Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj u žardinjerama
  • 14.11.2020. 12:00
  • Nišavski okrug, Niš

Kinezi u Nišu: Sade povrće u žardinjerama, da zemlja ne ostane neiskorišćena

Kinezi koji rade u tržnim centrima u Nišu nekoliko godina unazad koriste žardinjere za uzgajanje kineskog kupusa, boranije i tikvica kako bi pripremali kulinarske specijalitete iz svoje domovine, ali i zbog toga što smatraju da je greh da zemlja bude neobrađena.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 1.120
  • 403
  • 0

Žardinjere koje su godinama bile napuštene i bez cveća, Kinezi koji rade u tržnom centru na Trgu kralja Milana u Nišu i ove godine su iskoristili da u njima gaje svoj kupus, a to su isto uradili i njihovi sunarodnici koji rade u prodavnici na putu između Niša i Niške Banje, ali i u drugim delovima Srbije. Stanovnici te zemlje sa Dalekog istoka koji rade u tržnom centru, između Niša i Medoševca, otišli su i korak dalje, pa su desetak kvadrata zemljišta pored parkinga ispred tog tržnog centra iskoristili za uzgajanje kupusa, boranije i tikvica.

Tokom čitavog leta građani Niša mogli su da vide Kineze koji se sa velikom ljubavlju brinu o zasađenim biljkama, kako ih okopavaju, zalivaju i beru plodove - velike zelene listove kupusa, male ljubičaste mahune boranije i tikvice neobičnog oblika.

"Zemlja obezbeđuje hranu i mi je cenimo!"

Zaposleni u kineskim radnjama objašnjavaju da su se za uzgajanje povrća u žardinjerama odlučili zbog toga što su se uželeli ukusa hrane iz domovine, a i zbog toga što ne žele da u neposrednoj svojoj blizini gledaju zemljište koje nije iskorišćeno.

Ne žele da gledaju ne iskorišćeno zemljište, pa su započeli uzgoj svog povrća

"Zemlja obezbeđuje hranu i mi je veoma cenimo. Greh je da bude zapuštena i neobrađena", rekli su za Agroklub Kinezi koji rade u tržnom centru na Trgu kralja Milana.   

Kupus preko cele godine, boraniju beru dok ne padne sneg

Išju Vu iz kineskog tržnog centra na putu ka Medoševcu rekao je da kupus na zemljištu ispred parkinga imaju tokom čitave godine, dok boraniju sade tokom marta i aprila i beru sve dok ne padne sneg.

"Kupus može da izdrži niske temperature, ali preko zime ima male listove. Listove beremo cele godine, jer stalno sadimo nove biljke, a one brzo rastu. Boranija i tikvice ne mogu da izdrže niske temperature, njih sadimo iznova svakog proleća", rekao je Vu.

Pošto ne može da izdrži niske temperature, boraniju sade iznova svake godine

Dodao je da povrće koje uzgajaju ne zahteva prskanje, već samo redovno zalivanje i okopavanje.

Zaposleni u kineskim radnjama kazali su da kineski kupus pripremaju kao salatu, ali i kao glavno jelo. Ukus je drugačiji, dodali su, a i priprema je drugačija, bez mnogo ulja i masti.

Dobra praksa se proširila dalje

Građani Niša u početku su sa čuđenjem posmatrali Kineze kako sade povrće u žardinjerama i pored parkinga, a bilo je i onih koji su ih osuđivali, jer su smatrali da ta zemlja nije dovoljno čista za uzgajanje povrća. Vremenom su, međutim, svi promenili mišljenje, pa su po uzoru na Kineze, povrće na svojim terasama i dvorištima ovog leta uzgajale i mnoge Nišlije.

Zasadite egzotično bilje u saksiji: đumbir, avokado ili bor?

Paradajz, krastavac i ljute papričice, mogle su se videti na terasama, i u dvorištima, a u neposrednoj blizini kineskog tržnog centra između Niša i Niške Banje građani su sadili i kinesku boraniji. Meštani tog dela Niša kazali su za Agroklub da su njihove komšije iz Kine ljubazne da im daju seme - probali su i nisu se pokajali. Rekli su da se radi o izuzetno ukusnom povrću, a pored toga izgleda i kao ukras pošto ima lepe ljubičaste cvetove.


Povezana biljna vrsta

Kineski kupus

Kineski kupus

Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Kineski kupus, kao što mu i ime kaže, potiče iz Kine. U Evropu su ga doneli misionari u 19. veku. Isprva se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom kineskom jeziku... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Uzgoj u žardinjerama Kineski kupus Kineska boranija Uzgoj u saksijama Kinezi Iskoristivost zemlje


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.