Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 07.04.2020. 07:30

Kako uzgajati rajčicu naopačke?

Iako možda zvuči čudno, metodu naopakog uzgoja povrća koriste vrtlari širom svijeta. Ukoliko imate ograničen prostor, ovo može biti dobra opcija.

Foto: Facebook/The Englis Garden Magazine
  • 10.238
  • 1.234
  • 0

Naopaki uzgoj povrća sigurno odstupa od konvencionalnog načina, a iako se možda čini čudim, vrtlari širom svijeta uzgajaju rajčicu, ali i ostalo povrće pomoću ovog neobičnog principa.  

Metoda uzgoja "naopačke" posebno je prikladna za određene sorte rajčice poput cherryja, koja je jedna od najboljih vrsta za ovakav uzgoj. Tako se mogu uzgajati i krastavci, paprika (posebno chilli) i sl. Ukoliko imate ograničen prostor za vrtlarenje ili ga uopće nemate, ovo može biti dobra opcija. Kante i slične posude uvijek možete objesiti na trijemu, ogradi i drugim mjestima. 

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, okusa i hranjivosti

Brojne prednosti

Kod konvencionalne proizvodnje rajčice osim potrebnog prostora, postoje i zahtjevi koji podrazumijevaju vezanje za kolce, okopavanje, malčiranje i druge poslove. Međutim, prilikom naopakog uzgoja toga nema. Treba istaknuti i da se maksimalno smanjuje broj štetnika koji napadaju biljke kao i gljivične bolesti, piše ruralsprout.

Koncept je jednostavan, a briga oko biljaka zahtijeva manje vremena jer nije potrebno okopavanje. Jedino što ćete biljke, u odnosu na konvencionalni uzgoj, morati češće zalijevati. Nema korova, a bolja je i cirkulacija zraka što ima vitalan značaj za biljku. Instalaciju možete premještati po želji, a preko noći čak odnijeti u zatvoreni prostor ukoliko se predviđaju niske temperature.

Biljke zaštititi od vjetra

Ipak, ova metoda zahtijeva i neke obaveze. Posude u koje ste ih posadili, morate pravilno i sigurno pričvrstiti. Biljkama osigurati dovoljno svjetla i zaštitu od vjetra kako ne bi došlo do lomova. Kao što je ranije spomenuto, potrebno je češće zalijevanje.

Pizza i sladoled vrt u posudama - kombinirajte bilje za omiljena jela

Postoji više načina za ovakav uzgoj uz pomoć metalne košare s kokosovim vlaknom, gotove viseće vreće, plastične posude, kante itd.

Uzgoj u metalnoj košari s kokosovim vlaknom

Metalnu viseću košaricu s oblogom od kokosa okrenite naopako i napravite dovoljno veliku rupu za korijen. Korijen presadnice rajčice lagano očistite od zemlje te umetnite kroz rupu. Nakon što se postavili presadnicu, supstrat u košarici rasporedite oko korijena da bude što čvršći te nakon toga nadopunite košaricu do 3/4 ostatkom pripremljene zemlje i sve obilno zalijte.

Kokosova vlakna štite korijen od visoke temperature i zadržavaju vlagu (Foto: Facebook/Home Grown Gardener)

Kokosova vlakna će sačuvati vlagu, ali i korijen zaštititi od direktnog utjecaja sunčevih zraka i previsoke temperature. 

Uzgoj u plastičnoj kanti 

Koristite kantu zapremine oko 5 l. Pažljivo izrežite otvor na dnu kante pomoću oštrog noža ili još bolje, skalpela. Rupa bi trebala biti promjera oko 7 cm. Za bolju cirkulaciju zraka i drenažu, na dnu kante se može izbušiti oko 6 malih rupa.

Izrežite komadić mreže koja se koristi na prozorima kao zaštita od insekatata, preklopite ju i zarežite u obliku slova V. U ovu svrhu možete koristiti i filter za kavu. Mrežu zalijepite na dno kante pomoću izolir trake. Kroz rupu i mrežicu pažljivo umetnite presadnicu pazeći da ne oštetite korijenje. Kao i u prethodnom opisu, dodajte dio supstrata, malo ga sabijte oko biljke te stavite ostatak. Objesite na mjesto s puno sunca na kojem možete lako doći do biljke. 

Gore, na vrh posude možete dodatno posijati začinsko bilje koje se inače slaže s rajčiocm kao što je bosiljak, origanio ili dragoljub. Zemlju će štititi od isušivanja, ujedno biti dekorativno i korisno. 

Za bolje plodonošenje možete koristiti prihranu i gnojiva, a čim plodovi sazriju, uberite ih kako bi potaknuli rast i sazrijevanje novih.

Kako od kante napraviti mjesto za uzgoj naopačke pogledajte u videu:


Tagovi

Uzgoj rajčice Uzgoj naopačke Uzgoj u kanti Povrće naopačke Neobičan uzgoj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]