Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje parcele
  • 17.02.2022. 15:00

Kako spriječiti eroziju zemljišta na padinama?

Prije nego bilo što učinimo, moramo znati o kakvom nagibu je riječ. Ako se radi o onom do 8 posto, on se može ojačati biljem i prirodnim materijalima

Foto: Depositphotos/dreamer4787
  • 3.589
  • 76
  • 0

Pojedina poljoprivredna imanja smještena su na padinama koja mogu biti izložena eroziji, osipanju zemlje. Takve je dijelove potrebno ojačati da bi izbjegli probleme koji se mogu javiti nakon padalina, jačih kiša, tuče, topljenja snijega i sličnih pojava.

Prije nego bilo što učinimo, moramo znati o kakvom nagibu je riječ. Ako se radi onome do 8 posto, on se može ojačati prirodnim materijalima. Kod jačeg nagiba terena potrebno je upotrijebiti umjetne materijale. Obratite pažnju na podzemne vode i njihovo prisustvo, bujične slivove nakon obilnih padalina i topljenja snijega te druge karakteristike područja.

Različiti načini ojačavanja padina

Kako bi spriječili probleme, možemo primijeniti tri osnovna načina za njihovo ojačavanje u skladu sa situacijom na terenu.

Prvi je sadnja biljaka, trava, grmlja i/ili drveća koji svojim korijenjem sprječavaju osipanje zemlje. One svojim korijenjem preko površine formiraju zaštitni "tepih". Drugi način je upotreba geotekstilnog platna, prostirke ili rešetki. Ovakve barijere su odlične čak i za pjeskovito zemljište. Treći je način postavljanje trajnih, čvrstih barijera.

Često se prave kombinacije u cilju smanjenja negativnih posljedica koje se javljaju na padinama.

Biljke koje štite zemljište

Kako smo rekli, u kontroli erozije mogu nam pomoći biljke. One smanjuju otjecanje vode i drže zemlju mrežom korjenovog sustava. Osim toga, daju zelenu površinu i mogu biti korisne za upotrebu. Za sjetvu na blagim terenima je najbolje odabrati vrste niskog rasta koje neće zaklanjati vidik i lako će se širiti. Kod izbora treba pronaći balans između zahtjeva biljne vrste i estetske uloge. Potrebno je uzeti u obzir kvalitetu zemljišta, njegovu pH reakciju, vodno-zračne karakteristike. Ukoliko je lokacija u sjeni, treba izabrati biljke koje mogu podnijeti manjak svjetlosti. Vrste koje se lako šire i imaju intenzivan porast treba uzgajati pažljivo, jer će vam trebati više vremena za njihovo održavanje.

Ruj je i dekorativan i koristan (Foto: Bigstockphoto/ArgenLant)

Patuljasti ruj, puzava vinka, svib, lijeska, puzava liriopa, kraljevski pujanik, stolisnik, kadulja, bazga, puzava kleka, obična dojcija, forzicija, japanska pahisandra, hrast su samo od nekih vrsta koje su se pokazale kao odličan pokrivač za ovakve terene. Ako želite padinu sa cvjetajućim biljkama, onda je odličan izbor puzavi plamenac koji cvjeta od proljeća do ranog ljeta, a pojavljuju se u raznim bojama. Zatim se može iskoristiti protivak koji ne traži puno brige.

Za veće nagibe možemo koristiti veće grmolike biljke ili drveće. Važno je da te vrste razvijaju jako korijenje koje formira mrežu. Možemo uzgajati različite vrste, jer će se one međusobno nadopunjavati i zajedničkim djelovanjem bolje osigurati zaštitu.

Upotreba geotekstilnog platna, prostirke ili rešetki

Stabilizacija padina može se obaviti raznim vrstama pokrivača koji dolaze u mnogobrojnim formama. Platna i prostirke različitih dimenzija mogu imati veću ili manju drenažnu propustljivost za vodu i zrak. Polažu se preko površine.

Rešetke su najčešće plastične, u formi saća. Njihova visina kao i veličina pregrada mora biti u skladu s nagibom padine i zemljištem. U nekim slučajevima ispod rešetki se postavljaju platna kako bi se dodatno učvrstila padina.

Postavljanje čvrstih barijera

Kao masivno ojačanje padina koriste se betonske i drvene konstrukcije i gabioni. Izgled i tehnička rješenja za betonske i drvene konstrukcije mogu biti različiti. Najjednostavnija su ojačanja od drveta, a zatim od betonskih ploča ili kutija koje se učvršćuju metalnim sidrima ili iglama. To im daje stabilnost.

Gabioni su žičane kutije koje se ispunjavaju kamenom, drobljenim kamenom ili šljunkom. Posebna izvedba su mini gabion kutije čija debljina ne prelazi 10cm. One su metalnim sidrima pričvršćene u zemlju.


Tagovi

Padina Erozija Stabilizacija padine Sprječavanje erozije Odron Nagib Gabion


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]