Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Mare Modul
  • 08.09.2019. 09:00
  • Primorsko-goranska, Kraljevica

Lidia Boševski: Projektom Mare Modul kreirani domovi za razne morske organizme

Skupina umjetnika okupljena u projekt Mare Modul od keramike je izradila staništa u obliku umjetničkih objekata koji, postavljeni u more, čine male grebene spremne za naseljavanje morskim organizmima. Obrastanje keramičkih struktura mikroorganizmima potiče dolazak i trajni boravak drugih organizama koji su na tom području znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima.

Foto: Daniel Frka
  • 1.241
  • 461
  • 0

Umjetnici okupljeni u projekt Mare Modul izradili su skulpture u kojima, nakon polaganja u more, dom pronalaze mnogi morski organizmi. Individualan izričaj svakog umjetnika rezultirao je različitim rješenjima iako je izvor inspiracije isti, a to je podmorski svijet. Ova akcija dio je međunarodnog znanstvenog projekta MERCES - Obnova morskih ekosustava u promjenjivim europskim morima, koji vode hrvatske biologinje s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu.

Ljubav prema glini na prvi pogled  

Autorica koncepcije i voditeljica projekta Lidia Boševski okupila je grupu koja je, inspirirana podmorskim svijetom, izradila staništa većih dimenzija od keramike. Izložba naglašeno individualnih i raznolikih oblika bila je predstavljena u Zagrebu, Rijeci i Kraljevici, a u studenome 2018. godine radovi su trajno položeni u podmorje u Kraljevici na dubinu 10-12 m gdje sada čine male grebene i podlogu na koju i u koju se naseljuju različiti organizmi.

"U mediju keramike počela sam se izražavati 2002. godine, intuitivno, istražujući. Kako je glina živa materija, neizbježan je spoj s prirodom. Izrađujem unikatne predmete ručno, često u kombinaciji s lokalnim materijalima i male limitirane serije upotrebne keramike. Svako toliko radim na projektima kao što su Datoteka tekstura, suradnja s projektom Lauren Moreira 'More clay less plastic', Radionice u prirodi, Mare modul projekt.

Lidia Boševski (Foto: Snježana Pokos Vujec)

Prije keramike slikala sam grafike kombiniranim tehnikama. Nakon 19 godina naprosto je došao trenutak, potreba za nečim opipljivim. Poklopilo se s natječajem za dizajn šalica koje smo suprug i ja zajedno dizajnirali. Za izradu prototipa kupili smo glinu i dogodila se ljubav na prvi pogled – ili možda dodir“, povjerila nam se Lidia Boševski, voditeljica projekta.

Sinergija umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu

Ideja o staništima razvijala se dugo, a proizašla je iz potrebe da se na neki način oduži prirodi. "Bila je potrebna edukacija od strane stručnjaka eko-biologa, tako sam upoznala Tatjanu i Donata koji su vrlo pozitivno reagirali na ideju. Izv.prof.dr.sc. Tatjana Bakran-Petricioli i Donat Petricioli, dipl.ing.biol., sudjeluju na međunarodnom projektu MERCES u kojem izv. prof.dr.sc. Tatjana Bakran-Petricioli i dr.sc. Silvija Kipson s Biološkog odsjeka PMF-a rade na istraživanju obnove degradiranih morskih staništa, naročito na razvoju novih metoda i pristupa toj tematici. Njihov stav prema projektu bio je presudan u odluci da krenem u realizaciju“, ističe.

Osim edukacije, bilo je bitno da stručno odrede mjesto i dubinu gdje će staništa biti postavljena te prate naseljavanje organizama. Povezivanje umjetničkog i znanstvenog projekta predstavlja sinergiju ovih disciplina u promociji nužnosti brige o okolišu. Želja je projektom odaslati poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa i potrebi njihova očuvanja te povećati svijest ljudi o rastućem problemu degradacije tih staništa i mogućnostima njihove obnove.

