Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup lovišta
  • 04.01.2016. 17:50

Lovci ogorčeni zbog gubitaka lovišta

Članovi šest bjelovarsko-bilogorskih lovačkih udruga smatraju da su ostali bez lovišta kako bi ih dobio jedan poduzetnik.

Foto: Steve Oehlenschlager/bigstockphoto.com
  • 696
  • 68
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede nije odobrilo produženje desetogodišnjih ugovora o zakupu lovišta za šest Lovačkih udruga s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

U ovoj nezavidnoj situaciji o kojoj nisu niti sanjali našli su se članovi udruga Bilo iz Velike Pisanice, Veliko Trojstvo iz istoimenoga mjesta, Srnjak iz Severina, Fazan iz Bjelovara, Gaj iz Dautana i Vidra iz Štefanja. Kao razloga ministarstvo je navelo postojanje prekršajnih prijava protiv spomenutih društava.

Ministarstvo nam ne odobrava produženje zakupa

Ivica Perković, predsjednik Lovačke udruge Bilo, pojašnjava da se ministarstvo poziva na prijave iz 2008. godine koje su podnijete zbog navodnih tehničkih nepravilnosti, kada je tijekkm postupka utvrđeno da udruge nisu bile krive. Članovi spomenutih bjelovarsko-bilogorskih lovačkih udruga smatraju da se iza svega krije želja izvjesnih osoba da ova atraktivna lovišta u zakup dobije jedan poduzetnik, čije ime ne otkrivaju.

Jer, nažalost, dodaju, zakon dozvoljava da neka udruga ostane bez lovišta, samo zbog činjenica da je netko podnio prekršajnu prijavu, bez da se vidi je li ona opravdana ili ne. Također dodaju kako ovo nisu jedine lovačke udruge u Hrvatskoj kojima nije odobren nastavak zakupa pa će se time svakako morati pozabaviti i Hrvatski lovački savez.

Nitko ne može upravljati lovištima bolje od nas koji tu živimo

Mato Kovačević, tajnik županijskog lovačkog saveza kaže kako zakup ističe u ožujku ove godine i nakon toga ne zna što će biti, jer mogućnosti ima puno. Primjerice, putem licitacije može se naći netko novi tko će gospodariti njihovim dosadašnjim lovištima, što smatra jako lošom varijantom, jer najbolje je uvijek da lovištima upravljaju lokalni ljudi koji poznaju teren i imaju iskustva. S obzirom da se ne može podnijeti žalba protiv ove odluke ministarstva, lovci razmišljaju o tužbi.

Postojeći Zakon o lovstvu treba mijenjati

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, smatra da udrugama treba dati još jednu šansu, s obzirom da nisu radile protivno Zakonu o lovstvu, pa je županijska skupština donijela odluku o uvjetnom produženju zakupa dok svoj stav o svemu ne zauzme i Državno odvjetništvo. Jer, već i zbog samih činjenica da se ovakvi problemi javljaju i u drugim županijama, jasno proizlazi da neke odredbe Zakona o lovstvu, nisu dobre.

Foto: Steve Oehlenschlager/bigstockphoto.com


Tagovi

Zakup lovišta Bjelovarsko-bilogorska županija Lovačke udruge Bilo Veliko Trojstvo Srnjak Fazan Gaj Vidra Prijave Ivica Perković Lovački savez Mato Kovačević Damir Bajs Zakon o lovstvu


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.