Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mandarine
  • 28.05.2020. 07:30

Kako uspješno uzgojiti mandarinu u posudi?

Uzgoj citrusa je ponekad pravi izazov, a za prve plodove treba dosta truda, ali i strpljenja. U nastavku saznajte kako uspješno uzgojiti mandarinu u posudi.

Foto: JumpStory
  • 681
  • 42
  • 0

Već je poznato da su plodovi citrusa bogat izvor vitamina, magnezija, kalcija, fosfora i kalija, ali njihova vrijednost su i lijepo zimzeleno lišće te bijeli cvjetovi intenzivnog mirisa. Briga o ovoj vrsti voća ponekad može bit pravi izazov, a mi vam donosimo savjete kako ih uspješno uzgojiti u posudi unutar doma i okućnice.

Iako mandarine većinom vežemo za biljke toplijih krajeva jer su porijeklom iz jugoistočne Azije, a uspješno se uzgajaju na našem Mediteranu, one pripadaju agrumima najotpornijim na niske temperature. Tako mogu preživjeti i do -4°C.  Mandarine ne vole ni previsoke temperature pa ih je u tom slučaju dobro zasjeniti.

Osigurajte drenažu i dovoljno prostora za rast korijena

Citrusi se mogu uzgajati iz sjemena ili sadnice, a treba imati na umu da uzgoj iz sjemena traje dugo i da ćete prve plodove čekati i do 7 godina. Zato se više isplati kupiti presadnice jer će one brže plodonositi.

Kako uzgojiti limun iz sjemena?

Posuda u koju se sadi treba biti veća od korijena kako je ni bi morali prebrzo presađivati, a kako piše gardeningknowhow trebalo bi biti oko 10 cm slobodnog prostora od korijena do dna. Treba odabrati posudu koja se pri vrhu ne sužava jer će vam biti otežano održavanje i presađivanje biljke. Važno je prije sadnje na dno staviti kamenje zbog drenaže pa zatim nasipati supstrat za sadnju.

Rezidba limuna u posudi - kada je najbolje vrijeme?

Kod kupnje supstrata najbolje je odabrati onaj koji je prilagođen uzgoju citrusa, pa dobro čitajte deklaracije. Nakon što biljku posadite, stavite ju na mjesto s puno sunca, idealno je da ima oko 5 do 6 sati sunčeve svjetlosti, a najbolje su južne ekspozicije. Važno je redovno zalijevanje pri čemu vlagu možete zadržati i pomoću malča.

Presađuje se za tri do četiri godine, a za prvi urod treba strpljenja

Kako piše citrus.com, stablo mandarine je manje u usporedbi s drugim agrumima, a može narasti od 3 do 4 m visine iako se orezivanjem može skraćivati. Čim korijenje izviri kroz rupe na posudi, vrijeme je za presađivanje u veću, a to će trebati činiti svake tri do četiri godine.

Kod iznošenja na otvoreno, nakon zime, stablo postepeno prilagođavajte vanjskim uvjetima kako biste spriječili gubitak lišća, a isto je i kod unošenja u jesen. Obavezno ga unosite prije prve pojave mraza.

Mandarine je dobro prihraniti jednom mjesečno tekućim gnojivom koje je bogato dušikom i fosforom ili onim koje je prilagođeno za citruse, savjetuje plantinstructions.

Zašto limun u posudi ne sazrijeva na vrijeme?

Za urod ćete se ipak trebati malo strpiti i to oko tri, četiri godine. Podsjećamo, pisali smo i o tome zašto limun u posudi ne sazrijeva na vrijeme, a isti razlozi vrijede i za mandarine.


Tagovi

Mandarine Uzgoj mandarine Mandarine u posudi Citrusi Agrumi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]