Najbitnije za uspješno kunićarenje su zdrava i kvalitetna reprodukcijska grla te potpuna genetska različitost roditelja
Tu bi se moglo u vickastom stilu odgovoriti: može, može, ali toga nigdje nema. Sve velike farme su propale, a nestalo je i sustavne ponude kunećeg mesa u mesnicama. O uzrocima toga moglo bi se naširoko elaborirati: loš uvozni reprodukcijski materijal linijskih hibrida ili mesnatih pasmina, nedostatak kvalitetnih sirovina (lucerna) za smjesu, iskustvo farmera u uzgoju, pomanjkanje navika potrošnje mesa kunića, pa sve do „bolesti“ očekivanja brze zarade i poslovnog kolapsa.
Da podsjetimo, u drugoj polovici prošlog stoljeća u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama s navikama potrošnje kunećeg mesa razvija se farmerski tov mesnatih hibrida u žičanim kavezima s rešetkastim podom od pocinčane žice. Životinje su poput brojlera predisponirane za taj sustav, od korištenja rezervnih dojilja do dobro obraslih šapica da ne dolazi do žuljeva i rana. Poput šampinjona, prepelica, nojeva, puževa u drugih „poduzetničkih čuda“ kunićnjaci (čak u plastenicima) su nicali i diljem bivše države, a kao i u drugim „projektima“ živjeli su u periodu prodaje ideja i reprodukcijskog materijala - uglavnom do bankovnih blokada.
Pa ipak kunićarstvo je opstalo. Pojedinci, koji su osim ljubavi prema tim ne zahtjevnim životinjama, vještini uzgoja, ustrajnosti u higijeni, osigurali i izvore vlastite kvalitetne hrane uspješno održavaju manje i srednje kunićnjake bilo za meso ili sportsko natjecanje i izlaganje čistih pasmina. Vlastita hrana ovdje nije bitna samo kao ekonomski element, nego prvenstveno kao čista i ispravna sirovina, jer pomori i debakli kunićnjaka nerijetko su prouzročeno hranidbenim šokovima od neispravne hrane, pa i smjese.
Na taj način je uspješan i kunićar Žarko Bočak iz Trstenika inače po zanimanju brijač i frizer.
- Svakako najbitnije za uspješno kunićarenje su zdrava i kvalitetna reprodukcijska grla te potpuna genetska različitost roditelja. Tako se dobiva kvalitetan pomladak (dobrog vigora ili životne snage) za tov, kaže Bočak. Ja držim kuniće zbog mesa pa hranim pasmine i hibride srednje krupnoće s dobrim randmanom mesa. Sijem djetelinu, zob i ječam za hranu, a smjesu koristim oprezno. Zelenu hranu ne dajem zbog opasnosti od infekcija (oociste - kokcidioza) i prežderavanja i šoka. Za male količine mesa koje imam potrošače lako nađem među prijateljima i obitelji.
Podsjetnik za pripremu
Kuneće meso nije divljač, spremajte ga primjerice poput posne kokoševine, a mlade kuniće pohajte u dubokoj masnoći. Pečenka je dobra obložena trakama slanine s dodatkom cijelog sezonskog povrća i poklopljena poput peke, pa kada se sve zajedno spirja i prožme otklopi se da se zažari.
Umaci i paprikaši rade se na luku i ribanom korjenastom povrću, a začinjaju se prema vlastitom ukusu i sklonostima. Probali smo i kuneće kobasice, sušenu kunićevinu poput kaštradine, čitali knjige o kunećim hrptima, ali o tome nekom drugom zgodom.
Autor: Rajko Polić
Povezana stočna vrsta
Uzgoj malih životinja uobičajeno uključuje uzgoj kunića, golubova, peradi i ptica. Aktivnostima udruga malih životinja upravlja Hrvatski savez udruga uzgajatelja malih životinja... Više [+]
Tagovi
Autor