Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje pasa
  • 01.04.2020. 12:00

Korona kod pasa nije ni u kakvoj vezi sa virusom COVID 19?

Kako saznajemo u veterinarskoj ambulanti Novak, po definiciji korona (virusna infekcija) je oboljenje gde podležu psi različitih starostnih dobi, ali su ovom virusnom infekcijom najpodložniji štenci.

Foto: JumpStory
  • 665
  • 55
  • 0

Glavna tema već nekoliko nedelja jeste virus korona odnosno COVID 19, koji svakodnevno uzima živote na planeti. Zbog svega ovoga Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju, a svaka država se bori na najbolji mogući način sa ovom za pojedine, smrtonosnom bolešću. 

Mogu li životinje zaražene virusom Covid 19 bolest preneti na ljude?

Pola populacije na zemaljskoj kugli, veoma je uplašeno, a ima i onih koji se pitaju, da li ovaj virus mogu da prenesu kućni ljubimci, kako utiče na njih i koliko je opasan. 

Štenci najpodložniji obolevanju

Kako bi vam odgovorili na sva pitanja i kako bi vas razuverili da psi mogu da prenesu ovu vrstu korona virusa, razgovarali smo sa veterinarima. Kako saznajemo u veterinarskoj ambulanti Novak, po definiciji korona (virusna infekcija) je oboljenje gde podležu psi različitih starostnih dobi, ali su ovom virusnom infekcijom najpodložniji štenci. Ovaj virus je rasprostranjen među psećom populacijom u celom svetu, slično kao i parvovirus, ali je u odnosu na njega manje prikriven. 

"Kao i u svakoj drugoj bolesti, klinički znaci korona virusne infekcije mogu da variraju, od veoma blagih i skoro neprimetnih simptoma, pa do vrlo ozbiljnih manifestacija, čija je glavna odlika jako povraćanje i proliv. Kod pasa koji su oboleli od ovog virusa, najčešće ne dolazi do visoke telesne temperature. Ukoliko je pas oboleo, stolica može da varira po boji i izgledu, a najčešće je crvenkasta, žućkasto-narandžasta ili sukrvičava. Često je ili kašasta ili potpuno vodena i ima dosta sluzi", navode u ovoj ordinaciji. 

Koji su simptomi?

Kada je reč o postavljanju dijagnoze, veterinari mogu da posumnjaju da se radi o koroni, ukoliko pas dobije naglu i akutnu dijareju i povraćanje, a posebno ako se jave vlasnici više pasa sa istim simptomima. 

Četiri istine i zablude o nezi i zdravlju pasa

"Pored simtoma, vrlo bitan je i vakcinalni status psa. Za razliku od parvovirusne infekcije, kod korona virusa, u retkim slučajevima se se odmah na početku bolesti javlja povišena temperatura, a retko dolazi i do smanjenje broja belih krvnih zrnaca u krvi. Ovo obično prati parvovirusne infekcije. Osim toga kod korone se retko javlja i veća količina krvi u stolici i povraćenom sadržaju." 

Mešavina korone i parvovirusa

Ipak, kada je reč o infekciji često dolazi do mešane infekcije psa, sa parvo i sa korona virusom, a prema podacima američkih autora čak u 25 odsto slučajeva. Mešavina ove dve infekcije obično daje vrlo teške simptome i najčešće je smtronosna za obolelog psa.

Kako bi se postavila precizna dijagnoza, psu su potrebni i laboratorijski pregledi, koji, kako kažu veterinari, u našim uslovima najčešće nisu mogući. Takođe, navode da je potrebno je određen vremenski period za njihovo izvođenje, tako da je neophodno odmah uvesti terapiju, čim se posumnja na korona virusnu infekciju. 

Uginuća retka, prava mera zaštite - vakcinacija

Ipak, srećom ova virusna infekcija nije često fatalna, ali ipak zahteva terapiju, labaratorijsku dijagnozu. Kada je reč o terapiji ona se prvenstveno zasniva na nadoknadi tečnosti preko infuzije, kao i na terapiji lekovima koji zaustavljaju proliv. Kod većine obolelih pasa, uz adekvatno lečenje dolazi do potpunog oporavka, uginuća su veoma retka, ali ipak moguća, posebno kod štenaca.

Najčešće zarazne bolesti kod pasa

Jedina prava mera i zaštita protiv korona infekcije jeste vakcinacija pasa. Ova vakcinacija se posebno preporučuje za vlasnike čiji su psi u čestom kontaktu sa drugim psima. 

"Ako psi borave u pansionima za pse ili odgajivačnicama ili je reč o psima koji idu na izložbe, neophodna je vakcinacija", objašnjavaju veterinari.


Tagovi

Korona virus Korona kod pasa Parvovirus Veterinarska ambulanta Novak Simptomi Štenci


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.