Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje panja
  • 06.11.2022. 07:30

Kako ukloniti panj? Postoje razne metode

Odsekli smo stablo, panj je ostao. Šta uraditi dalje i kako očistiti zemljište? Hemijske materije, vatra, testera mogu nam pomoći.

Foto: Depositphoto/Enskanto
  • 13.553
  • 736
  • 0

Uklanjanje panja može biti zahtevan posao ukoliko ne posedujemo ili ne možemo iznajmiti traktor sa čekrkom ili vitlom za čupanje.

Ako se odlučimo da sami to napravimo, treba da znamo da se drveće razlikuje po tvrdoći i korenju. U zavisnosti od vrste drveta, složenosti korena i obima, naš posao možemo da završimo za nekoliko sati ili duži vremenski period.

Postoje mnogobrojne tehnike kako ga ukloniti. 

Razne metode koje koristimo

Upotreba hemijskih sredstava predstavlja problem jer se ona upijaju u okolno zemljište i spiraju u podzemnu vodu. Ako se ipak odlučite za ovaj način, panj se ili zareže ili se izbuše dublje rupe u koje se naspe kalijum nitrat pa zalijemo sa malo vode. Delovanje hemikalije je sporo i može proći i do dva meseca. Tkivo drveta će postati sunđerasto i tada se lako seče sekirom. Osim kalijum nitrata koriste se i druge materije koje razgrađuju drvnu masu: đubrivo bogato azotom, lož ulje.

Jedan od najlakših, ali i najdužih načina je da ga kompostiramo. Preko njega se stavlja velika količina organske mase, a mikroorganizmi će postepeno da ga nasele i razgrade.

Možete iskoristiti i vatru. Bilo da jednostavno zapalite ili da napravite švedsko ložište, od zapaljenog panja će tokom vremena ostati samo pepeo.

Zapaljeni panj (Foto: M.C.Celić)

Ručno vađenje 

Za ručno vađenje biće vam potreban alat za sečenje. Deblo treba ostaviti nešto malo iznad površine zemlje, ne treba ga potpuno ukloniti. Tako ćete dobiti polugu za lako vađenje.

Uklonite zemlju oko panja na udaljenosti 0,60 do jednog metra, u zavisnosti od veličine i starosti odsečenog stabla i obima panja. Ovo će vam omogućiti da doprete do glavnih žila u zemlji. Što više zemlje uklonite, to će vam biti lakše da izvadite panj. Makazama, lopaticom ili testerom odsecite što više korenja i oslobodite centralni deo. Sada možete guranjem napred-nazad ili u strane olabaviti osnovu stabla. Uz pomoć lopate proverite da li još ima korenja kojeg treba odseći. Manje panjeve je moguće izvaditi uz pomoć poluge, dok će za veće biti potrebna upotreba vozila, kamiona ili najsigurnije traktora, i lanca koji se veže okolo panja. Nastalu rupu ispunite zemljom.

A ako vam panj i ne smeta toliko, možete ga iskoristiti kao dekoraciju u vrtu. Izbušite ga, u rupu stavite zemlju i posadite cveće. 


Tagovi

Panj Ukalnjanje panja Ukloniti panj Kako Panj u dvorištu Seča drveća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)