandu i vratila sam se prepuna pozitivne energije i ideja, s velikom željom da dio onoga što sam tamo čula i vidjela pokušam provesti i u svojoj školi. Tada se rodila ideja o osmišljavanju i uređenju dijela vanjskog prostora škole u kojem bi djeca radom na zemlji doživjela izravni kontakt s tlom, biljkama i životinjama”, prisjeća se učiteljica Duška trenutka kada se počela stvarati ideja o današnjem Vrtogradu.

Kupljene su motike, grablje, štihače te sadnice

Osnovna škola Zapruđe nalazi se u jednom od najstarijih novozagrebačkih naselja, u blizini jezera Bundek i rijeke Save te je sretna okolnost što je školska zgrada okružena zelenilom. 

"Nakon što nam je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet odobrio projekt i dopustio korištenje travnjaka ispred školske zgrade, u jesen 2016. godine počeli smo s radovima u našem budućem vrtu.. Preko udruge O.A.Z.A. koja je aplicirala za sredstva Ministarstva prosvjete i znanosti, kupljene su motike, grablje, štihače te sadnice. Uz podršku ravnateljice, kreativne ideje učiteljice Duške Marcić-Svilar te podršku entuzijasta iz udruge O.A.Z.A., počeli smo stvarati naš urbani školski vrt. U tim, koji je poveo Mile Drača, aktivist Udruge, uključili su se i domar škole te teta spremačica Jasna. No, bez pomoći roditelja, bilo bi nemoguće realizirati ideju. Projekt vrta izradila je majka naše bivše učenice, arhitektica Jagoda Pevec Pale, zaštitnu mrežu podigli su roditelji planinari, a u akciju su se uključili i djedovi i bake naših učenika“, kaže nam Katarina Šarić, učiteljica razredne nastave i engleskog jezika koja je preuzela glavnu brigu oko školskog vrta te je postala njegova koordinatorica. 

Nakon što su, za svoju zelenu oazu učenici, glasanjem odabrali ime Vrtograd, polaznici likovne grupe sa svojom su učiteljicom izradili i originalan natpis koji su postavili na ulazu u vrt. 

Sadnice stižu sa svih strana

"U prvoj radnoj akciji na terenu zasadili smo desetak voćaka. U ulozi vrtlara, led su probili učitelji, a učenici, kojima su se pridružili i slučajni prolaznici, svesrdno su pomagali. Voćka dunje, koju je posadila ravnateljica, prva je stanarka koja je u našem vrtu pustila korijenje“, kažu nam vrijedne učiteljice, Katarina i Duška.

Prošle su godine u Vrtogradu imali oko 20-ak različitih vrsta biljaka - voće, povrće, začinsko bilje i ukrasno cvijeće. Uzgojili su luk, papriku, salatu, jagode, patlidžane, butternut bundeve, mini lubenice….

Vrijedne učiteljice 

"U našem vrtu bilo je od svega po malo, za svakoga. Začinsko bilje menta, melisa, vlasac i bosiljak širili su svoj miris kad god bi zapuhao vjetar. Prva berba u Vrtogradu izazvala je veliko uzbuđenje kod učenika. Bila je to berba luka, koja je bila vrlo rodna te smo na našem prvom Vrtnom festivalu svim učiteljima i njihovim razredima podijelili po dvije glavice luka za degustaciju. Do kasnog rujna grickali smo naše paprike i uživali u rodnoj zelenoj salati. Iako češnjaka i mrkve nije bilo mnogo, bilo je dovoljno za isprobavanje novih kombinacija okusa. Prvi urod jagoda i patlidžana bio je skroman, no dovoljan da naši učenici nauče nešto i o tim biljkama“, kaže nam voditeljica školskog vrta, a učenici njenog 2.c razreda skuhali su i sirup od maslačka. Mališane je ipak posebno razveselila butternut bundeva od koje su napravili kolač “Zdravko”, s integralnim brašnom i čokoladom, te prva vrtogradska mini lubenica koja je, kako kažu, bila najslađa na svijetu. 

Ipak, slasni plodovi teško mogu ublažiti gorak okus koji je ostao nakon što im je netko uništio sve rajčice u Vrtogradu. "Na žalost, rajčice kojima smo se jako, jako radovali i koje su bile najrodnije u našem školskom vrtu, netko je odlučio u potpunosti uništiti, tako da su naši planovi da ćemo, za prvi dan škole, imati svoju zdravu salatu od rajčica iz našeg vrta, ovaj puta propali“, kažu nam u školi.  

Sadit će stare sorte povrća i cvijeća, a imaju i stablo ginka

"Odazivamo se raznim akcijama vezanim za vrtlare i ekologiju pa smo tako od grada Zagreba dobili komposter u projektu kućnog kompostiranja otpada. Sudjelovali smo i u akciji EKONERG instituta za energetiku i zaštitu okoliša, uz čiju smo pomoć posadili stablo ginka u našem vrtu. Jako se veselimo i što ćemo uskoro posijati i sjeme starih sorti povrća i cvijeća, koje smo osvojili u akciji udruge Biovrt. Zahvalni smo i svim OPG-ima kod kojih smo na tržnicama kupovali sadnice i cvijeće, jer su nam i oni, čim bi čuli našu priču, uvijek nešto poklonili. I učitelji često nabavljaju zanimljive biljke te ih na satu razrednika s učenicima sade u vrtu. Vrt su nam uvelike obogatili i bake  i djedovi naših učenika koji iz svojih vrtova uvijek donose zanimljive sadnice te smo tako ove godine posadili i 3 grma malina te željno iščekujemo prve plodove“, kažu Vrtograđani koji su već drugu godinu aktivni u projektu "Igra i učenje u vrtu“. 

 

"Cilj nam je educirati nove mlade generacije, koje će kad odrastu, biti nositelji održivog razvoja društva. Upravo radom na zemlji djeca imaju direktni kontakt s tlom, biljkama, životinjama te stječu osobno iskustvo rada u vrtu kroz kopanje, plijevljenje, zalijevanje, sijanje, sađenje, održavanje vrta i usvajaju zdrave životne navike poput: pravilne prehrane, štednje energenata, svjesnijeg odnosa prema okolišu“, kaže nam učiteljica Katarina, voditeljica školskog vrta u kom je već do sada vrtlarilo preko 20 razrednih odjela te dvije generacije učenika koji su sada već srednjoškolci.

Nove ideje – vrt za leptire i pizza gredica

Razvoj urbanog školskog vrta za sada se, kako ističu, oslanja uglavnom na donacije i na mali novčani fond koji škola ima za razne aktivnosti u projektima. Stoga, iako im ideja i želja ne manjka, učenici i učitelji moraju biti strpljiv i uporni kada je riječ o njihovoj realizaciji.

Plodovi iz školskog vrta 

"Plan nam je povećati broj povišenih gredica, proširiti cvjetnjak te izraditi mali vrt za leptire i senzorički puteljak, koji će biti posebno koristan za učenike s posebnim potrebama. Ove godine planiramo posaditi i više bundeva, kako bismo iduće školske godine mogli imati i prvu školsku bundevijadu. U planu je i posebna „pizza gredica“, na kojoj ćemo posaditi sve povrće i začinsko bilje koje je potrebno za najbolju, zdravu pizzu u Zapruđu“, kažu Vrtograđani koji planiraju u svoju učionicu na otvorenom postaviti i klupice, a u sjenicu i pod kako bi u svom omiljenom vrtu mogli pisati i zadaću.


Fotoprilog


Tagovi

Vrtograd Osnovna škola Zapruđe Školski vrt Zdrava prehrana Mali vrtlari


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.