Od mora moru

"Za razvoj života na staništima potrebne su godine, tako to ide u prirodi, polagano, slojevito. U more su smještena prije nepunih godinu dana i za to kratko vrijeme prihvatili su se puževi, alge, morske zvijezde, ježevi i ribice. Uzbudljivo je promatrati kako priroda mijenja i nadograđuje Mare Modul, znatiželjni smo i  veselimo se svakom novom organizmu koji koristi naša staništa“, dodaje ova umjetnica i zaljubljenica u prirodu.

Uzbudljivo je promatrati kako priroda mijenja i nadograđuje Mare Modul, kaže Lidia Boševski (Foto: Donat Petricioli)

U planu je nakon tri godine od smještanja u more napraviti izložbu na kojoj bi prikazali foto i video dokumentaciju o razvoju života na i u staništima te održati stručno predavanje. Prvo predavanje je održano na Internacionalnoj izložbi keramike Voda - fluid života u organizaciji Ateljea Janja Gora i Lou Smedts-a. Pozvani su održati predavanje u rujnu na Internacionalnu konferenciju Ceramic Art Tendencies u Litvi te na proljeće 2020. godine na izložbi keramike na temu Marine life in Cork city u Irskoj.

Projekti inspirirani prirodom i lokalnim materijalima

Lidia Boševski završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a zatim diplomirala na Tehnološkom fakultetu - studij Dizajna tekstila i odjeće. Početkom 90-ih bila je usredotočena na slikarstvo kombiniranim grafičkim tehnikama i u toj fazi karijere ostvarila niz samostalnih izložbi. 2002. njezin se fokus širi na medij keramike, a trenutni projekti inspirirani su prirodom, prirodnim oblicima i lokalnim materijalima. Otvaranjem ateljea Owl 2005. godine razvija nove kreativne pristupe u istraživanju materijala, umjetničkog izražaja i dizajna. Na tom području ostvaruje 10-tak samostalnih te sudjeluje na 40-ak grupnih izložbi keramike. Članica je HDLU-a, ULUPUH-a i HZSU-a.

"Uz mene kao autorice koncepcije i voditeljice projekta, sudionici projekta su keramičari: Nada Benc Štuka, Marina Mijatović, Danijela Pičuljan, Snježana Pokos Vujec, Karla Rakuljić, Martina Franić, Boris Roce, Maddalena Boero i Lauren Moreira iz Italije; biolozi: Izv.prof.dr.sc. Tatjana Bakran-Petricioli i Donat Petricioli, dipl.ing.biol.; Danijel Frka dipl.ing. prometa, ronilački instruktor i podmorski fotograf iz Kluba podvodnih aktivnosti Adria iz Kraljevice. Ronioci, članovi kluba postavili su staništa na dubinu 10-15m nedaleko od kluba“, navodi.

ULUPUH-ova nagrada za najbolju izložbu u 2018. godini

Održane su tri izložbe prije smještanja u more: u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Galeriji Juraj Klović u Rijeci te u dvorcu Frankopan u Kraljevici. Kustosica izložbe bila je Sandra Križić Roban, a za prostornu koncepciju i likovni postav zadužen je bio Zoran Boševski. Projekt je dobio ULUPUH-ovu nagradu za najbolju izložbu 2018. godine.

Mare Modul se realizirao uz financijsku potporu Grada Zagreba, Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Grada Kraljevice. Organizatori projekta su: ULUPUH, HDLU Rijeka i Tehnički muzej Nikola Tesla. Partneri: PMF, D.I.I.V. d.o.o., Klub podvodnih aktivnosti Adria, RAVITERA d.o.o., Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i WILD SILK j.d.o.o. Pomogli su: Cerovski Print Boutique, Igepa plana, In Your Pocket (Višnja Arambašić) i Gordana Gloor. Uloženo je i mnogo volonterskog rada samoga tima i prijatelja.

Radovi su trajno položeni u podmorje u Kraljevici na dubinu 10-12 metara (Foto: Donat Petricioli)

Projekt Mare Modul želi široj javnosti odaslati poruku o važnosti morskih staništa i potrebi njihova očuvanja jer, nažalost, problemi degradacije sve su brojniji, a ovo je vrlo atraktivan primjer mogućnosti njihove obnove.


Fotoprilog


Tagovi

Mare Modul Lidia Boševski Važnost morskog staništa


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]