Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kućni ljubimci
  • 13.01.2019. 16:30

Kunići ljubimci: Vesele i pitome životinjice voljet će vaše društvo

Kunići su vrlo društvene životinje i najbolje ih je kupiti u paru. Mužjake je potrebno sterilizirati, a prilikom kupovine obratite pažnju na znakove koji vam govore o zdravlju i stanju kunića.

Foto: Pixabay/LubosHouska
  • 4.345
  • 121
  • 0

Želite li nabaviti kunića za kućnog ljubimca naoružajte se potrebnim znanjem. Vrlo često roditelji kupovinom kunića misle da čine pravu stvar za svoju djecu i tu nastaju problemi kada shvate da mali, slatki zec i nije tako mali, da ima svoje prohtjeve, ne jede mrkvu i nije zec.

Ne odustajte, s malo znanja, slobodnog vremena i puno ljubavi možete uživati u druženju s ovim veselim, pitomim i dragim životinjicama.

Razlika između kunića i zeca

Kunići i zečevi su dvije različite vrste, čak se međusobno ne mogu pariti. Zec je samo divlji zec, dok kunići mogu biti pitomi i divlji. Zečevi nisu pogodni za kućne ljubimce, uvijek će biti nepovjerljivi i divlji prema ljudima, žive pojedinačno i grade nastambe na površini. Za razliku od njih pitomi kunići žive u grupi, grade nastambe ispod zemlje i kao kućni ljubimci su društveni i umiljati. Mladunčad zeca se rađa obrasla dlakom, mogu vidjeti, ubrzo po rođenju su pokretni i mogu gristi. Tek rođeni kunići su goli, ne vide, mnogo su sitniji od zečeva i u svemu su ovisni o majci.

Osim toga kunići i zečevi se razlikuju i po izgledu. Kunići imaju kraće šape, uši i lubanju. Graviditet kod ženke traje oko 30 dana, a u jednom leglu ima više mladunčadi. Prosječan broj mladunčadi je od 5 do 8.

Kunići vole društvo

Kada kupujete kunića imajte na umu da su kunići društvene životinje i najbolje je da kupite par. Uzmite ženku i kastriranog mužjaka ako želite samo kućnog ljubimca, a ne postati uzgajivačem kunića. Ako mužjak nije kastriran obratite pažnju da se nakon kastracije još šest tjedana drži odvojeno od ženke ukoliko je prije kastracije bio spolno zreo. Tijekom tog perioda može doći do oplodnje. Kupujete li dvije ženke neka budu iz istog legla, jer se ženke baš i ne podnose. Dva mužjaka možete držati zajedno ako su kastrirani. Nekastrirani mužjaci mogu se međusobno boriti, nanositi ozljede dok ne uginu.

Kunić je stalno aktivan, a kako su to noćne životinje dobro je da imate par kunića koji će se međusobno zabavljati dok vi spavate. Osim toga, kunići čiste jedan drugog.

Kod kupovine kunića obratite pažnju da su kunići pravovremeno odvojeni od majke. Kunići se od majke odvajaju nakon osam tjedana. Odvoje li se ranije kunići su plašljivi, nepovjerljivi, grebu, grizu i manje su društveni. Ove jedinke su podložnije bolestima. Ne kupujte premalene kuniće, odnosno mladunce koji su prerano odvojeni od majke. Mali kunići djeluju slatko, ali imat ćete problema s njihovimm odgojem i socijalizaciji.

Mladunče koje kupujete treba veličinom odgovarati prosjeku za svoju pasminu, da se veselo i živahno kreće. Oči su sjajne, njuškica suha, zubići i nokti ne smiju biti predugački. Dlaka treba biti svijetla, gusta i da prekriva tijelo. Bilo kakav znak nedostatka dlake može biti simptom oboljenja ili prisustva parazita. Obratite pažnju na stolicu kunića. Treba biti čvrsta. Zadnji dio tijela treba biti čist, bez znakova dijareje.

Za kućne ljubimce je najbolje odabrati male, patuljaste pasmine kod kojih kilaža odrasle jedinke ne prelazi 1kg.

Uvjeti držanja

Dolazak u svoj novi dom kunić će doživjeti kao stres i trebat će mu vremena da se privikne. Zbog toga u prvim satima ne forsirajte maženje i diranje kunića. Potrebno mu je malo vremena da se privikne na novu sredinu. Prije nego što donesete kunića sklonite sve kabele da ih ne može dohvatiti i grickati.

Osigurajte dovoljno prostora za svog ljubimca. Kako bi se kunići dobro držali potrebno im je omogućiti kretanje. Za dva kunića potrebno je minimalno 3m² prostora. Kavez u kojem se kunići drže neće im dati tu mogućnost da se slobodno kreću, preskaču, istražuju. Kao prepreka koju rado preskaču može poslužiti plastična boca koju napunite vodom, dobro zatvorite i položite na pod. Zarolani ručnik će imati istu svrhu. Dobro će doći mekane loptice koje mogu kotrljati. Ako ne možete ukloniti kabele nabavite ogradicu i držite kuniće u tom ograđenom prostoru.

Kavez koristite kao mjesto gdje kunić spava, odmara, gdje se hrani, pije vodu i obavlja nuždu. Posudice s hranom i vodom trebaju biti blizu vrata kaveza, a mjesto za kunića udaljeno. Na ovaj način nećete remetiti kunića dok mijenjate vodu i dodajete hranu.

Kunići su vrlo čiste životinje i brzo će naučiti gdje se obavlja nužda. Ipak, ne zaboravite da kada pustite kunića da se kreće po stanu može za toalet koristiti i druga mjesta zbog obilježavanja teritorija.

Hranidba kunića

Hranidba kunića je osnovni faktor zdravlja kunića. Oni su biljojedi i za njih je potrebno sijeno. Rado će jesti i zeleno povrće. Zanimljivo je da korijen mrkve nije pogodna hrana za kuniće jer može izazvati nadutost i druge probleme s probavom. Listovi mrkve se mogu koristiti u manjoj količini zbog sadržaja minerala i vitamina. Ne treba im davati svježu djetelinu, rotkve, rotkvice, mahune, grah, grašak, lukove.

Najbolje je da dan započnu sijenom. Zatim im ponudite razno lisnato povrće i navečer im servirate namjensku granuliranu hranu. Kunići su noćne životinje i jedu tijekom noći. Neka sijena uvijek ima i neka bude od najraznovrsnijih trava. Hranidba može biti u potpunosti od sijena i svježeg povrća. Ovo je najbolji način hranidbe kunića.

Kunići rado jedu zelenu salatu, endiviju, cikoriju, blitvu, matovilac, lišće mrkve, peršina, rotkvice, korabe. Također i drugo bilje rado jede: maslačak, bokvica, mrtva kopriva, bosiljak, kopar, kelj.

Treba ih postepeno privikavati na pojedinu vrstu hrane zbog mogućnosti pojave proljeva koji za njih može biti fatalan. Mogu jesti i kriškice voća kao što su jabuka, kruška, jagode, trešnje, komadić banane. Voćni dodaci se ne daju prečesto. Osim toga kunići moraju imati i grublje stabljike sijena ili grančice sa stabala jabuke, kruške koja se ne tretiraju pesticidima. To će im omogućiti da troše zube i da se ne dosađuju. Žitarice nisu pogodna hrana za kuniće, posebno kukuruz. Od žitarica se vrlo brzo udebljaju, postaju neaktivni.


Tagovi

Kunić Kućni ljubimac Držanje kunića


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]