Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mahovina
  • 14.11.2022. 07:30

Kako suzbiti mahovinu u bašti?

Višak vlage, niska pH rekacija i slabo drenirano zemljište pogoduju razvoju. Kombinujte različite metode za suzbijanje kako bi efekat bio što bolji.

Foto: Depositphotos/tab62
  • 2.833
  • 131
  • 0

Mahovina može biti naporan neprijatelj naših travnjaka, bašti i cvećnjaka. Najviše voli vlažno zemljište. Potrebno je mnogo strpljenja i kombinovanja raznih metoda da se uništi kada se jednom pojavi.

Njih ne možemo ukloniti kao da se radi o korovskim biljkama, jer funkcionišu na drugi način. One imaju plitak koren i trenutno uklanjanje je jednostavno, ali gledano na duge staze možemo imati problema s njima dok ne eliminišemo uzrok njihove pojave. Pre sve odgovara joj vlažno i slabo drenirano zemljište niske pH vrednosti, preterano zbijeno i kiselo, ali i prenisko pokošena trava ili gola, vlažna površina zemlje.

Suzbijanje mahovine

Potrebno je s površine ukloniti organiski materijal koji zadržava vlagu. Metalnim grabljama možete pograbljati prisutnu mahovinu. Najbolje je to odraditi posle kiše ili zalivanja kada se lako odvaja od površinskog sloja zemlje. Iz različitih smerova grablja se po površini kako bi što veću masu uklonili.

Rastresite zemlju kako bi poboljšali aeraciju i smanjili zadržavanje vode. Jednostavno vile zabodite u zemlju kako bi stvorili kanale i otvore koji omogućavaju razmenu gasova.

Promena pH reakcije je još jedna mera koja se pokazala efikasnom. Prisustvo mahovine je prirodni pokazatelj kiselosti zemljišta. Osim dodavanja krečnjaka, organskih materija (komposta, stajnjaka), mogu da se sade biljke koje povećavaju alkalnost.

Redovno orezujte stabla kako ne bi pravila dodatnu senu, što stvara optimalne uslove za rast. Više Sunca znači manje mahovine. Pomoći će dodavanje đubriva bogatih azotom, kalijumom i gvožđem.

Pomaže i sapun

Od prirodnih sredstava soda bikarbona i sapun mogu doprineti uništavanju. Koriste se pojedinačno ili zajedno rastvoreni u vodi kojom tretiramo površinu. Umesto sapuna dobro se pokazao i eko deterdžent za suđe. Ako koristite sodu, biće vam potrebno dve litre vode u kojoj rastvorimo 200 grama sode bikarbone. Pomaže i blagi rastvor sirćeta i vode.

Od hemijskih sredstava koriste se ona na bazi gvožđa ili amonijum sulfata, a još češće bakar sulfata kojeg se uzme do 150 mililitara na 16 litara vode. Pripremite bordovsku čorbu kojom ćete tretirati površinu. U četiri litre vode dodajte 100 grama bakarnog sulfata i promešajte. Posebno u četiri litre vode dodajte 100 grama gašenog kreča i rastvorite. Krečni rastvor ulijte u rastvor bakra i sve dobro promešajte da dobijete plavi rastvor kojim tretirate.

Kako brzo naseljavaju ne zasejane površine, potrebno je uzgajati zelenišna đubriva. Facelija i gorušica su prirodni neprijatelji. Malčirajte područje u sloju od najmanje pet centimetara.


Tagovi

Mahovina Uklanjanje mahovine Suzbijanje mahovine Koje sredstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao