Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjarstvo
  • 16.10.2017. 16:00

Lipicaneri - oličenje dobrote

Lipicaneri su konji koji šire pozitivnu energiju, a ljubav koja im se daje, višestruko uzvraćaju.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.060
  • 226
  • 0

Vladan Rajković iz Svilajnca ima 12 lipicanera i gaji veliku ljubav prema konjima. Preneo je to i na sinove, pa ovaj porodični hobi donosi i satisfakciju u vidu nagrada sa Novosadskog sajma - kobila Vera je najlepša u kategoriji mladih kobila, a imaju i drugu pratilju.

"Ljubav koju im dajemo, uzvraćaju. Svaki konj na pola metra od sebe zrači pozitivnom energijom. To su najdobroćudniji konji koje sam ja upoznao! Pomogli su mi u teškim trenucima. Prostor koji smo 2000. godine kupili, još je u fazi izgradnje. Sve je podređeno lipicanerima i volim da kažem da je san svakog lipicanera da dođe ovde da živi", priča Rajković.

Zabluda je da je konjarstvo "skup sport"

Objašnjava da je potrebno 1.000 evra da bi se kupio mlad par lipicanera. Potrebno je obezbediti i prostor veličine tri sa tri i ništa više. "Ishrana košta koliko pakla cigareta i jedno piće u kafani", slikovito objašnjava Rajković.

Planovi su da proširi odgoj na još 20 konja, a istinskim ljubiteljima konja ponekad i pokloni ždrebe. Napominje da u Centralnoj Srbiji prednjače kada je reč o kvalitetu konja i njihovog genetskog potencijala.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Konjarstvo

Konjarstvo

Konj predstavlja životinju od koje je u prošlosti najviše zavisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznovrsniju upotrebu. Ljudi su domestikacijom konja... Više [+]

Tagovi

Lipicaner Svilajnac Vladan Rajković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer