Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje žena
  • 28.04.2021. 16:00
  • Pomoravski okrug, Despotovac

Melemi sa lekovitim biljem Kreativnih Despotovčanki za svaku boljku

Pravljenjem zimnice, sapuna i melema ove žene promovišu tradiciju svog kraja, druže se, međusobno pomažu, a ujedno prodajom svojih domaćih proizvoda dopunjuju kućni budžet.

Foto: Jelena Lukić
  • 679
  • 30
  • 0

Melemi, lekovito bilje i proizvodi od voća samo su deo asortimana Udruženja žena "Kreativne Despotovčanke" iz istoimenog grada. Ovo udruženje je osnovano 2019. godine kada je bilo šest članica, a danas okuplja 17 kreativnih žena, od kojih su neke domaćice, neke su zaposlene, ali ono što ih povezuje jeste ljubav prema tradiciji resavskog kraja.

Osim što pletu, heklaju, rade dekupaž, slikaju, uskoro će u okviru svoje galerije imati i biljnu apoteku, jer će sakupljati lekovito bilje, a već izrađuju meleme od raznog lekovitog bilja i pčelinjih proizvoda. Predsednica ovog udruženja Dragica Marković Miladinović (35) kaže da su prošlog leta sve zajedno pravile slatko, voćne sirupe, džemove, kompote i likere od voća koje članice imaju u svojim voćnjacima.

"Kako koje voće stiže, okupimo se u dvorištu naših članica i uz razmenu recepata naših majki i baka, uz druženje, pravimo razne poslastice. Pravile smo džem od smokava, jagoda, malina, bundeva, šljiva, slatko od šljiva, grožđa, kivija, lubenica, zimnicu od grožđa i ljute paprike. Zatim likere od višnje, aronije, kompote od aronije, kao i sveže ceđeni sok od aronije", kaže predsednica Udruženja.

Džem od zovinih bobica - neobično

U početku su imale nekoliko proizvoda ali kada su videle da je to veoma traženo, odlučile su da prošire asortiman. Svaka od članica ima neki zanimljiv recept, na primer - neobičan džem od zovinih bobica koje je pravila Vesna Aleksić.

"Taj džem se lepo prodavao. Vesna inače pravi i sirup od lavande protiv stresa. A Ljiljana Stojadinović sirup od matičnjaka i zdravca koji je odličan za dijabetičare. Prodavali smo i lekovita bilja. To leti pripremamo, a zimi smo prodavale na trgu našim ljudima koji su došli iz inostranstva. Oni to vole da kupuju i nose naše domaće proizvode u inostranstvo", ističe Marković Miladinović.

Sirupi Ljiljane Stojadinović

Prošlog leta su napravile na desetine teglica od svakog voća.

"Osmislile smo i etiketu i ambalažu za svaki proizvod. Sve je lepo upakovano, a kvalitet i cena privlače pažnju jer su cene bile niže nego u maloprodajnim objektima. Sokovi su bili 400 dinara od pola litre, a džem oko 500 dinara."

Melemi od lekovitog bilja

Na obližnjoj planini Beljanici gde je netaknuta priroda brale su lekovito bilje.

"Bilje smo brale i sušile za čajeve, a pravile smo i macerate. To se pravi tako što ubrana biljka prenoći jednu noć, sutra se spakuje u tegle i prelije raznim uljima, obično hladno ceđenim suncokretovim uljem i to je jeftinija varijanta, ali je za hajdučku travu odlična. A kantarion se prelije maslinovim uljem. Potom teglice stoje od tri do četiri nedelje na suncu ili toplom mestu, kako koja macerata", objašnjava naša sagovornica i dodaje da se potom procedi i može da se koristi za pravljenje raznih melema, na primer sa voskom koji služe za opekotine, za zarastanje rana.

Jasmina Pantić (46) iz Dvorišta kod Despotovca izrađuje melem sa pčelinjim otrovom. Njena porodica se više od 40 godina bavi pčelarstvom i trenutno ima 200 košnica.

Melemi i sa pčelinjim proizvodima

"Ovaj melem sadrži i nekoliko ulja, vosak, med medljikovac, propolis i glicerin. Koristi se protiv bolova, hemoroida, gljivičnih oboljenja i za uklanjanje bora. Na jedan kilogram melema ide jedan gram pčelinjeg otrova koji ja sakupljam", kaže Jasmina Pantić i dodaje da teglica melema košta 800 dinara.

Od bake Rajne do unuke Aleksandre

Još jedna pomenuta članica udruženja - Ljiljana Stojadinović je pre tri godine počela da priprema melem za vene i hemoroide.

"Recept je od moje bake, a pravi se tako što se svinjska mast pere u devet voda, a zatim se doda aloja, pčelinji vosak, zeleni paradajz, čuvarkuća, kantarion i neven. Melem može da se koristi za zarastanje rana, za zanoktice, za herpes", navodi Ljiljana.

Svinjska mast pere u devet voda, a zatim se doda pčelinji vosak i drugo bilje, kaže Ljiljana

Još jedan melem koji privlači pažnju kupaca i ljubitelja narodne medicine je Rajnin melem. Rajna je bila baka koja je pravila melem za ukućane i poklanjala ga prijateljima, da bi se njena unuka Aleksandra Milutinović (36) iz Strmostena kod Despotovca ozbiljnije posvetila pravljenju melema za sve koji su zainteresovani. Aleksandra, po zanimanju inženjer ekologije, kaže da taj melem leči herpes na usnama, alergije, opekotine, posekotine, ekcem, pa čak i psorijazu i upalu očiju.

"U ovo doba godine uzimaju se grančice zove određene debljine, odnosno pokorica. To se stavi u rastopljeni pčelinji vosak, doda se maslinovo ulje i izliva se u staklene bočice koje se zatvaraju. Melem ima neograničen rok upotrebe", kaže Aleksandra.

Manja teglica košta 350, a veća 700 dinara. Prvi put su melem izložile na Viteškom festivalu u Despotovcu 2019. godine. Ljudi iz cele Srbije su kupovali i kasnije se javljali i tražili da im pošalju još.

Proizvodi se prodaju na sajmovima i internetu

Aleksandra Milutinović pravi i prirodne sapune sa lekovitim biljem i aktivnim ugljem za čišćenje masne kože, kantarionom za negovanje kože, zatim sapune sa sušenom mlevenom paprikom, sa makom i kozijim mlekom za piling. 

Ove "Kreativne Despotovčanke" svoje proizvode prodaju preko interneta, na raznim etno sajmovima, a imaju i štand kod vodopada Lisine. Na taj način ove žene promovišu tradiciju svog kraja, druže se, međusobno pomažu, a ujedno prodajom svojih domaćih proizvoda dopunjuju kućni budžet.


Foto prilog


Tagovi

Melemi Krativne Despotovčanke Prirodni sapuni Macerati Udruženje žena Lekovito bilje Sirupi


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]