Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaška kuhinja
  • 03.12.2022. 13:30

Koja jela čine vlaški ručak? Evo, kako se spremaju

U novom domu Zorice Paunović iz Prahova, hrana se i dalje sprema na starinski način, po receptima koje je naučila od majke, bake, svekrve.

Foto: Nada Gudurić
  • 401
  • 55
  • 0

Istočna Srbija, a posebno Negotinska krajina poznata je po brojnim turističkim, prirodnim i kulturnim znamenitostima. Isto tako poznata je i po tome što je veliki broj stanovnika polovinom prošlog veka napustio Krajinu i život započeo u nekoj od evropskih država, piše Npress.

Jedna od njih je i Zorica Paunović iz Prahova. Od pre nekoliko godina njena porodica živi i radi u Beču. Međutim, iako živi u austrijskoj prestonici, Zorica nije zaboravila svoje korene, kulturu i tradiciju. U novom domu, hrana se i dalje sprema na starinski način, po receptima koje je naučila od majke, bake, svekrve. Vrlo često se na njihovoj trpezi nađu pasulj prebranac i čuvena vlaška bela čorba, koji su nezaobilazni meni vlaškog kraja.

Vlaška bela čorba

Jedan od specijaliteta vlaške kuhinje, vlašku belu čorbu, često poistovećuju sa običnom pilećom čorbom, ali Zorica kaže da velika razlika postoji u načinu pripremanja, ali i samom začinjavanju. Za vlašku belu čorbu potrebno je pileće meso i povrće, šargarepa, celer i paškanat.

Potrebno pileće meso i povrće, šargarepa, celer i paškanat

Pileće meso skuvati, a posebno na malo ulja izdinstati sitno seckano povrće. U izdinstano povrće dodati vodu u kojoj se kuvala piletina i staviti da se kuva. Kad se povrće skuva, dodati iseckano pileće meso i začiniti po ukusu. Vegeta, so, biber, po ukusu. Skuvana čorba se začini sa umućenim žumancetom i mlekom, u koje se doda malo brašna.

Pasulj prebranac

Iako se prebranac ubraja u tradicionalna srpska jela, mnogi ga svojataju u svakom kraju Srbije i kažu da je baš on specijalitet njihovog kraja. Namirnice su poznate: pasulj, crni luk, beli luk i slanina.

Čiji je "moj" prebranac?

Pasulj očistiti, dodati vodu i staviti da prokuva. Obavezno baciti prvu vodu, isprati pasulj, naliti vodom i staviti da se kuva, otprilike sat, sat i po vremena, da zrna ostanu cela. Na ulju ispržiti sitno seckan crni luk, dodati malo aleve paprika i sipati u skuvani pasulj, začiniti vegetom i začinima po ukusu i staviti u rernu da se zapeče. Kada je pasulj zapečen propržiti jedan do dva čena belog luka sa malo aleve paprika, preliti pasulj, naređati šnitove slanine i vratiti u rernu još desetak minuta.

Kiflice

Kiflice su nekada smatrane desertom, najčešće su se pravile prazne kiflice bez fila, a danas su nezaobilazni deo predjela na slavama i slavljima sa raznim slanim i slatkim dodacima. Zorica i dalje pravi kiflice po receptu njene bake, a za izgled i ukus njenih kiflica mogu joj pozavideti i vrsni majstori testa. Ovaj recept sadrži brašno, kvasac, ulje, mlaku vodu, so i jaje.

Zamesiti testo od kvasca, mlake vode i brašna, dodati malo šećera, malo soli i malo ulja. Ostaviti testo da naraste, a zatim ga premesiti, najbolje dva puta, kaže Zorica.

Kiflice po receptu Zoricine bake

Kad testo naraste, razviti oklagijom i iseći na četiri dela, a svaki deo još na četiri. Po ukusu može se dodati fil od sira ili džema, u zavisnosti da li više volite slane ili slatke, a mogu se umotati i prazne. Kiflice umotati, poređati u pleh, premazati umućenim jajetom, po želji se mogu posuti susamom, ostaviti još malo da odstoje, pa peći u već zagrejanoj rerni.


Foto prilog


Tagovi

Domaća hrana Vlaška kuhinja Zorica Paunović Pasulj prebranac Kiflice Vlaška bela čorba Kako Recept


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu