Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodno kiseljenje
  • 14.07.2019. 18:00

Kiseljenje krastavaca i boranije na suncu

Kada bi se već malo izdvojili prvi sveži krastavaci, oni veći, koji su prerasli, kiselili smo ih na suncu. Bilo je jednostavno, brzo i osvežavajuće. Danas i sama praktikujem ovu vrstu kiseljenja za koju postoji nekoliko načina. 

Foto: Pixabay/Devanath
  • 3.263
  • 138
  • 0

Jedan od ukusa koji je obeležio moje detinjstvo i kojeg se rado sećam, ukus je krastavaca ukiseljenih na Suncu. I sada, kada pomislim na njih, u glavi mi se stvori slika velike tegle poklopljene tanjirićem za kafu kako stoji na naslaganim crepovima u dvorištu obasjanim suncem. 

Najčešće nisam mogla dočekati kada će se ukiseliti jer je trebalo što pre uživati u krastavcima koji su u kombinaciji s "hleba masti i paprike" činili odličnu kombinaciju. Ma slagali su se uz sve.

Kada bi se već malo izdvojili prvi sveži krastavaci, oni veći, koji su prerasli, kiselili smo ih na Suncu. Bilo je jednostavno, brzo i osvežavajuće. Danas i sama praktikujem ovu vrstu kiseljenja za koju postoji nekoliko načina.

Lično ih pravim samo sa soli, mirođijom i hlebom. Ipak postoje i kombinacije sa sirćetom ili zelenim (nedozrelim) grožđem. 

Postupak kiseljenja

Krastavce (poželjnije je da su veći) treba oprati, odseći im vrh te uzduž zarezati sa četiri strane, ali ne do kraja. Na dno veće tegle stavite komad hleba, na njega krastavce (nemojte ih puno pritiskati, kao za običnu zimnicu, dajte mu mesta) te zalijte sa zasoljenom vodom (oko 2 do 3 kašike na litru vode). Između krastavaca ugurajte listove, grančice, ali i cvet mirođije. Još jedan komad hleba stavite na vrh (najbolje okrajak ili koricu). Kvasci iz hleba će ubrzati fermentaciju. 

Teglu prekrijte tanjirićem i pola dana ostavite na direktnom suncu, a kasnije sklonite u senku. 

Krastavci će fermentisati, a ako voda previše izlapi, dodajte po potrebi. Ukiseliće se za tri do četiri dana (i kraće ako su temperature visoke). Kada su ukiseljeni, sklonite hleb (izvadite krastavce, hleb i krastavce ponovo vratite u tečnost) i teglu spremite u frižider. Potrošite u roku od nedelju dana (neće preživeti toliko, verujte). 

Kako sam rekla, umesto hleba možete koristiti sirće. Napravite mešavinu sirćeta, malo šećera i soli. Osim mirođije, možete dodati i lovorov list, ali i biber u zrnu. Umesto sirćeta ili hleba, u teglu možete ubaciti i tri ploda zelenog grožđa. Dalji postupak u oba slučaja je isti. 

I boranija se može kiseliti na Suncu

Prirodno fermentisanje je tradicionalni način pripreme zimnice. Za kiseli kupus i kiselu repu svi znamo, ali gotovo sve plodovito i korenasto povrće možete pripremati na ovaj način. 

Ukiselite povrće na prirodan način

Na primer, višak boranije umesto da zamrznete ukiselite na Suncu. Puno je zdravije jer je povrće ukiseljeno na ovaj način bogato probioticima koji su zaduženi za balans crevne mikroflore, ali ima i mnoga druga delotvorna svojstva. 

Očistite vrhove, operite ih i osušite na krpi. Poslažite ih u teglu te zalijte rastvorom vode i soli (na litru vode kašika soli), koju ste prethodno prokuvali i ohladili. Možete dodati začine poput mirođije, lovora ili kadulje. Teglu prekrijte tanjirićem i stavite na Sunce. 

Nakon nekoliko dana, kada se voda zamuti, tegle unesite i ostavite oko nedelju dana da se tečnost izbistri. Tada je vrenje završilo i tegle možete zatvoriti poklopcem. Spremite ih u frižider. 

U slučaju da napravite veće količine kisele boranije koju nećete potrošiti u skorije vreme, pasterizujte ih. Ipak, imajte na umu da ćete s visokim temperaturama uništiti i sve dobre bakterije nastale fermentisanjem. 

Prijatno!


Tagovi

Kiseli krastavci Krastavci na suncu Brzo kiseljenje Fermentisano povrće Boranija na suncu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]