Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ružmarin
  • 25.12.2019. 16:30

Kako uzgojiti ružmarin u tegli

Ružmarin posađen u tegli možete držati na terasi, balkonu ili prozoru, a za uspješan uzgoj potrebno je pridržavati se određenih pravila.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 19.355
  • 278
  • 0

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni mediteranski grm koji samoniklo raste na našem priobalju i jadranskim otocima, ali uzgaja se i u vrtovima. Ima snažan korijenov sustav pa je njegov uzgoj moguć i na manje plodnim tlima. Može doseći visinu od 1 do 1,5 m.

Najbolji dio uzgoja ružmarina u zatvorenom prostoru je taj što osjetite njegov miris u zraku svaki puta kada prođete pored njega, a smatra se da njegov miris može smanjiti anksioznost i stres.

Uzimanje reznica

Najbolje vrijeme za uzimanje reznica je u proljeće kada biljka snažno raste, međutim ni jesenke reznice neće biti loše. Potrebno je odrezati mladu grančicu zdravog izgleda, dužine najmanje 10 cm od vrha prema dnu biljke. Zatim ukloniti donje listiće i nakon toga uroniti ih u staklenku napunjenu vodom te staviti na mjesto gdje ima dovoljno svjetlosti. U vodi bi trebao biti samo onaj dio stabljike na kojemu nema lišća. Vodu je potrebno mijenjati svakih nekoliko dana, a čim se pojavi korijen možete ga posaditi u teglicu. Ukoliko nemate svoje reznice možete i kupiti već postojeće sadnice, prenosi hortmag.

Kod uzgoja ružmarina u tegli potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari:

Odabir tegle

Ružmarin je biljka koja raste na ovorenom i ima snažan korijen pa mu stoga morate osigurati dovoljno prostora za rast pa pazite da tegla bude dovoljno velika. Obično kada kupujemo gotove sadnice ružmarina budu u tegli promjera 15 cm pa ih je potrebno presaditi u tegle od minimalno 30 cm.

Supstrat 

Potrebno je koristiti rahli i propusni supstrat, a može se koristiti i onaj gotovi za mediteransko bilje.

Pozicija

Ružmarin traži puno sunca pa je najbolje smjestiti ga u blizini prozora okrenutih prema zapadu ili jugu, a potrebno mu je oko 6 sati izravnog sunca. Najbolja prostorija je ona koja se malo grije tijekom zime, jer vrući zrak iz peći ili radijatora može uništiti biljku. Bitno je da dobro podnosi i niske temperature. Ako nemate prozor koji bi vašoj biljci mogao pružiti odgovarajuću svjetlost možete staviti lampu iznad vrha biljke i na taj način joj pružiti dovoljno svjetlosti.

Zalijevanje 

Možete ga poškropiti vodom po iglicama ili ga redovito zalijevati kada je tlo u posudi suho. Najbolji način za provjeru je da se prst gurne na dubinu od 5 cm u posudu sa supstratom i ukoliko je suho potrebno ga je zaliti. Ružmarin nikako ne voli previše vlage pa nemojte previše zalijevati. Potrebna je dobra posuda kako bi višak vode mogao iscuriti, a glinena teglica može sačuvati korijen od truleži. Također tijekom zime treba paziti i na vlagu zraka naročito u prostorijama koje se griju.

Gnojidba 

Tijekom ljetnih mjeseci ružmarin je potrebno prihraniti svaka dva tjedna, dok je tijekom zimskog razdoblja dovoljno samo jednom

Za uzgoj ružmarina u tegli preporučuju se kultivari uspravnog rasta, a da biste potaknuli bujniji rast grana potrebno ih je prikratiti za 10 do 15 cm.

Bolesti i štetnici ružmarina

Ružmarin je poprilično otporna biljka, a jedini problem koji se može javiti je plijesan. Plijesan se javlja u uvjetima prevelike vlažnosti pa njenu pojavu možete spriječiti ako ne pretjerujete sa zalijevanjem, a primijetit ćete ju po bijelom praškastom izgledu. Još jedan koristan savjet je ako je prisutno previše vlage staviti ružmarin na povjetarac ili pored ventilatora kako bi izbjegli pojavu plijesni. Sobne biljke ne zaraze se tako često, ali to se ipak može dogoditi. Nimovo ulje je bezopasno za ljude i većinu kućnih ljubimaca, što ga čini sigurnim za upotrebu na biljkama namijenjenim za konzumaciju pa svoj ružmarin možete zaštiti i s njim, prenosi wikihow.

Kako napraviti insekticid od ulja nima


Povezana biljna vrsta

Ružmarin

Ružmarin

Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Tagovi

Ružmarin Uzgoj ružmarina Uzgoj kod kuće Uzgoj u tegli


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]