Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt na balkonu
  • 11.06.2020. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Maleni balkon Jadranka Pausić pretvorila u bajkoviti povrtnjak

Samo dva četvorna metra balkona na petom katu stambene zgrade bila su dovoljna da se, uz dobar plan, usred metropole, podigne prava mala džungla. Vedra Slunjanka, sa zagrebačkom adresom, Jadranka Pausić, otkrila nam je kako je napravila bajkoviti povrtnjak.

Foto: arhiva Jadranke Pausić
  • 1.531
  • 624
  • 0

U vrtu, Jadranke Pausić, po struci učiteljice, no zaposlene u računovodstvu, u savršenom skladu žive blitva, špinat, rajčice, krastavci, paprika, nekoliko vrsta zelene salate, mahune, patlidžan, tikvice, grašak, celer, špinat, peršin, đumbir, blitva i samo jedan cvijet - prkos. I sve bi to bila jedna lijepa, ali standardna, vrtlarska priča da Jadrankin vrt nije smješten na malom balkonu, na petom katu stambene zgrade, u zagrebačkom naselju Donje Svetice.

Vrt nastao kao prkos koroni i potresu

"Od 19. ožujka sam, zbog Covid-19, počela raditi od kuće, a zatim je 22. ožujka uslijedio i potres. Sve je to snažno utjecalo na mene. Budući da sam jako aktivna, redovno idem na planinarenje i folklor, prva dva 'ostani doma' tjedna bila sam potpuno zbunjena, a onda se u meni javio prkos. Odlučila sam nešto promijeniti. Kako se počelo govoriti da su moguće nestašice hrane, zbog čega su ljudi masovno pohrlili kupovati konzerve i stvarati zalihe, ja sam odlučila pokušati sama uzgojiti nešto povrća za vlastite potrebe. Tako je, kao prkos koroni i potresu, ali i kao utjeha što nije bilo probi folklora, nastao moj vrt na balkonu“, priča nam Jadranka.

U sveopćem sivilu, jednom je malom, beživotnom, gradskom balkonu, usred betonske džungle, udahnula život.

Rajčice su odlično rodile na njezinom balkonu 

"Svaki centimetar balkona ispunila sam biljkama, živopisnim bojama prirode koja nam uvijek iznova ulijeva nadu i optimizam da ovo što se trenutno događa nije kataklizma, niti apokalipsa", kaže Jadranka. 

Otkako je svoj balkon, umjesto u cvjetnu oazu pretvorila u pravi vrt, najviše slobodnog vremena provodi upravo među svojim biljkama. Zasadila je mnogo različitih vrsta povrća i samo jedan jedini cvijet, simboličnog imena prkos. 

Trud se višestruko isplatio

"U svojoj maloj džungli doista uživam i dišem punim plućima jer se, usred grada, osjećam kao da sam u prirodi, kilometrima daleko od gradske vreve. Posebno me veseli što sada i moji unuci, kada dođu  na vikend, imaju svoja dva zelena kvadrata te uživaju učeći o biljkama, zalijevaju ih i njeguju te sa mnom beru i prve plodove. Sav špinat smo već pobrali, 'degustirali' smo i zelenu salatu, celer i krastavce. Posebno se zahvalnom za balkonski vrt pokazala blitva, budući da se može brati sve do jeseni trgajući vanjske listove, jer iz sredine tjeraju novi. Od osam strukova, koje sam posadila, najmanje jednom tjedno na jelovniku imamo blitvu sa svog balkona“, kaže naša sugovornica koja se ove godine, po prvi put, okušala u neobičnom, balkonskom vrtlarenju.

Bio je to, kako kaže, pravi potez jer domaćim, bogatim okusima namirnica koje je sama uzgojila, Jadranka je više nego zadovoljna.

O čemu treba voditi računa kada se pravi vrt na balkonu

Gradska je vrtlarica, za naš portal, otkrila i što joj je sve bilo potrebno da napravi povrtnjak na svom malom, zagrebačkom balkonu te na što treba obratiti pažnju.

Kreću i tikvice, lavanda, blitva

"Budući da je kretanje zbog pandemije bilo ograničeno, a dućani nisu radili, morala sam se snaći s onim što sam imala. U podrumu sam pronašla stare kante, koje smo koristili za bojanje zidova. Dobro su došle i plastične boce, stare tegle za cvijeće, a svoju primjenu u vrtu ima čak i košara za mačku, u kojoj ona nije htjela spavati pa mi je poslužila za izradu gredice. Košaru sam obložila plastičnom vrećom, napravila drenažu i pretvorila ju u 25 cm duboku gredicu. Za izradu gredica poslužile su mi i stare, drvene kutije za voće, koje sam također iznutra obložila plastičnim vrećama te drenirala“, kaže nam nasmijana vrtlarica.

Prije upuštanja u ovu zelenu avanturu, vrlo je važno, kako kaže, naučiti najvažnije o biljkama koje namjeravate posaditi. Pažnju treba obratiti i na sam položaj balkona na kojem ste odlučili podići vrt, a biljke treba "strateški rasporediti“ tako da se onima koje ne podnose jako sunce, osigura potreban hlad.

"Treba voditi računa o visini bilja, dobu cvatnje, vremenu dozrijevanja plodova. Ja sam, primjerice, sadnju isplanirala tako da grašak pravi hlad za rajčice. Budući da u neko doba dana na mom balkonu bude jako sunce, grašak svojom sjenom sprječava pregrijavanje tegli. Vrlo je važno i dobro rastegnuti mrežu, kako bi se biljke po njoj mogle hvatati i penjati. Treba također nabaviti i kolce za one biljke kojima je potrebna ta vrsta potpornja“, pojašnjava gospođa Jadranka.

Oaza mira koja štedi novac

U svom vrtu uspjela je uzgojiti rajčice, krastavce, papriku, više vrsta zelene salate, koju, nakon berbe obnavlja novim rasadima. Tu su i mahune, patlidžani, tikvice, grašak, celer, špinat,  peršin, đumbir i blitva.

Bitno je dobro rasporediti biljke, kaže Jadranka 

"Vrt na balkonu je pun pogodak, osim što više ne moram baš po sve na tržnicu, nego izađem na svoj balkon i uberem svježe povrće, moj mali vrt je i moja oaza mira. Neprocjenjivo je iskustvo gledati kako se biljke razvijaju, kako se rađa pup, iz njega cvijet pa plod koji iz dana u dan napreduje. Najljepše je ujutro skuhati kavu, otvoriti balkonska vrata, sjesti u ljuljačku i uživati gledajući u to čudo prirode. Taj neopisivo dobar osjećaj ne može se ni s čim usporediti. Budući da sam i planinarka i slikarica, ovo je moje nadahnuće i dodatna inspiracija“, kaže Jadranka.

Ova prva vrtlarska godina, u kojoj je mnogo toga naučila, definitivno nije i posljednja godina balkonskog vrtlarstva. Već sada polako slaže plan sadnje za sljedeću godinu, kada će njen vrt usred Zagreba, nada se, biti još bujniji i raskošniji.


Fotoprilog


Tagovi

Jadranka Pausić Vrt na balkonu Balkonsko vrtlarenje Vrt na dva kvadrata


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]