Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katarska hrana
  • 19.11.2022. 15:00

Katarska kuhinja je slična našoj, ali uz mnogo više začina?

Jela su začinjena i pod uticajem indijske i iranske kuhinje. Ali, vrlo lako ih možemo uporediti sa kuhinjom na našim prostorima.

Foto: Depositphotos/photographer.moskova
  • 113
  • 25
  • 0

U susret Svetskom prvenstvu u Kataru donosimo vam priču o tradicionalnim jelima ove zemlje. Na njihovu gastronomsku ponudu u velikoj meri utiču indijska i iranska kuhinja.

Domaći recepti donose jela koja se kuvaju u loncu i koriste lokalne namirnice. Riba se na meniju nalazi tokom letnjih meseci, dok se u zimskim više konzumiraju jela sa mesom. Upotrebljavaju se brojni začini.

Neka od njih zasigurno će se naći i na uličnoj prodaji hrane pa će i navijači moći uživati u njima, ako se odluče da eksperimentišu sa ovom kuhinjom. 

Majboos je začinjeno jelo od basmati pirinča i mariniranog mesa. Najčešće se koristi piletina, ali i jagnjetina, meso kamile ili koze ili riba. Od začina se dodaje beli luk, đumbir, paprika i mešavina začina poznata kao bizar koja se priprema mlevenjem kima, korijandera, karanfilčića, kardamoma, muškatnog oraščića, čilija, majčine dušice. Dodatno se može poprskati limunovim sokom ili ružinom vodicom, a za ljubitelje ljutog ukusa servira se poseban sos.

Slično kao pilav (Foto: Facebook/Middle East Food Recipe)

Imaju oni i pandan domaćem japraku, sarmicama u lišću vinove loze. Kod njih je to varak enab (naslovna fotografija, op.ur.). U ovom slučaju kuva se u loncu na podlozi od krompira. Servira se sa svežim povrćem ili sosom od jogurta.

Hleb koji pripremaju od brašna, vode i soli, te je veoma tanak nazivaju kubs rgag. Pripremljeno testo se podeli na komade koji se razvaljaju i peku na gvozdenoj ploči koju zagreva ugljen. Nešto poput palačinki ili tortilja. 

Njihova ljuta supa saloona može da se priprema od mesa u kombinaciji sa povrćem ili samo od povrća, poput paradajza, šargarepe, krompira, patlidžana. Konzumira se kao samostalno jelo ili u kombinaciji sa pirinčem. Mogli bismo da ga usporedimo sa paprikašom ili varivom.   

Gusti paprikaš ili varivo? (Foto: Servis Flickr licenca CC )

Jelo koje nazivaju tarid ili sarid je dobilo naziv po glinenom loncu u kome se priprema. Predstavlja ukusni gulaš od piletine ili jagnjetine uz dodatak povrća, slanutka, krompira, luka. Na dno se stavljaju komadi kubs rgag koji gulaš natopi svojim sokovima, a preliva se paradajz sosom i začinima. Možemo ga uporediti sa našim čobancem sa domaćom testeninom. 

Lukuimat je desert u vidu ukusnih loptica i tamo se često pravi. Izvana je hrskavo, a unutrašnjost mekana. Izrađuje se od putera, mleka, brašna, šećera, šafrana i kardamoma. Od testa se prave male loptice veličine zalogaja koje se zatim prže u dubokom ulju i umaču u šećerni sirup ili med. Nešto kao naši uštipci. 

Uštipci, fritule? (Foto: Wikimediacommons/Wikiemirati)

Univerzalno jelo balalit se može jesti za doručak, ali i kao desert. Sastoji se od pržene i kuvane testenine kojoj se dodaju šećer i šafran. Preko se servira kajgana što čini neverovatan spoj slatkog i slanog. 

Korišćene treća fotografija u tekstu podleže Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.


Tagovi

Katarska kuhinja Recepti Katar 2022 Svetsko prvenstvo u fudbalu Tarid Majboos


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.