Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni video
  • 07.01.2023. 18:00

Lažni saveti o uzgoju voća, povrća i drugog bilja

Društvene mreže i video platforme su pune saveta iz raznih oblasti. Konkretno, postoji mnogo lažnih upustava za razmnožavanje biljaka.

Foto: YouTube/Printscreen
  • 372
  • 36
  • 0

Na društvenim mrežama i video platformama možemo pronaći mnogo lažnih saveta o razmnožavanju biljaka. YouTube nije izuzetak. Kada znate barem osnovu cvetanja, formiranja plodova i semena neki video materijali će vam biti smešni, ali i zanimljivi za proučavanje neverovatnih ideja njihovih autora.

Sigurno ste se već susretali s ovakvim savetima i imate svoje "favorite", a ovo su primeri koji se odnose na povrće, voće, ali i druge biljne vrste.

Kroz kadrove ćemo videti šta je to lažno u metodama koje plasiraju.

Jabuka na banani

Video kojeg je pogledalo preko 350.000 posetilaca prikazuje neverovatnu lažnu tehniku razmnožavanja jabuke. U čaši vode razmuti se manja količina gela aloe vere i dodaju komadi banane.

Na čašu se postavlja plod jabuke i prekriva plastičnom flašom. Napisano je da posle 21 dana treba skinuti flašu, a na plodu se vide listovi "mlade biljke". U daljem gledanju prikazuje se "koren" na donjem delu, a u čaši možete videti komade banane koji su ostali sveži.

Sadnja ploda ptlidžana

Video "growing eggplant tree from eggplant" počinje snimkom ploda patlidžana u saksiji i ima nekoliko hiljada pregleda. Osnovno što znamo o ovoj povrtarskoj biljci je da razvija veliku biljku na kojoj se razvijaju cvetovi čijom oplodnjom nastaju plodovi. Unutar njih se nalaze semenke koje sejemo za sledeće sezone.

Proizvodnja rasada patlidžana: Setva kreće krajem februara i traje do aprila

U nastavku čovek odseca deo drške ploda, a deo koji je ostao namače u gel lista aloa vere. Zatim u oguljenu manju glavicu crvenog luka zabada dršku i sadi u zemlju. Sve obilno zalije vodom, a onda pokrije plastičnom flašom kako bi se stvorila mikroklima u kojoj vlada povećana vlažnost i temperatura.

Snimak pokazuje da je posle 15 dana skinuta flaša, a razvio se list. Primetićete da je plod patlidžana potpuno nepromenjen. U realnim uslovima je nemoguće da bi se on tako očuvao tokom dve nedelje, a posebno u uslovima povišene vlage i temperature. Još jedna zanimljivost je list koji je navodno formiran iz drške ploda. Međutim, to je nemoguće, jer svi znamo da na dršci nema vegetativnih pupoljka iz kojih bi moglo doći do razvoja novih zelenih organa. Vidljiv je i pupoljak u pazuhu lista.

Koren koji se pokazuje je bele boje, a deblje žile bez račvanja su prisutne kod većine lažnih videa. Uglavnom se radi o korenu trava kojeg posebnim lepilom zalepe za dršku. Svi koji su uzgajali rasad povrća, ukrasnog i lekovitog bilja i voća znaju da mlade biljke imaju nežno korenje i vrlo tanke žile.

Lažno razmnožavanje vinove loze

Ovo je video napravljen na osnovu slične tehnike i ima oko 200.000 pregleda. U njemu možete videti da se jutjuber potrudio da prikaže mnogo dodataka, od upotrebe paste za zube, aloe vere, luka, đubriva.

Posle 30 dana ukorenjavanja videćete navodnu mladu biljku. Glavica luka je nestala, ali je polovina bobice ostala neoštećena. Jasno se vidi da je reč o grančici razvijene bljke. Ne postoje kotiledoni listići koji se prvi razviju prilikom nicanja iz semena.

Ovo su samo neki primeri u moru lažnih saveta. Ne budite naivni i ne pokušavajte ništa slično kod kuće jer biste se mogli itekako razočarati. 


Tagovi

Razmnožavanje biljaka Lažni video Razmnožavanje jabuke Setva semena Lažni saveti Poljoprivredni saveti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer