Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 21.09.2020. 18:00

Kako uzgojiti gljive na talogu od kave?

Osim klasičnog uzgoja na supstratu, drvetu, mnoge vrste gljiva poput dobro poznatih bukovača, mogu se uzgajati i uz pomoć slame i taloga kave.

Foto: Twenty2Photo (ilustracija)
  • 971
  • 49
  • 0

Talog kave koji najčešće predstavlja otpad, može biti vrlo koristan, posebno za one koji vole alternativan uzgoj biljaka ili gljiva.  

One su rado i sve više pripremana namirnica, a poseban je osjećaj kada ih uzgojite sami. Osim klasične proizvodnje na supstratu ili drvetu, mnoge vrste gljiva poput dobro poznatih bukovača, mogu se uzgajati uz pomoć slame i taloga kave.

Kako piše Modernfarmer, potrebna vam je sitno isjeckana slama, inokulacijski materijal (spore, micelij) koji se kupuje kod specijaliziranih ili lokalnih proizvođača, ali i na internetu, svježi talog kave, alkohol (najmanje 70%), posuda za kuhanje, plastična vreća ili posuda, gumice, kuhinjska vaga i cjedilo.  

Vaša smjesa treba sadržavati oko 70% taloga kave, 20% slame i 10% spora (micelij). Za proizvodnju dovoljnu za četveročlanu obitelj potrebno je 2.3 kg kave, 0.23 kg i oko pola kg slame. 

Uzgajajte gljive u vašem vrtu ili voćnjaku

Važno je tijekom cijelog postupka sve dezinficirati kako biste spriječili širenje neželjenih bakterija, a to ćete napraviti s već navedenim alkoholom. 

Pomiješajte smjesu

Prije nego što pomiješate sve sastojke, dobro je pasterizirati slamu. Uronite ju u vrelu vodu i neka tako stoji oko sat vremena. Nakon toga procijedite kako bi izbacili višak vode. 

Unutar 24 sata, dok je talog od kave još svjež, izvažite ga u u čistoj posudi za miješanje te dodajte slamu. Nakon toga, na to razmrvite spore i sve pomiješajte. Smjesu stavite u vrećicu ili posudu koju ste namijenili za kultiviranje i čvrsto je zatvorite te izrežite četiri rupe za zrak.

Toplo i mračno mjesto

Stavite vrećicu na toplo i tamno mjesto, na temperaturu od oko 25°C. Ondje ju držite oko dva do tri tjedna. Tijekom tog vremena primijetit ćete kako micelij oživljava i raste iz smjese, pretvarajući je u bijelo, sve dok ju potpuno ne kolonizira. 

Nakon tog vremena, cijela vrećica, odnosno posuda u kojoj je smjesa, trebala bi biti u potpunosti bijela. Ako je bilo koje područje zeleno, na taj dio možete staviti malo soli koja bi trebala uništiti neželjene mikroorganizme te dopustiti daljnji razvoj micelija.

Ako je cijela vrećica ili posuda postala zelena, tada, nažalost, vaš pokušaj nije uspio. 

Osigurajte vlagu

Vrećicu ili posudu stavite na mjesto gdje ima dosta svježeg zraka, ali i neizravne sunčeve svjetlosti. Vrećicu trebate početi prskati s malo vode svaki dan, ujutro i navečer. 

Uzgajat će gljive na talogu od kave!

Nakon jednog tjedna ili više, primijetit ćete kako sitne male gljive započinju svoj rast. Tijekom sljedećih 5 do 7 dana one će se udvostručiti. Svakim danom bit će sve veće i mesnatije te spremne za jelo.

Kada se rub klobuka počne okretati prema gore, idealno je vrijeme za berbu i uživanje u plodovima svog truda i rada. 


Tagovi

Gljive Talog kave Slama Uzgoj Spore


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P